Královnou Brit Awards se stala Duffy

Pavel Turek, tur
19. 2. 2009 9:50
Velšská retro zpěvačka si odnesla tři ceny
Absolutní vítězka Duffy proměnila tři ze čtyř nominací: Kromě ocenění za nejlepší britské album se stala i nejlepší zpěvačkou a objevem roku
Absolutní vítězka Duffy proměnila tři ze čtyř nominací: Kromě ocenění za nejlepší britské album se stala i nejlepší zpěvačkou a objevem roku | Foto: Reuters

Londýn - Absolutní královnou letošních Brit Awards se stala velšská zpěvačka Duffy. Interpretka, která ještě před rokem neměla venku ani debut, proměnila tři ceny ze čtyř nominací.  Kromě ocenění za nejlepší britské album, Rockferry, se ještě stala nejlepší zpěvačkou (ženou - jak přesně zní název kategorie)  a objevem roku. 

Nejúspěšnější ,,britskou" kytarovkou jsou sourozenci Kings of Leon z USA. Získali titul nejlepší mezinárodní kapely a Only by the Night se stala nejlepší mezinárodní deskou
Nejúspěšnější ,,britskou" kytarovkou jsou sourozenci Kings of Leon z USA. Získali titul nejlepší mezinárodní kapely a Only by the Night se stala nejlepší mezinárodní deskou | Foto: Pavel Kroulík

„Je to velká čest být zde. Britská žena - nevím, co to znamená, ale je štěstí, že moje máma neměla kluka,"  pronesla Duffy při přebírání.

Čtyři nominace měli i Coldplay - ti ale vyšli z ceremoniálu v londýnské Earls Court Areně naprázdno. I když kapela minulý týden uspěla na Grammy, Brit Awards potvrdily, co ukázala už letošní festivalová sezóna: že v současnosti nejúspěšnější „britskou" kytarovkou jsou sourozenci Kings of Leon z USA. Ti získali titul nejlepší mezinárodní kapely a Only by the Night se stala nejlepší mezinárodní deskou.

Letošní ceremoniál, do kterého se podobně jako do Grammy obuli s novým singlem Get On Your Boots U2, byl tematicky věnovaný festivalům. Pódium zdobily pyramidy ve stylu Glastonbury, karavan i stan; jako kdyby tím organizátoři konečně přiznávali, že těžiště byznysu se přesunulo k živým koncertům. 

Mimo „Amy Winehouse bez excesů" ovšem tisícovka porotců Brit Awards odměňovala především zasloužilce - tedy žádní Arctic Monkeys jako loni. Nejlepším britským mužem se stal Paul Weller z někdejších The Jam, který již od počátku devadesátých let platí za kmotra kytarové scény.

Titul nejlepší kapela připadl takřka dvě desítky let fungujícím Elbow, kteří teprve letos zcela proti logice novinkami posedlé britské scény získali za album Seldom Seen Kid Mercury Prize. Cenu přebírali z rukou Davida Hasselhoffa a zpěvák Guy Harvey pouze zavtipkoval: „Nebudete věřit, jak dlouho nám trvalo dostat se takhle blízko k Hoffovi - ale stojí to za to."

Předem známou vítězkou věštecké kategorie je písničkářka Florence And The Machine, která získala Critics' Choice jako nejslibnější talent pro rok 2009
Předem známou vítězkou věštecké kategorie je písničkářka Florence And The Machine, která získala Critics' Choice jako nejslibnější talent pro rok 2009 | Foto: Pavel Kroulík
Čtěte také:
Rok 2009 bude patřit Florence And The Machine
Brit Awards překvapily svou nepřekvapivostí
Plant triumfoval na Grammy. Odnesl si pět sošek

Pet Shop Boys již předem získali bilanční cenu za významný přínos hudbě a jejich vystouepní završilo ceremoniál
Pet Shop Boys již předem získali bilanční cenu za významný přínos hudbě a jejich vystouepní završilo ceremoniál | Foto: Reuters

Metál nejlepší koncertní kapely připadl Iron Maiden - v této kategorii volili posluchači BBC Radio 2. Bruce Dickinson za cenu poděkoval ze záznamu a zmínil se i o zombie maskotovi kapely: „Doufám, že Eddie teď nebude příliš žárlit."

Další z absentujících - Kanye West - který získal trofej nejlepší mezinárodní muž, vzal titul v hip hopovém stylu doslova: „To znamená, že když jdete do klubu a jste holka a hledáte kluka a uvidíte mě, tak od teď víte, že máte to nejlepší."

Celým večerem provázela dvojice herců James Corden a Matt Horne z úspěšného sitcomu BBC Gavin & Stacey, kteří se speciálně pro vystoupení Kylie Minogue Can't Get You Out Of My Head oblékli do úzkých červených šatů, vysokých bot a vzali na sebe úlohu tanečnic.

Cenu za nejlepší britský singl, pro niž mohli diváci hlasovat v průběhu celé show, nakonec získala dívčí skupina Girls Aloud za skladbu The Promise. Nadšená zpěvačka Sarah Harding jen vykřikla: „Můžu jen říct: už bylo načase."

Brit Awards 2009

  • Britský muž: Paul Weller
  • Britská žena: Duffy
  • Britská kapela: Elbow
  • Britská koncertní kapela: Iron Maiden
  • Britský singl: Girls Aloud - The Promise
  • Britské album: Duffy - Rockferry
  • Britský objev: Duffy
  • Mezinárodní album: Kings of Leon - Only By The Night
  • Mezinárodní muž: Kanye West
  • Mezinárodní žena: Katy Perry
  • Mezinárodní kapela: Kings of Leon
  • Critics' Choice: Florence and the Machine
  • Významný přínos hudbě: Pet Shop Boys

Přenos korunovalo vystoupení Pet Shop Boys, kteří již předem získali bilanční cenu za Významný přínos hudbě;  prolnuli do něj své největší hity včetně Go West, West End Girls a Always On My Mind. Na pódiu se k nim přidala i americká vítězka hitparád Lady Gaga a Brandon Flowers z The Killers, který popovému duu cenu předával.

Sám se přiznal, že býval velkým fanouškem kapely a jednou si dokonce koupil radši jejich album než The Smiths, protože měl peníze jen na jedno. „Uvedlo mě do zcela nového světa beatů a kultivovanosti," vystihl podstatu kapely.

Další předem známou kategorií byla i Critics' Choice. O ceně pro výrazný nový talent chystající se vydat debutové album rozhodovali recenzenti a zástupci médií napříč spektrem od lifestyleových magazínů po rozhlasové stanice a udělila se teprve podruhé v tradici Brit Awards.

Po loňské Adele letos připadla folk popové písničkářce Florence And The Machine, kterou recenzenti často přirovnávají k průsečíku natolik různorodých zpěvaček jako Kate Bush, PJ Harvey a Lilly Allen.

 

Právě se děje

Další zprávy