Uspěl v zahraničí. Teď bude Popelka šéfdirigentem rozhlasového orchestru

ČTK Kultura ČTK, Kultura
26. 5. 2021 11:32
Šéfdirigentem a uměleckým ředitelem Symfonického orchestru Českého rozhlasu bude od sezony 2022/2023 na další tři roky Petr Popelka. Nahradí Alexandra Liebreicha. Pozici hlavního hostujícího dirigenta obsadí Robert Jindra, dosud jím byl Marek Šedivý.
Petr Popelka na koncertě se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.
Petr Popelka na koncertě se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. | Foto: Vojtěch Brtnický

"Je mi velkým potěšením a ctí převzít pozici šéfdirigenta a uměleckého ředitele tohoto vynikajícího tělesa," říká Popelka.

"Znamená to pro mě také návrat do orchestru mého rodného města, kde jsem v 19 letech zahájil svoji profesionální hudební kariéru jako kontrabasista. Kromě tradičního velkého symfonického repertoáru se těším na uvádění děl 20. a 21. století, která pro mě osobně mají velký význam," dodává.

Petr Popelka.
Petr Popelka. | Foto: Lisa Martin

Pětatřicetiletý dirigent v sezoně 2019/2020 působil u orchestru NDR Elbphilharmonie v Hamburku, kde byl asistentem šéfdirigenta Alana Gilberta. Od této sezony je šéfdirigentem Norského rozhlasového orchestru v Oslu a hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Spolupracuje s mnoha renomovanými tělesy a věnuje se také opernímu repertoáru, například v drážďanské Semperoper a pražském Národním divadle. V sezoně 2021/2022 ho mimo jiné čeká návrat k NDR Elbphilharmonie v Hamburku nebo večery s Dánským národním symfonickým orchestrem.

"Petr Popelka zažívá v posledních letech strmý vzestup své dirigentské kariéry, která k naší radosti započala před delším časem právě v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu, tehdy ovšem v roli orchestrálního hráče," připomíná generální ředitel rozhlasu René Zavoral.

"Vidět a slyšet Symfonický orchestr Českého rozhlasu v Rudolfinu pod vedením Petra Popelky na počátku roku pro mě bylo nejsilnějším hudebním okamžikem za dlouhou dobu, která výrazně překračuje období pandemie. Energie, kterou Petr přenesl na hráče orchestru, byla až neuvěřitelná," doplňuje ředitel orchestru Jakub Čížek.

Nový hlavní hostující dirigent Robert Jindra od roku 2001 působí v pražském Národním divadle. Od února 2010 do listopadu 2014 byl hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, dirigoval v Norské opeře v Oslu nebo ve Slovenském národním divadle v Bratislavě.

Vystupuje na festivalech jako Pražské jaro nebo Smetanova Litomyšl. V září 2021 přebere pozici šéfdirigenta Státní filharmonie Košice a v září 2022 pak místo hudebního ředitele Opery Národního divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy