Na Grammy si brousí zuby Eminem, Arcade Fire i Jackson

Karel Veselý
2. 12. 2010 9:46
V LA byly vyhlášeny nominace na zlaté gramofonky
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles -  Nominacím na letošní Grammy vévodí rapper Eminem. Ze středečního večera odnáší celkem deset šancí na zlaté gramofonky a může uspět ve všech hlavních kategoriích. Proměnit jich ovšem může maximálně devět, o nejlepší rapovou skladbu se ucházejí hned dvě jeho písně: Not Afraid a Love The Way You Lie s Rihannou.

R´n´b zpěvák Bruno Mars má o tři nominace méně, naději na šest sošek mají rapper Jay-Z, country skupina Lady Antebellum a Lady Gaga. Ta se v hlavních ženských kategoriích postaví proti největší hitparádové konkurentce Katy Perry, která hodinový nominační ceremoniál v Los Angeles zahájila hitem California Gurls.

Foto: Reuters

Jedna nominace zbyla i na zesnulého Michaela Jacksona, který se bude ucházet o cenu v kategorii nejlepší popový mužský výkon se skladbou This Is It; ta pochází ze stejnojmenné koncertní desky, která vyšla loni na podzim u příležitosti posmrtného dokumentu.

I letos výběr členů Národní akademie hudebního umění a věd bez problémů souzní s masovým vkusem konzumentů.  Eminem, Lady Antebellum a Justin Bieber nominovaný na objev roku vedou průběžný žebříček letošních nejprodávanějších desek. „Vysokoprofilové nahrávky" z posledního měsíce - alba Taylor Swift a Kayne Westa - už ale vyšly po uzavření hlasování, a tak v nominacích chybějí (seznam všech nominací najdete zde). 

Grammy se budou udělovat 13. února, tradičně v losangelském Staples Center v přímém přenosu CBS. Jeden vítěz už je jasný: o dva dny dříve převezme cenu pro osobnost roku zpěvačka Barbra Streisand.

Největší odvaha? Arcade Fire

Nominační večer uváděl rapper LL Cool J a kromě Perry se na něm představili i skupina Train, zpěvák Mars nebo country hvězda Miranda Lambert. Mezi těmi, kteří vyhlašovali nominace, byl i David Grohl z Foo Fighers nebo Stevie Wonder, který uvedl nejprestižnější kategorii - album roku.

Foto: Reuters

V ní se střetnou Eminem, Lady Gaga, Katy Perry, Lady Antebellum - a také kanadská indie-rocková skupina Arcade Fire s albem The Suburbs. Ani u této kritikou vzývané desky se ovšem nedá hovořit o hodně odvážné volbě: skupina s nahrávkou vedla v létě americký albový žebříček.

Kanada vůbec slavila na nominačním večeru úspěchy - kromě teenagerské hvězdy Justina Biebera figuruje v seznamu objevů i rapper Drake. O konkurenci se jim postarají britské projekty - Florence + The Machine a londýnští folkaři Mumford & Sons - plus merická jazzová zpěvačka Esperanza Spalding.

V prestižni kategorii skladba roku (cena určená pro nahrávku a interprety) se o cenu uchází tlouštík Cee Lo Green se soulovým hitem Fuck You, v cestě mu stojí Lady Antebellum s Need You Now a tři hostovací duety: Eminem s Rihannou v Love the Way You Lie,  Empire State Of Mind (Jay-Z & Alicia Keys) a B.o.B s Bruno Marsem (Nothin' on You).

Pikantní souboj dvou dominantních žánrů amerického trhu - hip hopu a - country dopadl pro první jmenovaný, nicméně na píseň roku (cena pro skladatele a autory) mají naopak šanci hned tři country hity.

Foto: Merge/Universal

V sáhodlouhém seznamu nominací ve 108 kategoriích od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu najdeme i herečku Emmu Thompsonovou, jež se uchází o nejlepší desku mluveného slova, nebo jejího kolegu Robina Williamse v samostatné kategorii nejlepších komediálních nahrávek. V ní se utká třeba s novozélandskými komiky Flight Of The Conchords.

