Hudebníci: Snížení kategorií na Grammy je rasistické

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
1. 7. 2011 12:07
Skupina vyzývá k bojkotu televizní stanice CBS
Foto: Reuters

New York - Skupina hudebníků vyzvala k bojkotu americké televizní stanice CBS, která přenáší předávání hudebních cen Grammy. Protestem chce zvrátit omezení počtu kategorií, na němž se v dubnu dohodla hudební akademie udělující zlaté gramofonky. Hudebníci prý rovněž zvažují, že se pokusí dosáhnout obnovení zrušených kategorií u soudu.

"Žádáme lidi, aby přestali sledovat CBS, bojkotovali její sponzory a v televizi si stěžovali," prohlásil za sdružení hudebníků Bobby Sanabria, který byl v minulosti nominován na Grammy v kategorii latinského jazzu. CBS je dlouhodobým partnerem Grammy a má vysílat i jejich předávání v nadcházejícím ročníku, kdy počet kategorií klesne na 78 ze 109.

Beze změny zůstane ocenění pro album a píseň roku a také nejlepšího umělce. Sloučeny budou ale například ceny za zpěv, které jsou nyní udělovány zvlášť v mužské a ženské kategorii. Nově bude cena udělována za sólový pěvecký výkon. Podobně nová cena pro nejlepší výkon v rocku nahradí nynější odděleně udělované ceny sólovým rockerům a rockovým skupinám. Spojeno bude rovněž ocenění pro kategorie metal a hard rock.

Grammy za nejlepší album získali Kanaďané The Arcade Fire
Grammy za nejlepší album získali Kanaďané The Arcade Fire | Foto: Reuters

V žánru popu, rocku a country se už nebudou dávat ceny za instrumentální výkon. V kategorii R&B se upustí od vyhodnocování nejlepšího současného alba a ocenění se přesune k ceně za nejúspěšnější R&B album. Právě žánr R&B bude od nadcházejícího ročníku Grammy nejvíc zkrácen,  z původních osmi na čtyři ceny. Nové uspořádání se naopak příliš nedotkne rapu. 

Daný rok budou vyřazeny také ty kategorie, které neobešle aspoň 25 konkurentů. Agentury předpovídaly, že nevoli vzbudí hlavně sloučení lokálních hudebních žánrů cajun, zaydeco nebo havajské hudby do jediné ceny pro regionální žánr.

To se potvrdilo: Sanabria, že se omezení zaměřilo především na etnickou hudbu, a rozhodnutí hudební akademie označil za rasistické. Slučování už dříve kritizovali někteří hudebníci, mezi jinými Paul Simon či Carlos Santana. Podle nich nově stanovené kategorie neodpovídají jasnému rozlišení žánrů.

Akademie se proti námitkám ohradila. "Akademie dva roky dělala analýzy a její rozhodnutí o změně kategorií vychází ze snahy rozpoznat vysokou hudební kvalitu a zachovat integritu cen. Nemá nic společného s rasami ani s etniky," uvedla v prohlášení.

Grammy 2011 - Katy Perry s babičkou
Grammy 2011 - Katy Perry s babičkou | Foto: Reuters

Prezident akademie Neil Portnow nedávno oponoval, že v procentuálním vyjádření bude změnami kategorií víc postižena mainstreamová hudba. Počet kategorií se v ní snižuje na 20 z 34, tedy o 41 procent. V hudbě mimo hlavní proud bude kategorií 54 místo nynějších 71, což představuje snížení jen o 24 procent. 

Je nezpochybnitelné, že množtsví kategorií ceny devalvovalo. Neboli jak zaznělo mimo jiné v Simsponových: Grammy už má doma skor každý. Na druhé straně může omezení dalším krokem ke zrychlení přenosu, resp v odstranění mediálně nezajímavých jmen. Grammy jsou již několik let krititizovány, že odměňují halvně hvězdy, které by mohly k obrazovkám přitáhnout co nejvíc diváků.

V této souvislosti se mluví i o tom, že stejně jako Oscary jsou Grammy spíš "cenami průmyslu" - a že v neklidných časech to platí dvojnásob. Jestli dřív vypichovaly z hlavního proudu méně známé interprety a oceňovaly povedené desky, v posledních letech si prý spíš chtějí usmířit masové publikum než nabízet kritický konsensus. 

Letos získali cenu za nejlepší album kanadští alternativní rockeři The Arcade Fire, nejvíc cen si ale odnesla country kapela Lady Antebellum.

Čtěte také:
Grammy ovládla country, Arcade Fire a nostalgie
Eminem čeká, zda uspěje na blyštivé oslavě marketingu
Na Grammy si brousí zuby Eminem, Arcade Fire i Jackson

 

Právě se děje

Další zprávy