Sting letos podruhé. S basou na krku a největšími hity

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 6. 2012 13:10
Druhá česká zastávka evropského turné bude v O2 areně.
Foto: Profimedia.cz

Praha - Komornější atmosféru Kongresového centra střídá velká hala O2 areny a Sting se českému publiku představí letos už podruhé. Tentokrát už tak, jak jej zná většina jeho fanoušků, kde intelektuálnější přístup k hudbě tedy ustoupil tomu rockovějšímu. Hudebník totiž 25. června zahraje s basou na krku sbírku svých největších hitů, které v rámci oslav čtvrtstoletí sólové tvorby vyšly koncem loňského roku na trojalbu Sting: 25 Years.

"Program nebude úplně jiný, ale bude samozřejmě přizpůsobený velké hale," řekl Petr Novák z pořádající agentury Live Nation. Důvodem druhého koncertu v relativně krátké době má být velký zájem fanoušků. Vzhledem k omezenému počtu vstupenek se naposledy na všechny fanoušky nedostalo.

Foto: Sazka - O2 Arena

Navíc až tentokrát se příznivci dočkají oblíbených skladeb v jejich nejklasičtějším provedení. Vystoupení v Kongresovém centru je přineslo v komornější prostředí, loňský koncert s doprovodem Royal Philharmonic Concert Orchestra zase symfonicky.

Proslulé hity jako Desert Rose, Englishman in New York nebo All This Time nebo několik nejznámějších věcí od Police má stále šanci zhlédnout každý. Vstupenky budou k dispozici na pokladnách před koncertem.

Nepřidáme, přidáme

Únorové vystoupení v Kongresovém centru bylo takřka ihned beznadějně vyprodané a možnost dalšího přidaného koncertu prý nepřipadala v úvahu. Těsně před samotnou akcí však pořadatelé oznámili, že britský zpěvák a skladatel se s programem ke čtvrtstoletí sólové kariéry ještě jednou do české metropole vrátí do mnohem větších prostor vysočanské O2 areny.

"Koncertní turné Back to Bass, na němž Sting oslaví čtvrtstoletí své sólové kariéry, se na jeho přání celé odehraje v komorním prostředí malých sálů a divadel," vysvětloval tehdy Novák. Jak vidno, zdánlivě striktním požadavkům se nakonec s druhým vystoupením v rámci toho samého turné dalo ustoupit.

Back to Bass bylo anoncováno jako turné, kde se fanouškům jejich hvězda opět představí s baskytarou na krku. Evropská šňůra začala 5. února v Newcastlu a od té doby Stinga doprovází kytaristé Dominic a Rufus Millerové, bubeník Vinnie Colaiuta, hráč na elektrické housle Peter Tickell a vokalistka Jo Lawryová.

Znějí během něj skladby z trojalba Sting: 25 Years, které vyšlo loni v září. Kolekce zachycuje zpěvákovy největší hity v remasterované podobě, ale také raritní nahrávky. Písničky vybíral sám Sting a součástí kompletu je kniha s fotografiemi, texty i autorovy osobní komentáře.

Video: youtube.com

Úspěšný rocker i restaurátor

Šedesátiletý Sting, vlastním jménem Gordon Sumner, stál nejprve v roce 1977 u zrodu slavné kapely Police, první sólové album vydal o osm let později. Za svou kariéru prodal téměř 100 miliónů alb jako sólový umělec a získal deset cen Grammy, Zlatý glóbus, cenu Emmy a tři nominace na Oscara. V Česku vystoupil již sedmkrát.

Foto: Kasskara /DG

Šedesátiletý Gordon Sumner stál nejprve v roce 1977 u zrodu reggae-jazz-punkových Police. V roce 1985, na počátku neméně úspěšné sólové dráhy, ho prý inspiroval sen o modrých želvách - ten pochopil tak, že se má spojit s černými jazzmany a zpívat písně o svobodě.

Od silných popových melodií s jazzovými i soulovými prvky se ale postupně posunul spíš k inspiraci world music. Jeho písně čím dál víc získávaly i na bohatém aranžmá a rozmáchlém zvuku, ale trochu také na větší předvídatelnosti.

Po albu Sacred Love (2003) udělal Sting úkrok stranou, když opustil autorskou tvorbu. V roce 2006 natočil CD Songs from the Labyrinth, kde s loutnou interpretoval hudbu renesančního skladatele Johna Dowlanda ze 16. století.

Pak přišel veleúspěšný koncertní comeback Police, kde jejich dávné hity dostaly rockovou infuzi. Ale následně se zpěvák představil s deskou If On a Winter´s Night - kolekcí klasických písní o zimě, mezi kterými nechyběly ani folkové nápěvy a chorály ze 14. století.

V roce 2007 při dočasném návratu Police mizely lístky z předprodejů po celém světě za několik desítek minut - a ani sólový Sting si na nezájem nemůže stěžovat. Světové symfonické turné bylo záhy vyprodané a zájem je rovněž o nynější oslavu.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy