Sony Music kvůli válce končí v Rusku, zavírá kanceláře a propouští zaměstnance

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 9. 2022 9:00
Americké hudební vydavatelství Sony Music uzavírá ruskou pobočku a spolupráci s místními muzikanty přenechá jiné firmě. Rozhodlo se tak v době, kdy už více než půl roku trvá ruská agrese na Ukrajině. Z velkých hudebních korporací je Sony první, která trh zcela opouští.
Sony Music jako první velké hudební vydavatelství zavírá kanceláře a propouští zaměstnance v Rusku.
Sony Music jako první velké hudební vydavatelství zavírá kanceláře a propouští zaměstnance v Rusku. | Foto: Shutterstock

"Protože válka má nadále zničující humanitární dopad na Ukrajinu a sankce přitvrzují, nadále v Rusku nemůžeme působit," zdůvodnilo Sony Music.

Společnost hned v březnu, krátce po zahájení vojenského tažení, dočasně pozastavila činnost ruské pobočky. Nejenže v zemi přestala vydávat novou hudbu, další odnože Sony do ní přestaly dovážet televize, audio, počítačové konzole či hry nebo v Rusku uvádět nové filmy.

Arina Dmitrijevová, klavírista Denis Macujev a rektor moskevské konzervatoře Alexandr Sokolov v roce 2015.
Arina Dmitrijevová, klavírista Denis Macujev a rektor moskevské konzervatoře Alexandr Sokolov v roce 2015. | Foto: Vjačeslav Prokofjev / TASS / Profimedia

Podobný krok tehdy učinily také konkurenční vydavatelství Universal Music Group a Warner Music Group. Všechny tři firmy pozastavily investice, propagaci i výrobu, dál ale platily své zaměstnance a udržovaly si v Rusku kanceláře. Sony Music se teď stalo první, které kanceláře zavírá a pracovníky propouští, zdůrazňuje server Billboard.com. Podle něj o práci přišlo mezi 40 až 50 lidmi. Někteří měli smlouvy přímo se Sony, jiní s jí vlastněnou distribuční firmou nazvanou The Orchard.

Veškeré smlouvy Sony s místními hudebníky a kapelami teď přebere firma Ariny Dmitrijevové, která dříve vedla ruskou Sony Music, načež si založila vlastní společnost Kiss Koala. Na tu Sony převedlo své kontrakty a závazky 25. srpna, vyplývá z databáze Ruského federálního celního úřadu. Je možné, že Dmitrijevová teď zaměstná některé z těch, kdo dosud pracovali pro Sony, spekuluje Billboard.com.

Zahraničních umělců, jejichž tvorbu Sony distribuuje, se zpráva netýká. Sony Music, do jejíhož katalogu patří tvorba hvězd jako Adele, Michaela Jacksona, Harryho Stylese či Beyoncé, v zemi již půl roku nezveřejňovala novinky. Už dříve také požádala ruské streamovací služby, aby odstranily veškerý její obsah. Nová alba i singly jsou však navzdory přání americké firmy nadále dostupné na místních platformách.

Před zahájením invaze bylo Rusko třináctým největším hudebním trhem světa, vyplývá ze zatím poslední zprávy Mezinárodní federace hudebního průmyslu. Tamní trh poslední roky setrvale stoupal, v roce 2021 narostl meziročně o 58 procent v přepočtu na skoro osm miliard korun. "Ruský hudební trh před sebou nikdy neměl zářnější budoucnost než teď," uvedla ještě vloni Arina Dmitrijevová.

S ruskou invazí na Ukrajinu se však růst zřejmě nadobro zastavil. Stejně jako hudební vydavatelství svou činnost v zemi pozastavily streamovací služby jako Spotify a Deezer, platformy Amazon či Tiktok nebo celosvětově největší pořadatel koncertů Live Nation.

Zejména na streamovacích službách Rusové raději než zahraniční interprety poslouchali domácí tvorbu, ta někde tvořila až 90 procent segmentu, doplňuje web Musicbusinessworldwide.com.

 

Právě se děje

Další zprávy