Přitáhnout diváky 

Stejně jako u Oscarů se znovu ukazuje, že Grammy jsou "ceny průmyslu" - a v neklidných časech to platí dvojnásob. Už loni se Americká hudební akademie pokusila nastolit zdání harmonické rovnováhy a sdělit posluchačům, že nejprodávanější deska je zároveň nejlepší. A také letos porotci odměňovali letos popové hvězdy, které by mohly k obrazovkám přitáhnout co nejvíc diváků.

Jestli dříve Grammy vypichovaly z hlavního proudu méně známé interprety a oceňovaly povedené desky, v posledních letech si spíš chtějí usmířit masové publikum než nabízet kritický konsensus. Typickým příkladem je deska Katy Perry, kterou kritika napříč médii strhala, přesto se titul Teenage Dream objevuje mezi nominovanými v hlavní kategorii.

Foto: Reuters

Právě kategorie album roku působí jako spiklenecká úmluva mezi zadavateli reklam na televizní přenos a velkými nahrávacími společnostmi. Eminem má za sebou silný příběh, jeho album Recovery je ve znamení „návratu do formy" minimálně co se týče prodejních výsledků - deska atakuje hranici tří milionů kusů. 

Nejúspěšnější rapper všech dob má už doma jedenáct Grammy, ovšem zatím slavil úspěchy skoro výhradně v žánrových kategoriích. Žádná z nominací na desku či skladbu roku mu zatím nevyšla.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pozitivní zprávou je, že v hlavních kategoriích vyšli naprázdno veteráni, kteří sbírali nominace jen za zásluhy. Vypadá to, že akademie se aspoň rozhodla bojovat s mizernými časy sázkou na mladou krev - se jmény jako mladý rapper B.O.B., Bruno Mars nebo Lady Antebellum.

Americký nahrávací průmysl totiž zažívá další bídný rok. Podle statistik z konce listopadu letos klesly prodeje hudby o tři procenta. Nejmarkantnější je to v kategorii dlouhohrajících desek, kde se prodeje oproti minulému roku propadly o deset procent. U desek z archivních katalogů - tedy starších dvou let - je to dokonce o šestnáct procent, za což ovšem „může" loňský boom s deskami Michaela Jacksona. Mírný nárůst zaznamenaly prodeje hudby v digitálních formátech; k vylepšení celkových statistik by ale musely být výraznější.

Dobrou zprávou jsou nicméně prodeje z tohoto týdne. Poprvé po dvou letech jsou na čele žebříčku dvě desky, které prodaly přes 300 tisíc kusů. Kanye West a jeho My Beautiful Dark Twisted Fantasy si koupilo bezmála půl milionu Američanů, debutující rapperka Nicki Minaj a její Pink Friday je na dvojce s 375 tisíci.

 

Grammy 2011 nominace v hlavních kategoriích:

Nahrávka roku:
B.o.B featuring Bruno Mars - Nothin' on You
Eminem featuring Rihanna - Love the Way You Lie
Cee Lo Green - F**k You
Jay-Z and Alicia Keys - Empire State of Mind
Lady Antebellum - Need You Now

Píseň roku:
Lady Antebellum - Need You Now
Eminem featuring Rihanna - Love The Way You Lie
Miranda Lambert - The House That Built Me
Cee Lo Green - F**k You
Ray LaMontagne And The Pariah Dogs - Beg Steal Or Borrow

Objev roku:
Justin Bieber
Drake
Florence + The Machine
Mumford & Sons
Esperanza Spalding

Album roku:
Arcade Fire - The Suburbs
Eminem - Recovery
Lady Antebellum - Need You Now
Lady Gaga - The Fame Monster
Katy Perry - Teenage Dream

 

 

 


Na Grammy triumfovaly Beyoncé, Taylor Swift a country
http://aktualne.centrum.cz/kultura/hudba/clanek.phtml?id=659458

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy