Netočil jsem to kvůli penězům, říká Tim Burton. Nový Beetlejuice rozdělil kritiky

Reuters Kultura Reuters, Kultura
29. 8. 2024 11:57
Za návrat k tomu, co dělá nejraději, označuje americký režisér Tim Burton svůj nový film nazvaný Beetlejuice Beetlejuice. Pokračování hororové komedie z roku 1988 o páru duchů, do jejichž domu se nastěhovali módní Newyorčané, ve středu večer zahájilo 81. ročník benátského festivalu. Hned příští týden novinku začnou promítat česká kina.
Tenhle film mě znovu nabil energií, říká režisér Tim Burton o pokračování hororové komedie Beetlejuice.
Tenhle film mě znovu nabil energií, říká režisér Tim Burton o pokračování hororové komedie Beetlejuice. | Foto: ČTK / AP

Film natočil Tim Burton opět s původními představiteli hlavních rolí Michaelem Keatonem, Catherine O'Hara a Winonou Ryder. Doplňují je Willem Dafoe či herečky Monica Bellucci a Jenna Ortega známá ze seriálu Wednesday. Burton momentálně vystavuje v Praze, muzikálovou verzi prvního dílu Beetlejuice v listopadu uvede pražské Hudební divadlo Karlín.

O pokračování stálo studio Warner Bros. už v 90. letech minulého století, režisér se ale k látce dlouho vracet nechtěl. Povzbudil ho teprve ohlas Wednesday, kterou roku 2022 uvedla videotéka Netflix. Díky němu prý dnes šestašedesátiletého Burtona napadlo se zamyslet, co asi dělá rozháraný démon Betelgeuse alias Beetlejuice hraný Keatonem.

"Poslední roky jsem byl z filmového průmyslu trochu rozčarovaný. Tenhle film mě znovu nabil energií a dovolil mi vrátit se k věcem, které rád dělám, a také k lidem, se kterými rád pracuji," říká Burton.

V době uvedení prvního Beetlejuice mu bylo 30 let. Kalifornský rodák následně zažil značný úspěch zkraje 90. let minulého století s filmy jako Střihoruký Edward nebo Ed Wood. V uplynulé dekádě se mu dařilo skromněji. Jeho poslední film, disneyovku Dumbo z roku 2019, kritici rozcupovali. "Tohle pokračování jsem netočil kvůli penězům, ale čistě z osobních důvodů. Hledal jsem něco, na čem mi opravdu záleželo," zdůrazňuje Burton.

Monstrum vysávající duše

Beetlejuice vyprávěl o páru novomanželů, kteří nepřežijí autonehodu, stanou se z nich duchové a do jejich obrovského domu se nastěhuje extravagantní rodina newyorského byznysmena.

Na snímku z pokračování Beetlejuice jsou Winona Ryder v roli Lydie a Michael Keaton jako Beetlejuice.
Na snímku z pokračování Beetlejuice jsou Winona Ryder v roli Lydie a Michael Keaton jako Beetlejuice. | Foto: Parisa Taghizadeh

Aby si hrdinové svůj domov udrželi, musí z něj Newyorčany vystrnadit strašením. Jako krajní řešení se rozhodují povolat "bio-exorcistu na volné noze", zdivočelého, chlípného a zapovězeného bývalého asistenta z úřadu pro zesnulé Betelgeuse neboli Beetlejuice. Ten ale sleduje vlastní cíle.

Winona Ryder si v novém filmu po 36 letech zopakovala roli Lydie. V prvním dílu byla teenagerkou, které zemřela matka. Její dekadentně oděná postava se hlásila k tehdy populární gotické subkultuře. Teď je z ní vdova, moderátorka televizního pořadu o strašidelných domech a také matka vzpurné dcery. Tu hraje Jenna Ortega, jež se pro změnu touží znovu setkat se svým zesnulým otcem.

Zatímco kdysi Lydia odrážela vlezlého Beetlejuice, jenž se s ní chtěl oženit, nyní potřebuje jeho pomoc. I sám Beetlejuice má problém. V podsvětí řádí jeho exmanželka Delores, monstrum vysávající duše hrané Monicou Bellucci, a v patách má mrtvého policajta z béčkového televizního filmu v podání Willema Dafoa.

Jedenadvacetiletá Jenna Ortega se díky roli v Burtonově seriálu Wednesday stala celosvětovou hvězdou. Z možnosti znovu s režisérem spolupracovat tak byla nadšená. "Přidala jsem se k týmu neuvěřitelných velikánů a mimořádných lidí. V podstatě jsem se spíš snažila moc nepřekážet," tvrdí herečka. "Hodně jsem si dala záležet na tom, abych jenom nevykrádala práci Winony Ryder z prvního dílu, ale abych své postavě dala něco nového," zmiňuje.

Film Beetlejuice Beetlejuice začnou česká kina promítat 5. září. | Video: Vertical Entertainment

Nejednoznačné ohlasy

Tim Burton v Benátkách řekl, že nikdy nepochopil, proč se zrovna první díl Beetlejuice stal tak populárním. Před natáčením toho druhého si jej ani znovu nepouštěl. Exteriéry nicméně kamera snímala opět ve stejném bílém viktoriánském domě z amerického státu Vermont jako v roce 1988 a podle svých slov se Burton snažil vetknout novému filmu stejnou hravou energii.

To se například podle britského deníku Guardian nepovedlo. Jeho kritik snímku udělil jen dvě z pěti hvězdiček. Vytýká mu, že napodruhé už působí ohraně, nikam tento svět neposouvá a že Burton nezná míru, když do příběhu o živých a mrtvých cpe jeden excentrický nápad za druhým, od písečných červů po muzikálová čísla.

"Svěže působí jen podzápletka s Lydiinou rebelující dcerou Astrid, kterou hraje Jenna Ortega s přesně tou správnou špetkou oduševnělého mrzoutství," píše Guardian.

Lehce rezervovaný je web Variety.com, podle nějž Beetlejuice Beetlejuice představuje spíš variaci na původní snímek natočenou pro fanoušky, než že by to bylo samostatné plnohodnotné dílo. "Ale i filmy pro fanoušky se dají točit buď dobře, nebo špatně, a já si Beetlejuice Beetlejuice nakonec docela užil," konstatuje tento recenzent.

Vysloveně nadšená je naopak BBC. "Film inteligentním, láskyplným způsobem vzdává hold předchůdci, kterého ale prakticky ve všech ohledech překonává," míní její přispěvatel, podle něhož novinka překypuje vtipnými hláškami i skvělými animovanými efekty, které Tim Burton jako obvykle raději než digitálně vytvořil rukodělně, například pomocí loutek.

Příběhových linií je až moc, celkově se ale jedná o jeden z Burtonových nejlepších filmů a jednoznačný návrat k formě po nepovedeném Dumbovi z roku 2019, pokračuje britský web. "Na tom filmu je vidět, že se režisér při natáčení bavil. A bavit se budou i diváci," uzavírá BBC.

I díky účasti Jenny Ortegy, populární mezi mladými, analytici novince předvídají komerční úspěch. Podle webu The Hollywood Reporter by jen za první víkend v severoamerických kinech mohla utržit až 80 milionů dolarů. Původní snímek z roku 1988 celosvětově skončil se zhruba 75 miliony dolarů na kontě, což je při zohlednění inflace okolo 200 milionů dnešních dolarů.

Burtonovým největším obchodním úspěchem zůstává Alenka v říši divů z roku 2010, celosvětově utržila přes miliardu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy