Struny podzimu spojí Wainwrighta a operní divu Červenou

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 4. 2013 13:22
Festival nabídne i koncerty Wayna Shortera či Jordiho Savalla
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do nových prostor s hvězdami jazzu, klasiky a world music zavítá osmnáctý ročník hudebního festivalu Struny podzimu. Mezi 23. zářím a 9. listopadem nabídne desítku koncertů, k jejichž největším hvězdám patří tenorsaxofonista Wayne Shorter, sopranistka Barbara Hanniganová, legendární mistr staré hudby Jordi Savall i zpěvák Rufus Wainwright.

Zahajovací koncert z řady inspirace představující neopakovatelné projekty patří kanadské sopranistce Hanniganové. Ta vystoupí i jako dirigentka Pražské komorní filharmonie.

Lákadlem budou i koncerty dvou amerických písničkářů. Kanaďan Wainwright, jenž přijede do české metropole poprvé, ale loni byl jednou z hvězd Colours of Ostrava, chystá speciální orchestrální program s neočekávaným hostem - operní pěvkyní Soňou Červenou. Z Brazílie zavítá do Česka mistr současné bossa novy Vinicius Cantuária.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pražané budou mít příležitost poprvé slyšet i jednoho z nejuznávanějších současných houslistů mladší generace Daniela Hopa, srovná originální a moderní verzi proslulého Vivaldiho Čtvero ročních období. Starou hudbu bude reprezentovat její ambasador, katalánský virtuos na strunné nástroje Jordi Savall v programu kombinujícím východní a západní kulturu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pozoruhodným úkazem vokálního umění v autentické podobě bude i Albánský iso-polyfonní sbor.

Pořadatelé připravují také festivalovou premiéru, je jí scénický projekt Schubertova písňového cyklu Zimní cesta se třemi barytonisty. Režie je dílem Jiřího Heřmana. Nově se uskuteční v kultovním barrandovském filmařském ateliéru zvaném dřevák. "Bavilo mě vyjádřit to, co v opeře nemůžu, že píseň je báseň...bude to hra se slovem a obrazem," uvedl Heřman. V koprodukci se bude na projektu podílet Národní divadlo, které poskytne zázemí pro zkoušky.

Na program festivalu patří tradičně i jazz. Závěrečný koncert bude patřit legendárnímu tenorsaxofonistovi Shorterovi, který do Lucerny zavítá se svou kapelou a nahrávkou Without A Net. Významný jazzový skladatel oslaví v Praze osmdesáté narozeniny.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Přehlídka neopomene ani na mladou hudební generaci, třetí koncert bude patřit respektovanému polskému klavíristovi Leszekovi Możdżerovi. V Praze se představí v mezinárodním triu s Larsem Danielssonem a Zoharem Frescem.

"Festival dospívá. Jednou z výhod je, že víme, co jsme, že jsme se našli. Naší úlohou je poskytovat nevšední zážitky, a to se odrazilo i na letošním ročníku," řekl ředitel Marek Vrabec.

Přehlídka má díky personální fúzi s festivalem Dvořákova Praha staronového generálního partnera. Získala tak víc peněz do rozpočtu, který bude mít 14 milionů korun. Festival vychází z vícezdrojového financování a už několik let sází i na filantropii.

 

Právě se děje

Další zprávy