Mňága a Žďorp oslaví pětadvacetiny dvanácti koncerty

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 11. 2012 12:05
Největší koncert odehraje Fialova kapela v Lucerně
Foto: ČTK

Praha - Na oslavu pětadvaceti let existence vyjíždí kapela Mňága Žďorp na turné. Od 13. listopadu odehraje 12 koncertů během 17 dnů. Speciální koncert se uskuteční také 21. listopadu ve Velkém sále pražské Lucerny. Chybět na něm nebudou ani bývalí členové Mňágy a Žďorp, přestože ne všichni odcházeli z kapely v dobrém, ani další hosté - například členové kapel Čechomor, Tata Bojs, Kryštof, Monkey Business nebo Vypsaná fixa.

Do Lucerny se Valmezští vrátí po dvaceti letech. Kapela zde samostatný koncert odehrála na podzim 1992. "Bylo vyprodáno měsíc dopředu, nemohli jsme tomu věřit. My burani za Stokrát Zlámané Dolní Lhoty?! Tehdy se ještě neříkalo wow, ale tak nějak jsme to cítili," podotkl frontman kapely Petr Fiala.

Čtěte také
Recenze: Jak přehrát Mňágu? (Je to) nemožné

Ke svým pětadvacetinám Mňága a Žďorp vydala nahrávku složenou ze dvou CD po patnácti písních a DVD pod názvy Dáreček a Videodáreček. Album vyšlo 1. dubna, přesně v den, kdy před pětadvaceti lety oblíbená skupina z Valašského Meziříčí vznikla. Debutové album Made in Valmez jí vyšlo v roce 1991.

Mňága a Žďorp své výročí oslavila i na letních festivalech, speciální program přichystala pro Colours of Ostrava a Sázavafest v Benešově. "Z obou koncertů mám strašně dobrý dojem. Vzhledem k účasti hostů to bylo celkem dobrodružné, například vystoupení s Tomášem Klusem a kapelou Sto zvířat na Sázavafestu jsme vůbec nenacvičovali. Ale nikdo nic nezvrtal a byl tam takový dobrý poměr koncentrace, adrenalinu a uvolnění zároveň," sdělil Fiala.

Ještě do začátku narozeninového turné vyjde i výběr hitů Mňágy s bonusem v podobě coveru písničky Oldřicha Janoty Hotel Savoy. Další nahrávku Dáreček 2 dostanou návštěvníci koncertů jako bonus ke vstupence. Tentokrát se o covery písní Mňágy postaraly kapely Charlie Straight, Buty, WWW, Longital, Goodfellas, OTK, Masomlejn, Roman Holý a Lucie Redlová.

Za 25 let stihla Mňága a Žďorp vydat 11 studiových alb, odehrát přes 2000 koncertů, natočit kolem 30 videoklipů a vyprodukovat mnoho hitů jako například Hodinový hotel, Nejlíp jim bylo, Made in Valmez, I cesta může být cíl nebo Písnička pro tebe.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy