Kompletní Black Sabbath s Ozzym se zastaví v Praze

Kultura Kultura
21. 11. 2011 14:50
Metalová legenda ohlásila po 33 letech novou desku
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Britská kapela Black Sabbath se před pár dny znovu dala dohromady, aby v původní čtyřčlenné sestavě nahrála po 33 letech nové album. Vyrazí také na světové turné, které se podle čerstvých informací zastaví i v Česku - skupina vystoupí 6. června 2012 v prostorách vysočanské O2 areny. Vstupenky v cenách od 1 190 do 1 750 korun budou v prodeji od 1. prosince.

O možném opětovném spojení jednoho z průkopníků heavy metalu se spekulovalo už měsíce. Čtyři hudebníci vydali poslední studiové album Never Say Never s originálními nahrávkami v roce 1978. Po světě se prodalo přes 70 milionů jejich alb. Svým zvukem inspirovali nejen metalisty, ale kupříkladu i Nirvanu.

Předminulý pátek v klubu Whisky Go-Go zpěvák Ozzy Osbourne, kytarista Tony Iommi, basák Geezer Butler a bubeník Bill Ward na tiskové konferenci moderované Henrym Rollinsem řekli, že budou hrát na Download Festivalu v Anglii v červnu 2012 a pak se vydají na světové turné.

Foto: Aktuálně.cz

Skupina také uvedla, že pracovala na nových skladbách pro album, jež má vyjít příští rok na podzim. Deska ještě nemá jméno, ale již je jisté, že ji bude produkovat Rick Rubin. "Buď teď, nebo nikdy," řekl Iommi v klubu v Los Angeles, kde kapela předvedla svou první show přesně před 41 lety.

"Je právě načase," prohlásil Osbourne s tím, že kapela se už v minulosti pokoušela znovu společně pracovat. "Tentokrát z nějakých magických důvodů jsme napsali sedm nebo osm songů," dodal Osbourne. Nic ale zřejmě ještě nebylo nahráno.

Už první album Black Sabbath vydané stylově v pátek třináctého (13. února 1970) a nesoucí pouze název kapely zaznamenalo ohromný úspěch. A hned druhé - Paranoid s hity War Pigs či Iron Man - katapultovalo kapelu do 1. ligy britského rocku. Temná valivá hudba s mystickými texty vyplnila vakuum mezi rozjásanými hippie bandy a okamžitě si našla příznivce.

Rozjel se kolotoč koncertů a nahrávání. Díky novým možnostem nahrávací techniky a propracovávání stylu vznikla alba Masters Of Reality (1971), Sabbath Bloody Sabbath (1973, jako host si zde zahrál i Rick Wakeman z Yes) a Sabbotage (1975).

Rubem slávy byla rostoucí únava muzikantů a nesnášenlivost řešená spoustou kokainu a hektolitry alkoholu. Nečekaným problémem se ukázala být i hororová stylizace - byť členové Black Sabbath nebyli přívrženci náboženských sekt či kultů, jen využili stylizace do hororu, science fiction, fantasy a comicsů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V roce 1978 unavenou kapelu (po dočasném návratu) natrvalo opustil Ozzy Osbourne. U mikrofonu se vystřídali Ronnie James Dio, Ian Gillan či Glen Hughes a kapela to se střídavými úspěchy táhla dál. Počátku 90. let byly nesváry mezi původními členy postupně zapomínány a došlo i k několika příležitostným společným vystoupením a pak i obnovení Black Sabbath v původní sestavě.

Ozzymu se na sólové dráze dařilo a daří poznání lépe než domovské kapele s jinými zpěváky, ale posléze se začala čím dál víc projevovat  únava zdevastovaného těla a některé koncerty končívají neslavně. Pro mnohé už je spíš legrační a zmatenou figurkou z reality show The Osbournes na MTV; o mnoho lépe na tom asi nejsou ani jeho spoluhráči, kterým je rovněž okolo šedesát let.

Fanoušci se tak radují z možnosti vidět původní sestavu, ale zároveň vtipkují, zda se kapela Česka vůbec dožije. Právě příznivci Black Sabbath i Ozzyho Osbourna ovšem patří k těm nejvěrnějším a ledaccos umí z nostalgie odpustit (což platí rovněž u dalších metalových jmen).

Black Sabbath se ve své nejslavnější sestavě s Osbournem představili před šesti lety v hale v pražských Holešovicích. V neúplném složení v Česku koncertovali již několikrát. Společně s Osbournem českému publiku hráli v roce 1998; tehdy však ze zdravotních důvodů chyběl bubeník Bill Ward.

 

Právě se děje

Další zprávy