Muse jsou nejlepší naživo. A taky sexy

Pavel Turek, tur
26. 2. 2009 11:05
Britský hudební týdeník NME rozdal výroční ceny
Muse
Muse | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Nejlepší britskou kapelou se v tradici ostrovní hrdosti sice stali Oasis, kteří získali rekordních sedm nominací, ovšem nejúspěšnějším interpretem na letošních cenách hudebního týdeníku byli Muse. Trio z Devonu získalo od čtenářů časopisu NME tři ceny - a to i přesto, že v roce 2008 nevydali řadové album, pouze živák HAARP.

Záznam dvou koncertů pořádaných na stadionu ve Wembley v červnu 2007 přinesl Muse opět cenu nejlepší koncertní kapely, zároveň měl loni nejlepší obal a zpěvák Matt Bellamy zvítězil v uvolněnější kategorii Nejvíc sexy muž.

Nejlepší zahraniční kapelou se stejně jako loni stali The Killers a nejlepší album natočili Kings Of Leon - aby anketa učinila zadost v Británii nejmilovanějším americkým kapelám a dala za pravdu i před týdnem uděleným Brit Awards. Mimoto ale zabodovali i brooklynští MGMT, kteří se stali objevem a natočili skladbu roku.

Absolutní vítězka Duffy proměnila tři ze čtyř nominací: Kromě ocenění za nejlepší britské album se stala i nejlepší zpěvačkou a objevem roku
Absolutní vítězka Duffy proměnila tři ze čtyř nominací: Kromě ocenění za nejlepší britské album se stala i nejlepší zpěvačkou a objevem roku | Foto: Reuters
Čtěte také:
Královnou Brit Awards se stala Duffy
Arctic Monkeys jsou trojitě vyfakovaní cenami NME

Bilanční cenu Godlike Genius získali po 33 letech existence The Cure. Robert Smith si ji převzal z rukou režiséra Tima Burtona, což se dá označit jako souboj účesů.  The Cure následně odehráli půlhodinový set a ve čtvrtek vystoupí spolu s Franz Ferdinand, White Lies a Crystal Castles v londýnské O2 Areně.

Tento koncert měl být původně přenášen do kinosálů po celém světě (včetně pražského Aera), ovšem nakonec z projektu kvůli neshodám s vydavatelskou firmou sešlo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Loňští nejúspěšnější Artcic Monkeys zasáhli pouze do kategorie nejlepší DVD. Videoklip roku natočil režisér Richard Ayoade pro The Last Shadow Puppets. Shodou okolností v něm hraje i modelka a moderátorka Alexa Chung, která získala cenu nejlépe oblékané osobnosti.

V tom tkví možná největší vypovídací hodnota NME Awards: dokáží propojit předvídatelné a striktně hudební kategorie s těmi povrchně frivolními, čímž v mnohem větší míře vypovídají o scéně a náladách publika než prostou statistikou alb a kapel roku.

MGMT
MGMT | Foto: Sony Music

Dojem z uplynulého roku dotváří i to, že „špatňákem" roku se už pošesté v řadě stal George W. Bush, hrdinou Barack Obama, nejhorší kapelou Jonas Brothers, nejlepším sitcomem The Mighty Boosh, internetovou stránkou YouTube, nejhůř se obléká Amy Winehouse a nejvíc sexy ženou je Hayley Williams z kapely Paramore.

Během slavnostního večera v O2 Academy Brixton, kde vítězové děkovali za sošky ve tvaru ruky se vztyčeným prostředníkem, vystoupilo duo letos znovu reformovaných Blur, Damon Albarn a Graham Coxon.  Ti dva se na jednom pódiu sešli poprvé od roku 2000 a zahráli skladbu This Is Low z úspěšného alba Parklife. O Blur se ostatně spekuluje jako o možných headlinerech festivalu Glastonbury.

Časopis NME (New Musical Express) nejvlivnější britské hudební periodikum uděluje své ceny už od svého založení v roce 1953. V posledních letech se je snaží propagovat jako alternativu vůči mainstreamovým Brit Awards, přesto jsou vítězové až příliš často zaměnitelní a podivuhodně shodní.  

 

Právě se děje

Další zprávy