Začal festival Smetanova Litomyšl. Připomněl Bělohlávka i Zoubka, zdejší čestné občany

ČTK ČTK
16. 6. 2017 22:32
Koncert České filharmonie s houslistou Josefem Špačkem a dirigentem Semjonem Byčkovem v pátek zahájil 59. ročník Smetanovy Litomyšle. Pořadatelé kromě Bělohlávka připomněli i památku sochaře Olbrama Zoubka zesnulého ve čtvrtek.
Koncert České filharmonie s dirigentem Semjonem Byčkovem zahájil 59. ročník Smetanovy Litomyšle. Nedbalovu skladbu na počest Jiřího Bělohlávka vyslechli diváci ve stoje.
Koncert České filharmonie s dirigentem Semjonem Byčkovem zahájil 59. ročník Smetanovy Litomyšle. Nedbalovu skladbu na počest Jiřího Bělohlávka vyslechli diváci ve stoje. | Foto: ČTK

Litomyšl (Svitavsko) - Česká filharmonie v pátek zahájila operní festival Smetanova Litomyšl skladbami Bedřicha Smetany, Petra Iljiče Čajkovského a Johannese Brahmse.

Po přestávce orchestr mimořádně zařadil skladbu Valse Triste od Oskara Nedbala jako vzpomínku na šéfdirigenta filharmonie Jiřího Bělohlávka, který 31. května zemřel. Diváci ji vyslechli vestoje.

"Byla to milovaná skladba profesora Bělohlávka. U nás ještě před dvěma lety dvakrát dirigoval a v příštím roce tu měl řídit Českou filharmonii na zahajovacím koncertu," řekl ČTK dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský.

Pořadatelé kromě Bělohlávka připomněli i památku sochaře Olbrama Zoubka zesnulého ve čtvrtek. Výtvarník ve městě strávil mnoho let při restaurování sgrafitové výzdoby místního renesančního zámku a je čestným občanem Litomyšle stejně jako Bělohlávek.

Dvě desítky festivalových dnů nabídnou celkem 36 programů, klasiku, operu, jazz i cikánskou hudbu.

Do 6. července bude znít hudba šesti staletí od skladeb Jacoba Handla a Claudia Monteverdiho až po novinky současné vážné hudby. Celkem bude uvedeno šest operních titulů včetně české premiéry kompletní opery Georga Friedricha Händela Aci, Galatea e Poliferno na rokokovém zámečku Nové Hrady u Litomyšle.

 

Právě se děje

Další zprávy