Švihovské hradby přikrášlily rockovou přehlídku

Michal Pavec
29. 7. 2007 23:30
Druhý den přilákal na hrad tisíce lidí
Hrálo se na dvou pódiích propojených nádvořím hradu Švihov.
Hrálo se na dvou pódiích propojených nádvořím hradu Švihov. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Švihov - Festival České hrady jde na trh s hodně podobným zbožím jako další tuzemské přehlídky, ale dokáže ho prodat v mnohem zajímavějším balení. A tak ani tradiční festivaloví interpreti jako Wohnout nebo Vypsaná fixa nemohli v kulisách unikátního vodního hradu Švihov znít obyčejně.

Druhý den akce se na švihovském nádvoří nesl v úplně jiném duchu než úvodní večer, kdy v poklidném tempu odehráli svá vystoupení Lenka Dusilová a netradiční folkaři Jiří Schmitzer a Xavier Baumaxa. Stovky návštěvníků se rázem proměnily v tisíce a muzikanti začali okupovat i druhou scénu.

Kromě četnými festivaly ošlehaných jmen se dostalo i na nerockově laděné interprety, kteří dostali prostor na menším z pódií. "Baví mě i komerčnější kapely jako Kryštof nebo Divokej Bill, ale přece jen víc se mi líbí alternativnější scéna. A na ní třeba Bratři Orffové," vypočítává své priority Jirka, který do Švihova přijel z Kadaně.

Právě krnovští Bratři Orffové ukázali jedno z nejzajímavějších vystoupení, i když trochu stranou davového zájmu. Jakoby sny prostoupený folk plul na výrazných klávesách, vyprávěl ve svých tajemně otextovaných písních o zvláštních věcech a místech, jimž vévodí vybájené město Bingriwingri.

Nezvykle se na převážně rockovém festivalu objevily i hiphopové formace. Přestože šlo o uznávané osobnosti žánru - Indyho&Wiche a Pennery strýčka Homeboye - přilákaly jen menší než velké množství spřízněných duší obdivujících rytmickou slovní kadenci.

Mnohem větší pozornost poutala Aneta Langerová, která v létě vystupuje pouze a právě na Českých hradech a za sebou má nelehký pokus o přechod od SuperStar k vlastní autorské tvorbě. Otázkou bylo, zda se jí podaří přenést intimní písně z nového alba Dotyk do koncertní podoby.

Na švihovském festivalu každopádně působila o hodně sebevědomějším dojmem než v dřívějších dobách, mnohem víc komunikovala s publikem a nebála se zařadit i nízkorychlostní nové skladby. "Mám teď vlastní písně a vím, co jimi chci říct a co mám na pódiu dělat," řekla po koncertě Aktuálně.cz spokojená zpěvačka.

Zároveň si je prý dobře vědoma, že před chystaným podzimním turné je ještě co zlepšovat. "Samozřejmě vychytáváme tempa a další věci, které jsou na desce jiné než na koncertě a není snadné, aby to pokaždé vyšlo do atmosféry," popisuje zpěvačka.

Matěj Homola z Wohnoutu
Matěj Homola z Wohnoutu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nic moc nového se asi nedá napsat o kapelách, které většina pravidelných festivalových návštěvníků dobře zná. Žádné velké překvapení se ve Švihově určitě nekonalo. Tradičně dobře si vedl Wohnout, jehož nadsázka spojená se skvělým kytarovým zvukem zabírá vlastně skoro pokaždé.

Kapele Gaia Mesiah kazil dojem z podařeného vystoupení jen déšť, kvůli kterému musela udělat krátkou přestávku. Pak už se s vysušeným aparátem nemusela zručná kytaristka Santa Morrela bát vzít svůj elektrický nástroj znovu do rukou a zpěvačka Marka Rybin se mohla vrátit ke zpěvu a divotvorným tanečním kreacím, které mají  kořeny v klasické atletické abecedě.

Přebíhání mezi jednotlivými scénami, jejichž program se na Českých hradech časově sympaticky nepřekrývá, si mohli hudební nadšenci zpestřit návštěvou hradu. Ale jen ti rychlejší. Brzy odpoledne už byly všechny poukázky na prohlídky rozebrány. Hradní průvodkyně tak musely nasadit rychlejší tempo než obvykle, aby stačily uspokojit vzdělávací potřeby festivalových návštěvníků.

Foto: Michal Pavec
Jaký byl první festivalový den na Švihově? Přečtěte si REPORTÁŽ

Většině z nich se ve Švihově líbilo. "Díky hradu nabírá festival úplně jinou dimenzi. Líbí se mi, že je to jiné prostředí než jenom město, pivo a tak. Má to tu větší kulturní hodnotu než třeba jinde," myslí si Pepa z Plzně.

Hrad Švihov doopravdy propůjčil festivalu něco ze svých staletých kouzel a dodal mu specifickou atmosféru. A vlastně vůbec nevadilo, že šlo o docela obvyklou přehlídku české rockové scény.

 

Právě se děje

Další zprávy