Královně zazpívají McCartney, Elton John i Tom Jones

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 2. 2012 20:36
Koncert k 60. výročí nástupu na trůn bude v červnu
Foto: Reuters

Londýn - Britské královně zazpívá v červnu při slavnostním koncertě k 60. výročí jejího nástupu na trůn řada popových hvězd včetně Paula McCartneyho, Eltona Johna a Toma Jonese. Oznámil to zpěvák skupiny Take That Gary Barlow, který je jedním z organizátorů koncertu před Buckinghamským palácem.

Podle Barlowa je seznam účinkujících z Británie a dalších zemí britského Společenství asi z 60 procent hotov a další jména ještě budou oznámena. Již nyní jsou na seznamu také Cliff Richard, Shirley Basseyová, Annie Lennoxová, Jools Holland, skupina Madness a z mladší generace chlapecká skupina JLS, zpěvačka Jessie J a dvacetiletý autor a zpěvák Ed Sheeran.

Paul McCartney
Paul McCartney | Foto: Profimedia.cz

Řadu hudebníků si královna může pamatovat z koncertu, který byl k 50. výročí jejího panování v zahradách Buckinghamského paláce před deseti lety. Tehdy ho zahájil kytarista Brian May ze skupiny Queen, který ze střechy paláce zahrál na kytaru rockovou verzi britské hymny.

Tentokrát bude koncert na kruhovém objezdu před palácem kolem pomníku královny Viktorie. Z provizorních tribun bude koncert sledovat na 20 000 lidí. Z toho 10 000 vstupenek bude rozděleno v losování, do kterého se ode dneška do 2. března přihlásit každý, kdo žije v Británii. Kromě lístku na koncert budou vylosovaní šťastlivci pozváni i na následující piknik v zahradách Buckinghamského paláce.

Královna bude koncert sledovat s manželem a dalšími členy královské rodiny včetně svých vnuků, princů Williama a Harryho. Ti se prý podíleli na výběru umělců.

Ples Červeného kříže v Monaku - Tom Jones
Ples Červeného kříže v Monaku - Tom Jones | Foto: Reuters

Koncert bude v pondělí 4. června během prodlouženého víkendu věnovaného oslavám královnina výročí. Gary Barlow předpokládá, že dalších asi půl milionu lidí bude dva a půl hodiny dlouhý galakoncert sledovat v okolních parcích a na třídě The Mall na velkoplošných obrazovkách. Stejně tak bude přenášen v rozhlase a v televizi.

Kromě popových hvězd vystoupí také zpěváci z muzikálů uváděných v londýnských divadlech, klasický klavírista Lang Lang a Národní balet. Scénu navrhne Mark Fisher, který pracoval s rockovými skupinami jako U2 a Rolling Stones. Celou show zřejmě uzavře ohňostroj.

 

Právě se děje

Další zprávy