Příští Dvořákovu Prahu ozdobí oratorium Svatá Ludmila. Je tak komplikované, že se hraje málokdy

Kultura Kultura
21. 11. 2017 10:50
Monumentální oratorium Svatá Ludmila, které skladatel Antonín Dvořák napsal na objednávku festivalu v Leedsu a které díky libretu Jaroslava Vrchlického kombinuje křesťanskou symboliku s uvědomělým vlastenectvím, ozdobí příští ročník festivalu Dvořákova Praha. Ten se bude konat 7. až 21. září 2018.
Antonín Dvořák.
Antonín Dvořák. | Foto: ČTK

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha v roce 2018 uzavře dvouletý cyklus Dvořákových kantátových a oratorních děl, kterým dominuje síla lidského hlasu.

Ve Dvořákově síni Rudolfina zazní 15. září monumentální oratorium Antonína Dvořáka Svatá Ludmila. Jedno z nejrozsáhlejších autorových děl vyniká také velikostí vokálně-instrumentálního aparátu, i proto ho hudebníci hrají jen velmi zřídka. Dvořák oratorium napsal mezi lety 1885 až 1886. 

Svatou Ludmilu provede Česká filharmonie, kterou povede dirigent Jakub Hrůša. Spoluúčinkovat bude Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka, sólových partů se zhostí sopranistka Kateřina Kněžíková, slovenská mezzosopranistka Alena Kropáčková, tenorista Richard Samek a slovenský basista Jozef Benci.

Vstupenky na příští ročník Dvořákovy Prahy jsou v prodeji od 21. listopadu. Jedenáctý ročník festivalu se uskuteční od 7. až 21. září 2018, kompletní program pořadatelé zveřejní v březnu příštího roku. 

Objednávka, která přišla po Stabat Mater

Objednávka na oratorium Svatá Ludmila přišla Dvořákovi po úspěchu jeho oratoria Stabat Mater z roku 1880. Skladbu s "biblickým námětem" si pro tamní festival přálo město Leeds.

Dvořák objednávku přijal, ale prosadil si, že duchovní námět spojí s českou historií. Libreto o životě jedné z nevýznamnějších českých světic sv. Ludmily napsal podle jeho přání v té době nejváženější český básník Jaroslav Vrchlický. Rozsáhlé dílo tak propojuje křesťanskou symboliku s uvědomělým vlastenectvím.

 

Právě se děje

Další zprávy