Lionel Richie vzkřísil kariéru a vrací se do Prahy

Kultura Kultura
19. 10. 2012 14:45
Mistr milostných balad vydal letos úspěšné album vlastních coververzí
Lionel Richie
Lionel Richie | Foto: facebook.com/LionelRichie

Praha - Jeden z nejúspěšnějších sólových interpretů osmdesátých let Lionel Richie zažívá velký comeback s aktuální deskou Tuskegee a v rámci turné na její podporu vystoupí v sobotu 20. října v pražské O2 Areně.

Vstupenky jsou stále k dispozici v předprodejní síti Sazka Ticket a to téměř ve všech cenových kategoriích. Nejlevnější začínají na 1 390 korunách, posledních pár lístků přímo před pódium je za cenu 1 990 korun.

S letošní nahrávkou Tuskegee se bývalý člen vokální skupiny Commodores, populární ke konci šedesátých let, po dlouhé době vyšvihl znovu až na vrchol americké prodejní hitparády. Předtím se mu to naposledy podařilo v roce 1986 s deskou Dancing on the Ceiling, která obsahovala hity jako Say You, Say Me nebo Love Will Conquer All a vyšla na tehdy stále ještě vlivné značce Motown.

Richieho velký comeback

Lionel Richie
Lionel Richie | Foto: lionelrichie.com

Novince pomohla nostalgie po Richieho staré tvorbě i nečekaný žánrový veletoč. Album pojmenované po jeho rodišti v Alabamě totiž obsahuje coververze zpěvákových dřívějších hitů pojatých jako duety se současnými country hvězdami jako jsou Blake Shelton, Rascal Flatts nebo Tim McGraw. V jedné skladbě pak hostuje i legendární Willie Nelson.

Návratu bývalé hvězdy do hitparád pomohla také mohutná propagace v televizi. Jeho comeback avizovaly snad všechny nejsledovanějších pořady - od ranních show, přes talentové soutěže The Voice (americké obdoby Hlas Česko Slovenska) až po talk show Davida Lettermana.

Richie by za sebou měl velmi úspěšnou kariéru už jen díky úspěchům minulosti. Globálně prodal na sto milionů alb, obdržel pět cen Grammy, Oscara, Zlatý glóbus a řadu dalších ocenění prakticky od všech hlavních zábavních organizací. Obrat k vlastní minulosti se však konal i co do komerčního úspěchu a dal mu tak možnost zahájit další etapu ve své dráze hudebním průmyslem.

„Tuskegee je tam, kde to všechno začalo, místo, kde jsem se cítil, že všechno je možné. Je to tam, kde jsem se učil o životě, o lásce a síle hudby, a místo, kde jsem postavil své hudební základy, které neznají hranice žánrů," řekl o svém rodném městě Richie.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Mistr láskyplných balad

Lionel Richie je většinovým publikem vnímán především coby autor milostných balad. Začínal koncem šedesátých let jako zpěvák a saxofonista skupiny Commodores, tedy jedné z nejpopulárnějších soulových kapel následující dekády, která si dokonce vysloužila přezdívku „černí Beatles".

Lionel Richie
Lionel Richie | Foto: lionelrichie.com

Skladby úspěšného songwritera si proto začali objednávat i další a první sólový hit číslo jedna Richie zaznamenal právě jako najatý skladatel. S od něj propůjčenou písní Lady se do čela hitparád dostal dnešní další country veterán Kenny Rodgers.

O rok později už však Richie uspěl pod svým vlastním jménem - duetem s Dianou Ross pojmenovaným Endless Love. Kvůli rostoucí popularitě vlastní osoby proto v roce 1982 opouští Commodores. Že šlo o velmi úspěšný krok svědčí už první sólový hit Truly. Ten získal Grammy a v duchu Richieho dominování americkým hitparádám pak pokračují téměř celá osmdesátá léta.

Do dneška zpěvák vydal deset řadových desek, nespočet dalších kompilací a spolupracoval s globálními hvězdami formátu Erica Claptona či Kennyho Rogerse. V Praze se naposledy představil v roce 2007, kdy návštěvníkům v O2 Areně představil materiál z alba Coming Home, které však bylo podstatně méně úspěšné než aktuální návrat do minulosti.

Jakkoliv tedy hudebník nejede turné s širokou paletou hostů, jež si na Tuskegee přizval, aktuální koncert by měl být pro fanoušky lákavý už jen kvůli reprezentativnímu výběru slavných dojemných písní napříč Richieho dlouholetou kariérou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy