Exportér flamenca Paco de Lucía se zastaví v Praze

Kultura Kultura
26. 6. 2012 6:40
Na koncertě jej doprovodí zpěvák Duquende a tanečník Farruco
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jeden z globálně nejvýznamnějších vývozců andaluského flamenca, kytarový virtuóz Paco de Lucía, se v úterý 26. června vrací do Prahy. Konkrétně na pódium velkého sálu Lucerny, kde jej doprovodí sedmičlenná kapela zahrnující mimo jiné zpěváka Duquendeho, který se sólově představil o týden a půl dříve na festivalu Respect.

Letos pětašedesátiletý kytarista má na kontě více než dvě desítky desek a tváří tradiční andaluské hudby je už od poloviny šedesátých let. Na některých se přitom podílel třeba s kytaristou Larry Coryelem nebo pianistou Chickem Coreou, koncertně zase spolupracoval s kytarovými virtuózy Johnem McLaughlinem a Al Di Meolou. Jejich společné album Friday Night in San Francisco z roku 1981 je dodnes považováno za jednu z nejvýznamnějších živých nahrávek, jimž vévodí akustická kytara.

Foto: Aktuálně.cz

Poslední album Cositas Buenas je už atkřka šest let staré, ze záznamu na něm však zní druh zpěvu zvaný cante jondo od mistra tohoto stylu - El Camaróna. Ten si na sklonku života vychoval svého nástupce jménem Duquende a právě on s Paco de Lucíou spolupracuje dodnes.

Svébytná kultura flamenca

Živelný romský rebel El Camarón de la Isla byl pro kytaristovu kariéru klíčový. Ačkoliv mladý Paco de Lucía, vlastním jménem Francisco Sánchez Goméz, vzešel z hudební rodiny a už od útlého mládí byl vyhledávaným kytaristou, až po boku tohoto velkého zpěváka se dostal do širšího povědomí. Společně oba natočili deset alb a když El Camarón v roce 1992 zemřel, flamenco už dávno překročilo hranice Andalusie a svébytná kultura měla příznivce po celém světě.

Flamenco se však neomezuje pouze na hudbu, o čemž bude svědčit i aktuální koncert. Po kytaristově boku totiž stát i další zajímavá osobnost stylu vzniklého zakotvením kočovných cikánů ve Španělsku - tanečník Farruco pocházející z rodu El Farruca, jenž stál u základů flamenca jako tance.

Hudebně-taneční kultura flamenca je dnes s jihošpanělskou Andalusií neodmyslitelně spojena stejně jako třeba Francie se šansonem nebo Balkán se svéráznou dechovkou. Paco de Lucía o něm v době, kdy začínal jako doprovodný kytarista El Camaróna, prohlásil: „Flamenco je jazyk, jehož slovník má deset slov. A moje teorie byla, že se dá rozšířit, aby jich měl tisíc, pokud se dodrží jeho duch, esence, charakter, osobnost."

Jako jeden z prvních pak flamenco uvedl do divadelních sálů, spojil se s doprovodnou skupinou, jejíž rytmiku tvořil do té doby neznámý peruánský nástroj cajón, a obohatil styl o latinskoamerické rytmy a jazzovou improvizaci.

Vstupenky jsou stále k dispozici v distribuční síti Ticketpro a na webu www.jmw.cz. Nejlevnější kategorie lístků na stání stojí 1000 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy