Once boduje. Příběh zamilované Češky má osm cen Tony

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 6. 2012 7:47
Adaptace filmu s Glenem Hansardem a Markétou Irglovou proměnila osm z jedenácti nominací
Producenti muzikálu Once děkují při přebírání ceny za nejlepší muzikál.
Producenti muzikálu Once děkují při přebírání ceny za nejlepší muzikál. | Foto: Reuters

New York - Prestižní americké divadelní ceny Tony ovládl muzikál Once o vztahu irského muzikanta a české imigrantky.

Adaptace stejnojmenného filmu, v němž se hlavních rolí ujali Glen Hansard, Markéta Irglová a jejich hudba, získala osm cen včetně prestižního ocenění za nejlepší muzikál.

Nejlepší hrou se stala satirická komedie Clybourne Park. Dílo Bruce Norrise již loni dostalo Pulitzerovu cenu.

Cesta za Tony Awards:
* Získá muzikál Once divadelního Oscara? Má 11 nominací
* Muzikál podle filmu Once je neodolatelný, píší noviny

Osm z jedenácti

Na broadwayské poměry velmi civilní inscenace muzikálu Once bodovala hned v několika technických kategoriích, když ocenění dostala například za scénu, ozvučení či osvětlení.

Obdržela i cenu za libreto pro irského dramatika Endu Walshe či režiséra Johna Tiffanyho. Ocenění Tony převzal i představitel hlavní mužské role v muzikálu Steve Kazee.

V emocionální děkovné řeči vzpomenul svou matku, která letos o Velikonocích prohrála boj s rakovinou. Poděkoval svým kolegům a zvláště představitelce hlavní ženské role Cristin Miliotiové, která svou nominaci neproměnila. "Tento soubor a tato žena jsou nejtalentovanější a nejbáječnější lidé, se kterými jsem kdy pracoval," uvedl Kazee.

Naději na ocenění za svou hudbu naopak neměli Hansard s Irglovou, protože většina jejich hudby použitá v muzikálu již předtím zazněla ve filmu, a nesplnila tak nominační kritéria.

Na slavnostním předávání cen v divadle Beacon na Broadwayi se radovali tvůrci hudby muzikálu Newsies, který je rovněž adaptací filmu a jenž líčí stávku novinových kamelotů na konci 19. století.

 

Právě se děje

Další zprávy