Eminem čeká, zda uspěje na blyštivé oslavě marketingu

ves, ČTK
13. 2. 2011 12:22
V Los Angeles se budou udělovat hudební Grammy
Foto: LA Times

Los Angeles - V Los Angeles se v noci na pondělí budou předávat americké hudební ceny Grammy. Jejich favoritem je Eminem, který může získat až deset zlatých gramofonků. Rapper je nominovaný na hlavní ceny za album, nahrávku a píseň roku. Byť má 11 gramofonků, v těchto halvních cenách ještě neuspěl

Ceny se udělují ve 108 kategoriích od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu a mluvené slovo. Hlasují v nich odborníci působící v hudebním průmyslu sdružení v Národní akademii nahrávacích umění a věd. Grammy jsou považovány za jakési hudební Oscary - a stejně jako u nich se také znovu ukazuje, že Grammy jsou "ceny průmyslu".

Což v neklidných časech platí dvojnásob. Už loni se Americká hudební akademie pokusila nastolit zdání harmonické rovnováhy a sdělit posluchačům, že nejprodávanější deska je zároveň nejlepší. A také letos porotci odměňovali v nominacích hlavně popové hvězdy, které by mohly k obrazovkám přitáhnout co nejvíc diváků.

Čtěte také:
Na Grammy si brousí zuby Eminem, Arcade Fire i Jackson
Nejtučnější rok měli Lady Gaga, Eminem a Bon Jovi
Nejlepší desky roku nahráli Kanye West a Arcade Fire

Jestli dříve Grammy vypichovaly z hlavního proudu aspoň částečně méně známé interprety a oceňovaly povedené desky, v posledních letech si spíš chtějí usmířit masové publikum než nabízet kritický konsensus. Typickým příkladem je deska Katy Perry, kterou kritika napříč médii strhala, přesto se titul Teenage Dream objevuje mezi nominovanými v hlavní kategorii.

Katy Perry představila svůj vlastní parfém
Katy Perry představila svůj vlastní parfém | Foto: Reuters

V nejprestižnější kategorii album roku je kromě Eminema a Perry dále Lady Gaga, kapela Lady Antebellum s deskou Need You Now symbolizující nástup country a také kanadští indie rockeři The Arcade Fire s albem The Suburbs.

Právě kategorie album roku působí až na poslední jmenované poněkud jako spiklenecká úmluva mezi zadavateli reklam na televizní přenos a velkými nahrávacími společnostmi. Eminem má za sebou silný příběh, jeho album Recovery je ve znamení „návratu do formy" minimálně co se týče prodejů  - bylo loni nejprodávanějším deskou roku ve Spojených státech, kde si koupili fanoušci tři miliony nosičů. Ve světě se ho prodalo přes šest milionů.

Nadšení z údajného „svátku hudby" tak krotí například The Wall Street Journal. „Grammy jsou především oslavou marketingu a reklamy. Blyštivá show na červeném koberci má jen prodat více desek bez ohledu na kvalitu a vytvářet iluzi, že v nahrávacím průmyslu je všechno v nejlepším pořádku. A to přes klesající prodejní čísla i fakt, že nejlepší hudba se dnes dělá hodně daleko od mainstreamu," konstatuje článek.

Foto: VEVO

Na pódiu se kromě Eminema objeví Bob Dylan, pořadatelé získali i Barbru Streisandovou. Chybět nemá Lady Gaga, která zazpívá nový singl Born This Way,  vystoupí Katy Perry ani Arcade Fire.

Druhý nejvyšší počet nominací (sedm) získal zpěvák Bruno. Mimo jiné jako spoluautor hitu F*** You zpívaného Cee Lo Greenem. Skladba se může stát nahrávkou i písní roku. Po šesti nominacích mají rapper Jay-Z, Lady Antebellum a zmíněná Gaga.

Přenos 53. ročníku udílení Grammy začne v pondělí od 02:00 SEČ vysílat americká televize CBS.  Ceremoniál ze Staples Centra nabízí i ČT - s komentářem Jana Rejžka a překladem Dany Hábové.

 

Právě se děje

Další zprávy