Komunitní guru Nohavica natáčí DVD v Lucerně

Kultura Kultura, Red Kul
14. 4. 2009 14:00
Záznam z vyprodaných koncertů vyjde 7. června
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Úterkem startuje série tří večerů, jež si v pražské Lucerně rezervoval Jaromír Nohavica. Už dlouho dopředu vyprodané koncerty jsou zatím jeho jediná letošní vystoupení.

Poslouží jako základ k natočení zpěvákova dalšího živého DVD i jako další důkaz, že písničkář sice starosvětsky a off-lineově zpívá Bodáme koně do slabin, ať rozběhnou se v trysku - ale co se týče prodejních strategií a kontaktu s fanoušky, může se směle měřit s mainstreamovými i alternativními hvězdami ze zahraničí.

Od těch prvních si bere poučení, že peníze se dnes vydělávají na exkluzivních koncertech. Od těch druhých zase způsob, jak navázat se svým publikem "osobnější" vztah pomocí internetu a podporovat ho v tom, co by si dnes přál každý interpret: že jeho nahrávka je víc než pouhé zboží. 

Inspirace skoro od Kryštofa

Po třech letech od vzniku koncertního alba a videozáznamu Doma, které nahrál v hale Karolína a věnoval Ostravě, nachystal podobný koncept i pro Prahu. Ta si už sice zdrama vysloužila digitální Pražskou pálenou, ale nyní dojde na klasický (a zpoplatněný) nosič. 

 

Foto: Tono Stano
Čtěte také:
Lidé chtějí Nohavicu. Ikarus si doletěl pro Desku roku
Nohavicův Ikarus jezdí jednosměrnou regionální linku
Nohavica natočí na koncertech CD a sám si ho prodá

Výsledek, jehož součástí bude jak DVD, tak CD, se na trhu objeví 7. června. Nohavica jako kdyby se skoro inspiroval u kapely Kryštof, která záznam svého koncertu ve Státní opeře vydala v týdenním horizontu po odehrání.

Ta okamžitost v mnohém vyhovuje komunitnímu ladění, které se Nohavica snaží kolem své hudby vytvořit.  Stačí - jako v případě pražského koncertu - napsat na plakát Jarek, a je jasno. Někdejší autentickou folkovou pospolitost dokázal Nohavica převést i na internet.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zdrženlivost, s jakou komunikuje s médii, nahradil vlastní aktivitou a přímým vztahem se svým publikem. Poslední řadové album Ikarus, jež bude tvořit páteř aktuálních koncertů, si už vydal sám - stejně jako předtím živák Doma.

Nehledě na on-line přenosy a dvě čistá mp3 alba, která poskytuje na svých propracovaných internetových stránkách ke stažení. Má dostatek příznivců na to, aby se mohl odříznout od klasických distribučních kanálů, a ví, že ve výsledku ani na hudbě zdarma neprodělá.

Jarek nám, my Jarkovi

Publikum se pak cítí zavázanější a ochotnější koupit si i ty jeho nahrávky, které zdarma nejsou. Je to fér. Jednou dal Jarek něco jim, podruhé zase oni jemu; i  proto jsou zdrženlivější k vypalování. Navíc se Nohavica dlouhodobě těší aureole, kterou nezlomila ani aféra s StB.

Že jde ve výsledku o funkční model, potvrzují i výsledky cen Deska roku. Nohavica, který dlouhodobě patří k nejprodávanějším českým interpretům, nejenže zvítězil v kategorii Zpěvák roku, ale připadlo mu i absolutní vítězství za loňský rok. V době strmě padajících prodejů si Ikara pořídilo 34 427 fanoušků.    

V hloubi této strategie a izolovanosti od mainstreamových médií se ovšem skrývá i Nohavicova nechuť odpovídat na jakékoli otázky ohledně jeho spolupráce s StB. I v tom mu pomáhá ryze internetová a bloggová taktika "říkat pouze to, co chci, a těm, co to chtějí slyšet".

Na pražském koncertě pro ně speciálně zazní skladba Ladovská zima i několik zcela nových věcí. Nejsou vyloučeny ani úryvky z mozartovských libret Cosi fan tutte, Don Giovanni či Figarova svatba, která Nohavica přebásnil pro ostravskou operu.

Roli předskokanů přijali hiphopoví Pio Squad, kteří loni s Nohavicou natočili píseň Já tam byl. Jejich účast tak otestuje generační a žánrovou otevřenost svého publika; režisérem ovšem zase bude jen Nohavica.

 

Právě se děje

Další zprávy