Žhavé flamenco rozpálilo pražské divadlo

Vendula Křížová
17. 4. 2007 10:24
Slovenka a Španěl? Netradiční spojení v českém divadle

Praha - Přední flamenkový tanečník ze Španělska Juan Polvillo a nadšená slovenská tanečnice Jana Haluková spojili své síly. Jejich společné představení "Colores de Amore" (Barvy Lásky) mělo světovou premiéru v pražském divadle ABC.

Energie, náboj a vlna emocí

Flamenco je tanec pocházející z jihošpanělské Andalusie. "Je to folklór, i když teď už je flamenco čím dál více součástí world music," říká o tanci, který se stal jejím životem Jana Haluková, které se mezi tanečníky říká "Chiri".

"Je v něm obrovská energie, náboj a emoce, které oslovují lidi po celém světě. Každý si tam jistě dokáže najít něco svého," dodává. Kromě mnoha emocí v sobě totiž flamenco snoubí něco z kultury arabské, židovské, romské i španělské, tedy všech etnik, která do jižního Španělska vkročila.

Jana Haluková začala tančit před deseti lety a posledních šest let studovala tento tanec u Juana Polvilla v Seville. Polvillo, který si říká Ramón, patří mezi světovou špičku v tomto tanci. Tančil například ve filmech o flamencu režiséra Carlose Saury, získal sedm titulů na nejprestižnějších festivalech flamenca ve světě. Kromě toho také tančil například pro španělskou královskou rodinu, bývalého amerického prezidenta, pro marockého a jordánského krále a dokonce i pro papeže.

Juan Polvillo
Juan Polvillo | Foto: Martin Žucha, Aktuálně.cz

Slováci tančí už 30 let

Na Slovensku má flamenco zhruba třicetiletou tradici, v Česku se začalo šířit až v polovině devadesátých let. "Je to asi dané mentalitou lidí," soudí Haluková. Ovšem rozhodující jsou podle ní lidé. "Často stačí jediný člověk, který k sobě strhne další a flamenco se najednou tančí skoro všude," říká.

O něco podobného se teď pokouší sama v Česku. Hodlá uspořádat sympozium a pozvat řadu předním flamencologů, v Národním divadle by pak měl proběhnout krátký festival.

Představení ztvárňující období zamilovanosti, vášně, žárlivosti k naplňující a upřímné lásce Colores de Amore tanečníci předvedou ještě 24. června na flamenco festivalu v Mníšku pod Brdy.

 

Právě se děje

Další zprávy