40 nejočekávanějších koncertů roku 2024: Springsteen, Rammstein, jazz i český rap

Kultura Kultura
Aktualizováno 7. 1. 2024 13:49
Česko čeká rok velkých i menších koncertů. Nejvíc lidí zřejmě dorazí na Rammstein, Eda Sheerana, Bruce Springsteena či Depeche Mode, pražskou O2 arenu zkusí zaplnit Helena Vondráčková, Viktor Sheen nebo Monika Bagárová, zatímco třeba Bert & Friends pokřtí album ve Foru Karlín. Ze stovek oznámených vystoupení vybíráme 40 pro rok 2024.
Zpěvačka Meral Polat na loňském festivalu Respect.
Zpěvačka Meral Polat na loňském festivalu Respect. | Foto: Anna Šolcová

Meral Polat

6. března, Palác Akropolis, Praha

Kurdská zpěvačka a herečka Meral Polat se narodila v Nizozemsku rodičům, kteří se tam přistěhovali z Turecka za prací. Po smrti svého otce, básníka, umělkyně v jeho pozůstalosti našla texty. Ty zhudebnila na debutovém albu, jež naživo představila na loňském ročníku pražského festivalu Respect. Její dramatický výkon pod širým nebem patřil k vrcholům akce. "Zpěvačka se znělým vibratem zpestřuje osobitý projev citoslovci a hereckými prvky. Jednu skladbu pěje vsedě, kdy udržuje oční kontakt s posluchači, jindy se ležérně opírá o varhany," napsalo Aktuálně.cz.

O okolnostech vzniku desky Meral Polat také hovořila s českými novináři. "Poté co otec zemřel, uklízeli jsme dům a v tatínkově zásuvce jsme našli sešit plný básní, o kterých jsem nevěděla. Tušila jsem, že občas něco píše, ale vůbec jsem neměla ponětí o tom, kolik toho po něm zůstalo," řekla zpěvačka pro Radio Proglas.

Pod střechou Paláce Akropolis ji v březnu opět doprovodí Chris Doyle, absolvent prestižní americké hudební školy Berklee, a portorický bubeník Frank Rosaly, míchající karibské rytmy s jazzem.

 

Právě se děje

Další zprávy