Na Colours přijede brusič Cave a Youssou NDour

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 3. 2011 14:00
V Kutné Hoře zahrají Liars, na Stimulu Bargeld
Grinderman
Grinderman | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hlavními hvězdami jubilejního desátého ročníku festivalu Colours of Ostrava, který se uskuteční od 14. do 17. července, bude projekt Grinderman Nicka Cavea a jeho spoluhráčů z kapely The Bad Seeds.  Jejich surreálné blues celou akci zakončí.

Mezi dalšími headlinery je senegalský zpěvák Youssou N'Dour považovaný za nejznámějšího afrického hudebníka, který tu vystoupí s dvacetičlenným doprovodem. Uznávaný umělec kombinující africkou hudbu a západní pop se proslavil hitem 7 Seconds se zpěvačkou Neneh Cherry i spoluprací s dalšími velkými jmény (Petr Gabriel, Sting, Paul Simon).

Podle ředitelky Zlaty Holušové bude nejdražším interpretem world music, který kdy v Ostravě vystoupil. Jak uvedla, festival neustále roste a pracuje s nejvyšším rozpočtem v historii; jeho výši však neuvedla.

Čtěte také:
Nick Cave tentokrát brousí vlkodlačí mlhou
Michael Gira: Chtěl jsem zase vytvářet zvukové cyklóny

"Potvrzená jména ukazují, že po deseti letech Colours of Ostrava dávno není festivalem world music, ale dospělou přehlídkou nabízející širokou škálu stylů - od legend jazzu po indie rock," uvedla s tím, že kromě programu letos hodně investují i do zkvalitnění areálu a doprovodných aktivit.

The Horrors
The Horrors | Foto: Aktuálně.cz

K dalším nově potvrzeným zahraničním kapelám patří miláčci britské hudební kritiky The Horrors, newyorští rockeři Semi Precious Weapons, obnovení Swans s frontmanem Michaelem Girou, kteří nedávno hráli v Praze, nebo jazzově hiphopová dvojice The Herbaliser a  písničkářka Joan As Police Woman.

Z oblasti world music byla ohlášena sestava Bomba Estéreo z Kolumbie, rapující trio SMOD z malijského Bamaka spolupracující s Manu Chaem, maorští Moana and the Tribe z Nového Zélandu, brazilská bossa nova písničkářka Luísa Maita či belgická dechovka L'Orchestre International du Vetex.

Hlavními hvězdami Kostelní scény se stanou Stephan Micus, David Hykes a projekt Desert Slide. Festival podobně jako loni nabídne v pavilonu A stylově zařízenou New York City stage s hudbou tohoto velkoměsta. Program této scény nabídneme jména z jazzu, funku, soulu i blues.

Z domácích interpretů jsou zatím potvrzeni 5P Luboše Pospíšila, Café Industrial, CCTV Allstars, Čankišou, Divokej Bill, Garage & Tony Ducháček, Houpací koně, Jiří Schmitzer, Monkey Business, Navigators, Nightwork, Oldřich Janota nebo Prago Union.

Pořadatelé už dříve oznámili, že Colours of Ostrava zahájí souboj dvou balkánských dechovek. Na jednom pódiu zahrají Fanfare Ciocarlia z Rumunska a Boban i Marko Marković Orkestar ze Srbska. První potvrzenou hvězdou Colours of Ostrava 2011 byl Brendan Perry z dua Dead Can Dance. Přijede i kapela Apollo 440, která míchá elektroniku, rock, ambient i taneční hudbu.

Na 16 scénách se představí celkem přes 160 kapel a dýdžejů, nebudou chybět diskuse, promítání filmů ani divadelní představení.

Loni poprvé byl festival vyprodán tři týdny předem, navštívilo jej přes 25 000 lidí. Letos je již prodaných 9000 lístků. Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání ve všech pobočkách sítě Ticketpro, na www.colours.cz a v prodejně Oriental v Ostravě.  V předprodeji je nyní omezené množství vstupenek za 1590 korun; po jejich doprodání bude do 13. července cena 1890 korun, na místě se cena zvýší na 1990 korun.

Jména svých hvězd oznámil i festival Creepy Teepy, který se bude konat od 28. do 31. července v kutnohorské galerii GASK. Třetí ročník ozdobí američtí alternativní rockeři Liars, které doplní aktuální objevy Dream Boat, Foot Village nebo zástupci současné witchhouseové horečky F8STERCARE.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

K vidění budou i Xiu Xiu, kteří jsou v Čechách už dobře známí a naposledy zde koncertovali vloni na podzim. (Šéf kapely Jamie Stewart navíc minulý týden na Sedmičce doprovázel své kolegy Former Ghost).

Slibný lineup znovu nabídne i Festival Stimul. Jarní sérii koncertů otevřou 16. dubna v Divadle Archa Blixa Bargeld z Einstürzende Neubauten a Carsten Nicolai alias Alva Noto vystupující pod hlavičkou projektu ANBB.

ANBB
ANBB | Foto: Aktuálně.cz

Čtyři květnové víkendy pak ve stejném místě ozdobí experimentátoři Thomas Ankersmit a Phill Niblock, norský jazzový kytarista Stian Westerhus, gramofonisté Claus Van Bebber a Ignaz Schick a 29. května pak Daniel Lopatin alias Oneohtrix Point Never, představitel současné hlukové hudby.

Na předposlední dubnový víkend (22.4. - 23.4.) se do MeetFactory chystá Festival Sperm, který pozval třeba americkou skupinu Architecture in Helsinki, Jamese Holdena nebo projekt Brandt Brauer Frick. Už v březnu - přestěji od čtvrtka 18. do soboty 20. - se uskuteční audiovizuální festival LunchMeet, který do Meetfactory a Bio Oko pozval smetánku současných klubových experimentátorů, jako jsou Teebs, Luke Abbott nebo King Animal, které budou doprovázet přední světoví VJové.

 

Právě se děje

Další zprávy