Na Spotify má 1,2 milionu posluchačů měsíčně. Brněnský Redzed pokřtí album na hradě

ČTK ČTK
7. 8. 2024 10:13
Brněnský rap-metalový hudebník Redzed, kterého na streamovacích platformách poslouchají lidé z celého světa, vydal po dvou letech nové album. Spolupracoval na něm se slovenským raperem Glebem nebo kapelou Vypsaná fiXa, která letos slaví 30 let od vzniku. Desku uvede tento čtvrtek na hradě Špilberk, kde se také představí v novém kostýmu.
Redzeda poslouchají i Američané, Němci nebo Finové. Album pokřtí tento čtvrtek v rámci cyklu akcí Letní kino na Špilberku.
Redzeda poslouchají i Američané, Němci nebo Finové. Album pokřtí tento čtvrtek v rámci cyklu akcí Letní kino na Špilberku. | Foto: Muzeum města Brna

Šestadvacetiletý Redzed, vlastním jménem Zdeněk Veselý, tvoří v angličtině, okruh jeho fanoušků se tedy neomezuje pouze na Česko. Například na platformě Spotify nyní Redzeda poslouchá 1,2 milionu lidí měsíčně. Pro srovnání, raper Viktor Sheen, kterého loni Spotify označilo za nejposlouchanějšího interpreta v Česku, má aktuálně asi 750 tisíc posluchačů měsíčně.

Své nové album Redzed nazval Tales of a Necromancer. "V hudbě často experimentuji s tématem černé magie nebo rapuji o tom, že jsem čaroděj. Čirou náhodou jsem si před půl rokem koupil knihu o černé magii a na tomhle albu jsem se do tohoto tématu chtěl ponořit úplně," říká.

Redzed příští pondělí vystoupí na budapešťském festivalu Sziget.
Redzed příští pondělí vystoupí na budapešťském festivalu Sziget. | Foto: Sziget

Na nahrávce Redzed pracoval déle než dva roky. Dříve zveřejňoval nové skladby častěji, teď už je podle svých slov kritičtější. Rodák z jihomoravských Hustopečí dlouhodobě kombinuje prvky rapu, metalu, dubstepu, ale také třeba folku. Na aktuální desce hranice posouvá ještě dál. "Nesourodou hudbu jsem vytvářel vždycky, na tomhle albu jsem ale začal experimentovat i s rychlejším rockem. Udělal jsem album, do kterého jsem vložil všechno, co se mi líbí," říká.

Kombinaci více žánrů ukazuje nová skladba Smoke and Fire, na které ho doprovází kapela Vypsaná fiXa. "Nápad vzít ji vznikl u mě v obýváku, když jsem vybrnkával nějakou melodii a spolubydlící mi řekl, že to zní podobně jako fiXa. Tak jsem jim napsal a oni souhlasili," objasňuje Redzed.

Všechny skladby publikuje v angličtině a to se odráží i na jeho publiku, které je převážně americké. Fanoušky má také z Německa nebo Finska, kam na koncert míří tento víkend. Nadcházející pondělí se jako jeden ze tří českých interpretů představí na jednom z největších evropských hudebních festivalů Sziget v Budapešti.

Ačkoliv nové album uvede v České republice, nejvíce se těší na koncerty do ciziny. "Zahraniční fanoušci vás vnímají jako někoho vzácnějšího, speciálního. Nejste pro ně všední, více tam cítím pocit rockové hvězdy," uzavírá Redzed. Chystá se třeba na Nový Zéland a do Austrálie. Příští rok jej čeká americké turné.

Video: Singl Necromancer z Redzedovy nové desky

Singl Necromancer pochází z alba Tales of a Necromancer, které Redzed pokřtí tento čtvrtek na Špilberku. | Video: Redzed
 

Právě se děje

Další zprávy