Smashing Pumpkins se vracejí do Prahy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 11. 2011 7:01
Do Česka zavítají před zveřejněním nového alba

Praha - Do Prahy se po třech letech vrací slavná americká kapela Smashing Pumpkins. Rocková skupina známá častými změnami v sestavě zahraje v pátek 25. listopadu v Incheba Aréně. Předskokany budou Ringo Deathstarr.

Přijíždějí do České republiky před zveřejněním nového alba Oceania. Zpěvák a kytarista Billy Corgan, kytarista Jess Schroeder, bubeník Mike Byrne a baskytaristka Nicole Fiorentinová strávili rok 2011 natáčením desky, která je součástí projektu Teargarden by Kaleydoscope a na pultech se objeví začátkem roku 2012.

"Nové album se vrací zpět k původním divokým kořenům Smashing Pumpkins, jak je důvěrně známe. Je plné atmosféry, melodie a pořádného rocku," ohlašuje lídr kapely Corgan.

Smashing Pumpkins u nás naposledy zahráli v roce 2008 na pražském Výstavišti v rámci turné k albu Zeitgeist. Skupina na tomtéž místě poprvé vystoupila před českými posluchači v červenci 1997.

Corgan skupinu založil na sklonku 80. let v Chicagu. Debutové album nazvané Gish vydali The Smashing Pumpkins v roce 1991. Počátkem 90. let se na činnosti kapely podepsaly vzájemné nevraživosti mezi jednotlivými členy, problémy s drogami i Corganovy deprese.

Přesto se souboru podařilo vydat posluchači i kritikou ceněné album Siamese Dream. Následovala deska Pisces Iscariot, dvojalbum Mellon Collie and the Infinite Sadness a deska Adore. Skupina prodala miliony desek a získala dvě Grammy; poté se rozpadla a její členové se věnovali sólovým projektům.

Smashing Pumpkins se oficiálně rozešli v roce 2000, o šest let později se opět dali dohromady, aby navázali na úspěšnou kariéru. Corgan nové spoluhráče sháněl prostřednictvím novinových inzerátů.

Čtěte také:
Smashing Pumpkins vezou do Prahy 90. léta
Smashing Pumpkins nechtějí být pod víčkem
Dýňový džus pořád chutná, ale už nemá 100 %

 

Právě se děje

Další zprávy