Grammy by měly potvrdit světové kralování Britky Adele

Karel Veselý
12. 2. 2012 23:23
Steve Jobs dostal cenu za pomoc nahrávacímu průmyslu

Los Angeles - V noci z neděle na pondělí se budou v losangeleské Staples Arena udílet hudební ceny Grammy. Nejprestižnější trofeje hudebního průmyslu s velkou pravděpodobností potvrdí veleúspěšný rok Britky Adele, která může získat šest sošek, a to ve všech klíčových kategoriích - od alba roku přes nahrávku až po píseň roku.

Již v sobotu dostal na uzavřené posmrtně čestné ocenění Grammy spoluzakladatel firmy Apple Steve Jobs. Trustees Award se dává "jednotlivcům, kteří významně přispěli v oblasti nahrávání jiným způsobem, než uměleckými výkony". Za celoživotní dílo byli oceněni Diana Rossová či Allman Brothers Band a in memoriam Antonio Carlos Jobim a Gil Scott-Heron.

Foto: Aktuálně.cz

Čeští diváci budou moci sledovat přímý přenos halvního večera v pondělí od dvou hodin ráno s Janem Rejžkem a Danou Hábovou. Devadesátiminutový sestřih odstartuje na ČT2 v pondělí deset minut po jedenácté večer.

Překvapivá setkání

Vystoupení soulové zpěvačky Adele, která vloni po celém světě prodala dvanáct milionů kusů své desky 21, bude nejočekávanějším momentem nedělního programu. Pro aktuální královnu populární hudby to bude první vystoupení od loňského září. Na podzim musela ze zdravotních důvodů zrušit lukrativní americké turné a v listopadu se podrobila operaci hlasivek.

Na pódiu se představí i její největší sok - americký zpěvák Bruno Mars, který má také šest nominací. Diváci se můžou těšit i na Bruce Springsteena, Katy Perry nebo Paula McCartneyho, který už v pátek převzal cenu Osobností roku.

Páteř programu budou nicméně tvořit překvapivá nadžánrová setkání - Coldplay zahrají s Rihannou, znovu zformovaní The Beach Boys se potkají s Foster the People a Maroon 5 a v jednom vystoupení si dají dostaveníčko Chris Brown, Deadmau5, Foo Fighters, David Guetta i rapper Lil Wayne. Poprvé po sedmi letech bude mít večer hlavního konferenciéra, kterým bude rapper a herec LL Cool J.

Bruno Mars
Bruno Mars | Foto: Reuters

54. ročník cen je ve znamení výrazné redukční diety kategorií, kterých nakonec zůstalo 78. Jen deset z nich se navíc bude udělovat v přímém televizním přenosu, zbylé se rozdají v předprogramu. Mezi nimi bude i kategorie Nejlepší výkon orchestru, v níž se o sošku uchází Jiří Bělohlávek jako šéfdirigent Symfonického orchestru BBC, který zaujal Akademii svým provedením Šesti symfonií Bohuslava Martinů.

Zelená pro konzervativní pop

Poslední dva ročníky dokázaly zastavit pád sledovanosti přímých přenosů Grammy. Ten loňský měl dokonce nejlepší rating za posledních sedm let a nominační seznam dává velkou šanci na vysoká čísla i letos. Akademie dala zelenou tradičním hudebním hodnotám zastoupeným dvojicí Adele a Bruno Mars na úkor popového spektáklu (Lady Gaga) nebo špatně marketingovaných žánrových výstřelků (hip hop, country).

Čtěte také:
Běda mužům, populární hudbu ovládly britské ženy
Retro doktorka Adele vrátila víru v hudební alba
Prorocký seznam Sound Of 2012 vyhrála Adele v kalhotách

2012: Madonna a U2 svedou boj s novými jmény

Třiadvacetiletá londýnská soulová diva i o šest let starší zpěvák původem z Havaje hravě propojují posluchačské spektrum napříč generacemi a přes své mládí reprezentují v současném popovém spektru spíše konzervativní retro proud. Jako kdyby Národní akademie hudebního umění a věd odhadla, že Amerika sužovaná krizí chce místo extravagance a výbojů spíš klid, solidnost a návrat do minulosti.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Místo výrazných uměleckých počinů se tak o desku roku uchází komerční trháky - Born This Way (Lady Gaga), Wasting Light (Foo Fighters), Doo-Wops and Hooligans (Bruno Mars), Loud (Rihanna) a samozřejmě největší favorit - 21 od Adele, jež i rok od vydání stále ještě dominuje americkému albovému žebříčku. Zcela určitě tak nedojde k diváckému šoku, který vloni svým vítězstvím s albem The Suburbs způsobili kanadští Arcade Fire.

Mnohem zajímavěji se jeví kategorie objev roku, v níž se střetne indie-rocková kapela Bon Iver, rapperka Nicki Minaj, její žánrový kolega J. Cole, country skupina The Band Perry a klubový producent Skrillex, který v létě dorazí na Rock For People. První velká americká hvězda klubového žánru dubstep by mohla být vzhledem k pěti nominacím černým koněm ceremoniálu, objevem roku se ale nejspíše stane Nicki Minaj, která vloni prodala milion kusů svého debutu Black Friday.

Nominace na Grammy snadno a rychle

Grammy se letos snaží vylepšit svoji image - oficiální plakát vytvořil slavný architekt Frank Gehry. Jinak ale 54. ročník zatím pronásledují spíše skandálky. Největší kaňku na prestiži utrpěly ceny, když v prosinci vyšly najevo zvláštní okolnosti, díky nimž se mezi nominovanými ocitla v kategorii Nejlepší album žánru Americana (tradiční americký folk) Linda Chorneyová, do té doby zcela neznámá amatérská interpretka, jejíž desky se prodávají v desítkách kusů.

Foto: Aktuálně.cz

Časopis Variety zjistil, že zpěvačka si cestu do nominací umetla přes sociální síť, na níž se shromažďují porotci. Jednapadesátiletá Chorneyová třicet let snila sen o slávě; teď si ke jménu může hrdě připsat „nominována na Grammy" a cesta mezi smetánku přitom nebyla vůbec složitá. Chorneyová se nejprve stala řadovou členkou Národní akademie hudebního umění a věd, jež Grammy uděluje. Tím dostala přístup do komunitního webu Grammy 356 sloužícího jako sociální síť pro členy organizace.

Tam se už pustila do trpělivého lobbingu. Během několika týdnů pak navázala kontakty s šesti tisíci porotci, kterým vnutila svoji hudbu. Vyplatilo se - poslední listopadový den zaznělo její jméno ve společnosti takových klasiků žánru, jako jsou Lucinda Williamsová, Ry Cooder či Emmylou Harrisová.

„V některých kategoriích hlasuje více lidí a v některých méně," komentoval lakonicky situaci Bill Freimuth z Akademie. Neprůhledný systém hlasování ostatně kritizují média dlouhodobě, protože jména volitelů v jednotlivých kategoriích nejsou zveřejňována. Spekulace, že nominace Chorneyové je marketingový trik organizátorů, kteří chtějí dojemným příběhem o
„zpěvačce z lidu" přilákat k přenosu více diváků, se ale nepotvrdil. A nebo od něj organizátoři po odhalení od Variety ustoupili.

Linda Chorneyová
Linda Chorneyová | Foto: Aktuálně.cz

West sám sobě soupeřem 

Dalším šrámem na pověsti bylo odmítnutí indierockové skupiny Bon Iver zahrát si na ceremoniálu. Šéf kapely - písničkář Justin Vernon - byl jedním z muzikantů na billboardech i v reklamních spotech, které Grammy propagují, ale nabídku na vystoupení odmítl, když se dozvěděl, že nebude moci hrát vlastní píseň, ale vystoupit v duetu s někým jiným. "Trochu jsme je poslali do p****e", nechal se Vernon slyšet v rozhovoru pro časopis Billboard.

Na podzim v rozhovoru pro New York Times Vernon prohlásil: „Myslím, že naše deska není tím typem nahrávek, které dostávají nominace na Grammy. (...) Kdybych ji přebíral, nejspíš bych řekl něco v tom smyslu: Běžte všichni domů, tohle je absurdní. Měli bysme dělat něco jinýho než se scházet ve velkých sálech, dívat se na sebe a předstírat, že se děje něco důležitýho." Akademie ho neposlechla a udělali bezejmennému albu hned čtyři nominace.

Statistickým vítězem nominací byl rapper Kanye West, jehož jméno figuruje v seznamech sedmkrát. Dvakrát ale bude soupeřit sám se sebou: má tedy šanci získat jen pět cen, a to hlavně v žánrových kategoriích. West si Akademii nazlobil před sedmi lety, kdy jí vzkázal, že pokud nezíská sošku za album roku, "budou mít porotci pěkný problém".

Kanye West
Kanye West | Foto: Aktuálně.cz

Před dvěma lety pak prohlásil, že už žádné Grammy nechce (má jich zatím čtrnáct) a Akademie ho nejpíše vyslyšela a do hlavní kategorie nezařadila jeho opus My Beautiful Dark Twisted Fantasy, který patří ke kritikou nejchválenějším deskám posledních let. Kvůli pozdnímu datu vydání se už nevešel do loňských nominací, ale čekalo se, že letos výrazně promluví do hlavních kategorií. Což se ale až na skladbu All Of The Lights nestalo.

Kanye West může ale zůstat v klidu. Grammy za album roku ne vždy vyhrávají desky, které pak vstoupí do dějin. Jak připomíná portál The Atlantic, v roce 1969 si sošku odnesl dnes už zapomenutý country zpěvák Glenn Campbell s deskou By the Time I Get to Phoenix na úkor takových kanonických nahrávek jako Beggars Banquet (Rolling Stones), Electric Ladyland (Jimi Hendrix), Lady Soul (Aretha Franklin) či bílého dvojalba The Beatles.

Velmi „inspirativní" je i seznam slavných muzikantů, kteří Grammy nikdy nezískali: Figurují v něm The Beach Boys, Bob Marley, Chuck Berry, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Queen, The Doors nebo The Who.

Grammy jsou přese všechnu "úctu k hudbě" i nadžánrové porozumění hlavně ceny hudebního průmyslu a showbyznysu; na to by se nemělo zapomínat a v hubených letech zvlášť.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy