Západočeský orchestr povede Baborák. Kromě lázeňských pramenů léčí i hudba, věří

ČTK ČTK
20. 6. 2021 17:50
Novým šéfdirigentem Západočeského symfonického orchestru v Mariánských Lázních se stal přední český hornista Radek Baborák. Smlouvu s tělesem, které letos slaví 200 let existence, podepsal na čtyři roky s možností prodloužení.
Smlouvu s orchestrem, který letos slaví 200 let existence, Radek Baborák podepsal na čtyři roky.
Smlouvu s orchestrem, který letos slaví 200 let existence, Radek Baborák podepsal na čtyři roky. | Foto: ČTK

Baborákův inaugurační koncert se uskuteční 10. září ve Společenském domu Casino. Zazní díla Bedřicha Smetany, Niccoly Paganiniho, Gustava Mahlera a Johannese Brahmse.

"Cíle jsou naprosto jasné. Finanční situace, a nejenom mariánskolázeňského orchestru, ale vůbec kultury, není moc dobrá. A samozřejmě tomu vůbec neprospěl covid," říká Baborák, který se bude snažit konsolidovat orchestr, sehnat finance na navýšení jeho členů a zvýšit kvalitu i dramaturgii.

"Umělecké kvality si klademe vyšší, takže zveme hosty a rezidenční umělce, aby si návštěvníci z koncertů odnesli zážitek. Všichni vědí, že lázeňské prameny jsou léčivé, ale pro duši má léčivý účinek i hudba," dodává nový šéfdirigent.

Západočeský symfonický orchestr má nyní 42 členů. V nové sezoně nabídne vedle abonentní také komorní a lázeňskou řadu. Ještě před jejím začátkem se v Mariánských Lázních od 2. do 24. července uskuteční 3. ročník festivalu Živé pohraničí/Lebendes Grenzland. Nový šéfdirigent Baborák je uměleckým garantem akce, která pod heslem "Hudba léčí a usmiřuje" navazuje na historii česko-německých vztahů.

Baborák je přední český hornista, žák Bedřicha Tylšara a vítěz mnoha mezinárodních soutěží. V letech 2002 až 2011 byl sólistou Berlínských filharmoniků. Je autorem televizních, rozhlasových a CD nahrávek. Založil vlastní těleso Baborák Ensemble, spolupracuje s kvintetem Afflatus. Je uměleckým vedoucím ansámblů Czech Horn Chorus, Prague Chamber Soloists a Czech Sinfonietta.

Nový šéfdirigent Západočeského symfonického orchestru Radek Baborák.
Nový šéfdirigent Západočeského symfonického orchestru Radek Baborák. | Foto: ČTK

Jako komorní hráč je pravidelně zván ke spolupráci s mimořádnými muzikanty a osobnostmi. Z jeho iniciativy loni vznikl festival Horn Fest Praha, který chce přispět k zachování tradice české hornové hry.

Baborák s pomocí týmu Horn Fest Praha a ve spolupráci s Akademií uměleckého vzdělávání Menart loni také založil iniciativu Muzikanti na volné noze. Podpořila 123 hudebníků, kteří se ocitli ve složité životní situaci v souvislosti s pandemií, a rozdělila mezi ně přes 1,3 milionu korun.

Západočeský symfonický orchestr v Mariánských Lázních letos slaví 200 let od založení, je tak nejstarším zdejším symfonickým tělesem. Vznikl roku 1821, kdy tepelský opat a zakladatel Mariánských Lázní Karel Kašpar Reitenberger zlegalizoval hudební produkci u pramenů.

Tradici ansámblu nepřerušily ani světové války, ani politické změny a společenské události. Svůj nynější název získal v roce 1971.

Podle ředitele orchestru Milana Muzikáře jsou Mariánské Lázně s necelými 13 tisíci obyvateli pravděpodobně nejmenší město na světě, které zřizuje symfonické těleso.

 

Právě se děje

Další zprávy