Na Mahlera pod širým nebem v Praze přišlo 2000 lidí. Dirigoval Hrůša

ČTK ČTK
12. 9. 2024 6:26
Sedmou symfonii Gustava Mahlera zahranou Českou filharmonií a Bamberskými symfoniky ve středu večer na pražském Výstavišti navzdory nepřízni počasí slyšelo přes 2000 lidí. Hráči obou orchestrů vystoupili pod taktovkou Jakuba Hrůši na zvláštním koncertu, který pod názvem Spojeni Mahlerem připravil festival Dvořákova Praha.
Návštěvníky koncertu neodradil ani lehký déšť.
Návštěvníky koncertu neodradil ani lehký déšť. | Foto: ČTK

Akce, jejíž záznam lze přehrát na webu České televize, připomněla světovou premiéru Mahlerovy Sedmé symfonie. Ta se na stejném místě uskutečnila v roce 1908. Pod autorovým vedením tehdy vystoupily orchestry České filharmonie a někdejšího Nového německého divadla v Praze, jehož členové po odsunu z Československa položili základy dnešních Bamberských symfoniků.

Právě Bamberští symfonikové minulý týden letošní ročník Dvořákovy Prahy zahájili se svým šéfdirigentem Jakubem Hrůšou.

"Celá ta událost má pro mě i společenský rozměr, protože očekávám, že naprosto nenásilně, beze slov a manifestací, dojde k harmonickému soužití českého a německého živlu," avizoval dirigent před koncertem. "Vnímám symboliku bratření dvou národů, které žijí vedle sebe, které mezi sebou měly v historii spoustu pnutí a problémů, a považuji za velice důležité propojení a harmonizování, k němuž dojde pomocí hudby. I když samozřejmě vím, že hudba nezmění politiku, tak může aspoň ukázat, kterým směrem by se vzájemný dialog mohl ubírat," dodal Jakub Hrůša.

Pódium vyrostlo na prostranství před Průmyslovým palácem, který momentálně prochází rekonstrukcí. Vedle vyprodaného hlediště s 2000 místy k sezení několik desítek posluchačů stálo.

Pořadatelé netrvali na formální atmosféře a nevyžadovali dress code, do hlediště si lidé mohli zanést občerstvení. I přes lehký déšť, který provázel více než polovinu osmdesátiminutového koncertu, návštěvníci vydrželi až do konce. Po něm odměnili orchestry bouřlivým potleskem.

Koncert Spojeni Mahlerem byl jedním z vrcholů oslav Roku české hudby. Název zastřešuje kulturní událost připomínající každých deset let významná výročí hudebních osobností.

Organizátoři se rozhodli pojmout středeční večer jako komplexní zážitek. Před začátkem vystoupení na velkoplošné obrazovce promítli dokument o Sedmé symfonii, v areálu se lidé mohli seznámit s historickými okolnostmi světové premiéry v roce 1908.

Sedmá z devíti dokončených symfonií Gustava Mahlera, osmdesátiminutový pětivětý monument, měla jako jediná světovou premiéru v Praze. Partitura je datována 15. srpna 1905, orchestrace však byla dokončena v roce 1906.

Česko-rakouský skladatel Mahler se narodil v Kalištích u Humpolce a dětství strávil v Jihlavě.

Festival Dvořákova Praha do 24. září připomíná nejen Antonína Dvořáka, ale také Bedřicha Smetanu a další slavné české rodáky i zahraniční skladatele.

Video: Proč se Tata Bojs vyhýbají politickým tématům (3. 9. 2024)

"Lidstvo se neustále motá v kruzích," říká zpěvák skupiny Tata Bojs Milan Cais. Jeho spoluhráč Mardoša by zase uvítal, kdyby lidé nebyli tak "vyhrocení". | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy