Smashing Pumpkins nechtějí být pod víčkem

tur
25. 3. 2008 23:40
Kapela žaluje svoje vydavatelství Virgin

Los Angeles - Vydavatelská firma Virgin Records ohrozila reputaci Smashing Pumpkins, protože se zachovala proti jejich umělecké integritě. Alespoň to stojí v žalobě, již kapela v pondělí podala u losangeleského vrchního soudu.

Jméno Smashing Pumpkins figurovalo v propagační kampani mezi interprety, jejichž hudba je ke stažení v rámci akce Pepsi Stuff; pořádá ji Pepsi Co. ve spolupráci s internetovým megastorem Amazon.com. Reklamní kampaň Pepsi, jež běží v různých obměnách od začátku devadesátých let, v nejnovější mutaci zahrnuje i model "stáhněte si písničku od našich interpretů za pět bodíků zpod víček naší limči."     

A mezi těmi interprety je i k  činnosti znovu probraná veličina rocku 90. let vedená zpěvákem Billy Corganem, která před nedávnem koncertovala i v Praze. Kapela na to v žalobě reaguje, že "tvrdě pracovali téměř dvě dekády, aby posbírali nezanedbatelnou důvěru veřejnosti, již Virgin svým krokem vydala zcela všanc."

Smashing Pumpkins v Praze
Smashing Pumpkins v Praze | Foto: Live Nation

Firma Virgin podle kapely neměla právo použít jejich jméno ani hudbu k propagaci jiné činnosti. Společnost sice vydává alba někdejší chicagské čtveřice více než 17 let; ovšem jediné aktivní ujednání mezi oběmi stranami je prý smlouva zaručující Virginu prodej skladeb v digitální podobě. To jí prý  nedává právo využívat je k prodeji jakýchkoli dalších produktů. 

Členové kapely dodali, že takovou kontrolu nad svým dílem by Virgin ani žádné jiné gramofirmě neposkytli.  Kromě stažení z inkriminované kampaně vyžadují vyplacení zisku, který z toho Virginu vznikl, plus soudní zákaz budoucího volného nakládání se jménem a hudbou Smashing Pumpkins.

Čtěte také:
Dýňový džus pořád chutná, ale už nemá 100 %
Xiu Xiu: Chlastání, zvracení a pláč jsou moje nápady

Nedávný případ zneužití jména a nezávislosti hudebníků končící soudním sporem vzešel z listopadové přílohy Indie Rock Universe časopisu Rolling Stone.Tehdy kapely Xiu Xiu a Fucked Up jako téměř jediné reagovaly žalobou na koncern R. J. Reynolds Tobacco Company a Wenner Media (vydavatel časopisu Rolling Stone).

Komerční příloha pojednaná jako redakční materiál uváděla desítky kapel do grafické souvislosti s značkou Camel, aniž by byla kterákoli z uvedených kapel informována nebo požádána o svolení. 

 

Právě se děje

Další zprávy