Přijede popová hvězda první kategorie. Dua Lipa oznámila dva koncerty v Praze

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 9. 2024 16:53
Poprvé do Česka dorazí jedna z největších hvězd současné pop-music, anglická zpěvačka albánského původu Dua Lipa. Držitelka tří cen Grammy ve čtvrtek oznámila, že v rámci světového turné uspořádá hned dva koncerty v pražské O2 areně. 27. a 28. května 2025 zde představí své letošní třetí studiové album nazvané Radical Optimism.
Zpěvačka Dua Lipa při letošním vystoupení na britském festivalu Glastonbury.
Zpěvačka Dua Lipa při letošním vystoupení na britském festivalu Glastonbury. | Foto: ČTK / AP

Lístky za cenu od 1790 korun budou v prodeji od příštího pátku 20. září. "Z důvodu omezení přeprodeje vstupenek třetími stranami se management zpěvačky rozhodl distribuovat digitální a fyzické vstupenky kupujícím až 48 hodin před samotným vystoupením," uvádí Ondřej Pojzl z agentury Live Nation, která koncerty pořádá.

Zpěvačka příští rok oslaví 30. narozeniny. Momentálně je na vrcholu. Letos účinkovala na hlavní scéně slavného britského festivalu Glastonbury, kde tisíce posluchačů tančily na její hity Levitating nebo Houdini.

"O tomhle okamžiku jsem snila, psala jsem si o něm do deníčku a tak strašně tvrdě jsem pracovala, aby se stal skutečností. Kdybych byla ještě pořád malá holka, tak bych teď úplně šílela," řekla návštěvníkům. Zavzpomínala také na jeden ze svých prvních koncertů, kde v publiku sedělo všehovšudy deset lidí. "Přišli jenom proto, že jsme nabízeli drinky zdarma," poznamenala.

Dua Lipa se narodila v srpnu 1995 na severozápadě Londýna etnickým kosovským Albáncům, kteří utekli před válkou v Jugoslávii. Když se rozhodli vrátit domů, dívce už bylo skoro 13 let a zvykla si na Anglii.

Brzy nato začala nahrávat coververze popových hitů a zveřejňovat je na YouTube. Protože s nimi měla úspěch, přemluvila rodiče, aby ji nechali vrátit se samotnou do Londýna. Argumentovala tím, že pokud v Anglii vystuduje střední školu, bude mít větší šanci dostat se tam i na univerzitu.

"Rodiče toho spoustu obětovali, abychom se měli lépe, a já se cítila tak, že o nic nepřicházím," vzpomínala v deníku New York Times na otce a matku, kteří ve Velké Británii oba pracovali za minimální mzdu v barech či restauracích.

V roce 2014, kdy jí bylo 18 let, Dua Lipa podepsala první smlouvu s nahrávací společností Warner Music, ještě chvíli se ale živila jako modelka či servírka v koktejlovém baru. Definitivně prorazila v roce 2017 celosvětovým hitem New Rules, v němž bolestivý konec vztahu obrací v zábavu. Videoklip má dosud jen na YouTube přes tři miliardy přehrání.

Dva roky nato už Dua Lipa převzala dvě ceny Grammy včetně prestižní sošky pro objev roku a záhy se zařadila mezi komerčně nejúspěšnější současné britské umělce, jako jsou Ed Sheeran, Harry Styles, Sam Smith či Adele. Dnes má na kontě už sedm sošek Brit Awards a časopis Time ji letos zařadil na seznam 100 nejvlivnějších osobností světa.

Předloni albánský prezident Bajram Begaj udělil zpěvačce čestné občanství Albánie. Podle něj Dua Lipa šíří po světě dobré jméno a povědomí o Albánii.

"Přijímám s nepředstavitelnou radostí. Teď už budu mít i papíry na to, že jsem Albánka," poděkovala popová hvězda na magistrátu v albánském hlavním městě Tiraně, kde ji úředníci vyfotili a odebrali otisky prstů.

Video: Proč se Tata Bojs vyhýbají politickým tématům (3. 9. 2024)

"Lidstvo se neustále motá v kruzích," říká zpěvák skupiny Tata Bojs Milan Cais. Jeho spoluhráč Mardoša by zase uvítal, kdyby lidé nebyli tak "vyhrocení". | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy