Začíná český hudební podzim, doba sklizně

Michal Pavec
17. 9. 2007 23:50
Na turné vyjíždějí Chinaski, Langerová i Kryštof

Praha - Festivalové veselí skončilo, je tu podzim a s ním nové desky a koncertní šňůry. Kdo chce ve zdejším pop-byznysu něco znamenat a využít období předvánočních nákupů, vyráží se s novinkou připomenout na turné.

Vánoce jsou nejoblíbenějšími svátky Čechů a jejich nejoblíbenější kapely u toho nemůžou chybět. Už proto, že i fanoušci, kteří si jinak hudbu stahují,  za své tuzemské favority rádi zaplatí - nejčastěji v hypermarketech. Domácí interpreti se tak  stávají čím dál větší prioritou velkých vydavatelů, kteří tenhle trend ještě podporují nižšími cenami.  

Infobox
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Patrně největší pozornost na sebe letos poutá trio Chinaski, Aneta Langerová a Kryštof. Další z velkých hráčů Kabát už jim předvánoční bitevní pole vyklidil; díky úspěšnému albu Corrida vyprodával stylové býčí arény na jaře.

První ránu vypálí Chinaski svým albem 07, které jako sedmá studiovka v pořadí vychází 17. září roku 2007. Lehce moralizující pilotní singl Zadarmo krouží éterem už - a není to tak překvapivé - od 7.7.

Současní Chinaski pod vedením Michala Malátného názvem pořád odkazují na autobiografickou postavu spisovatele Charlese Bukowského, ale se svými "beatnickými" počátky už mnoho společného nemají. Postupem času mizí hravá nadsázka prvních alb, i když s komerčním úspěchem je to právě naopak.

Foto: Tomáš Adamec

Nový studiový počin podpoří skupina šňůrou po sportovních halách. Silnej ročník ´70 objede třináct štací a poprvé rozezpívá fanoušky 9. listopadu na zimním stadiónu v Třebíči.

To velký popový konkurent Chinaski, havířovská parta Kryštof, chce zasáhnout příznivce intimnějším zážitkem než atletickou dvouhodinovkou v zadýchané hale. Davové nadšení se herec a zpěvák Richard Krajčo rozhodl vyměnit za divadelní scény, kde si chce s diváky během akustických vystoupení i povídat.

Na koncertech se ozvou i tři novinky: Iluze, Plán a Atentát. Songy osvěží i chystané Best Of, jež vychází 19. října. V minulých dnech mohli fanoušci částečně ovlivnit podobu desky hlasováním na internetových stránkách kapely.

O něco těžší pozici než popoví mazáci bude mít Aneta Langerová, někdejší SuperStar a nyní už zpěvačka s repertoárem z vlastní dílny. Po nečekaném prodejním úspěchu druhého alba Dotyk se ale ani ona nemusí bát prázdných sálů.

Aneta Langerová zazpívala písně i z nového alba Dotyk.
Aneta Langerová zazpívala písně i z nového alba Dotyk. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Z festivalů se zastavila pouze na Českých hradech, ale o to víc se soustředila na přípravu podzimního turné, kde představí svou novou elektronickou tvář. Na pódiu tak nebude kromě rockové sestavy chybět ani DJ.

Český popový podzim se ale nebude točit jen kolem tří zmíněných interpretů. Na sólové koncerty zve po dlouhé pauze i Lucie Bílá, která vydává novou desku Woman, na pódiu nabízí kompletní průřez kariérou a zazpívá si duet Láska je láska s možnou dědičkou českého pop-žezla Ewou Farnou.

Zahálet nebudou ani muzikanti původem z Pardubic. Za singlem Bílá velryba vyplují v říjnu i další nové písně Michala Hrůzy, které rok po překvapivém vyhazovu z Ready Kirken dají dohromady první sólovou desku.

Dá se čekat, že si Hrůza povede lépe než zbytek kapely, který pod starým názvem objížděl festivaly, ale podle řady ohlasů se jim bývalého frontmana nahradit nepodařilo.

Národem oblíbené umělce hýčká vetšina českých novin a magazínů: a tak v nich nechybí ani hardrockový patetik Petr Kolář. Vyráží právě na štace s deskou Bez křídel a sázkou na jistotu: repertoár mu složil klávesista Kája Mařík, spolupracovník Daniela Landy.   

Vypsaná fiXa hrála na Švihově jako poslední kapela na malém pódiu, mnohým posluchačům v té době již docházely síly. To však neznamená, že by nějak hromadně polehávali na trávníku, někdo vzadu možná, ale vepředu u zábradlí se při poskakování fanoušků pořádně chvěla zem.
Vypsaná fiXa hrála na Švihově jako poslední kapela na malém pódiu, mnohým posluchačům v té době již docházely síly. To však neznamená, že by nějak hromadně polehávali na trávníku, někdo vzadu možná, ale vepředu u zábradlí se při poskakování fanoušků pořádně chvěla zem. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podzimnímu rytmu se ale přizpůsobují i alternativnější jména: Sto zvířat s novou krví a deskou Rozptýlení pro pozůstalé, album Fenomén zase slibuje Vypsaná fixa. Z komicko-lobotomického stylu předchozích desek příliš uhýbat nebude, přesto kapela tvrdí, že bude trochu jiná.

"Vždycky jsme říkali, že první tři CDE budou jakási trilogie. Stejné studio, stejní lidé, podobné obaly. Ted jsme chtěli využít jakoby nového začátku a udělat to jinak. Téhle nahrávce jsme věnovali opravdu hodně času. Zkuste udělat to samé," vyzývá fanoušky basák Mejla na diskusním fóru kapely.

Z podzimního nebe tak kromě listí spadne i předvánoční nadílka. Co v úhledných balíčcích čeští fanoušci objeví, se ukáže hned v druhě polovině září. 

 

Právě se děje

Další zprávy