Make love not war, volá Redford

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 1. 2007 10:00
Park City - Festival nezávislých snímků Sundance začal včera omluvou Roberta Redforda za americké politiky, kteří nařídili invazi do Afghánistánu a Iráku.

Prvním uvedeným snímkem byl pak symbolicky dokument Chicago 10 od režiséra Bretta Morgana, který se vrací ke kauze Chicago Seven, kdy v šedesátých letech byly souzeni odpůrci války ve Vietnamu. Jejich protest proti americkým vojenským jednotkám v zahraničí byl hned přirovnáván k současné situaci na Blízkém Východě a americké zahraniční politice.

Sundance, který se poprvé konal v roce 1978, je spojen právě se jménem jednoho ze svých zakladatelů, herce a režiséra Roberta Redforda a prohlášením umělců, kteří jsou velmi kritičtí k politickému establishmentu.

Foto: Bontonfilm

Festival v posledních letech expandoval, soutěž otevřel i zahraničním filmům. Letos je ze 123 festivalových titulů pětadvacet mimoamerických. Dospěl, ale neztratil svou podstatu, říkají organizátoři.

"Americké nezávislé filmové hnutí a festival Sundance vyrůstali poslední čtvrtstoletí  společně. Během té doby se scénáristé i režiséři zaměřovali na čím dál širší okruh témat než byly původní introspektivní příběhy, které je proslavily," píše agentura reuters s tím, že zájmy nezávislých filmařů se rozšiřují za hranice USA.

"Jisté je, že celé nezávislé hnutí dospívá a rozvíjí se," souhlasí ředitel festivalu Geoff Gilmore a odmítá některá narčení, že festival se zároveň komercionalizuje.

Jisté totiž je i to, že hranice už dávno nejsou tak neprostupné. Sundance objevuje nové talenty a filmoví distributoři se sem sjíždějí čím dál ochotněji; na druhou stranu hvězdy účinkují v nezávislých filmech, které získávají čím dál víc pozornosti.

Kupříkladu loňský hit Sundance Malá miss Sunhine už celosvětově vydělal 86 milionu dolarů a má potenciál uspět i v oscarovém klání.

Nemísí se jen oba světy, ale i styly a žánry - což dokládá hned zmíněný dokument Chicago 10, v němž se archivní záběry střídají s animací.

Grace is Gone
Grace is Gone | Foto: Aktuálně.cz

Letos je co do očekávání favoritem třeba Hounddog, v němž si dvanáctiletá hvězdička Dakota Flemingová zahrála zneužívanou dívku. Nebo Grace is Gone s Johnem Cusackem v roli muže, jehož žena byla zabita v Iráku.

Hvězdné obsazení má i Resurrecting the Champ se Samuelem L. Jacksonem, Joshem Hartnettem, Teri Hatcherovou; mluví se i o Clublandu s Brendou Blethynovou.

Do Sundance se chystají i hvězdy, které doplní očekávaných 50 až 60 tisíc návštěvníků. Někdy přivezou i filmy. Nový snímek Interview tu představí Steve Buscemi, režijní počiny přivezou Anthony Hopkins či Antonio Banderas.

Tradičně se v Sundance otevírá cesta do amerických kin i neamerickým filmům. Letos tu bude k vidění třeba Bessonův Angel A nebo norská Repríza, hit loňského karlovarského festivalu. Češi v Sundance chybějí, už tradičně.

 

Právě se děje

Další zprávy