Colours hlásí headlinera. Islandské snílky Sigur Rós

Kultura Kultura
12. 12. 2012 15:32
Festival se uskuteční od 18. do 21. července
Foto: Profimedia.cz

Ostrava – Nejzajímavější z domácích velkých festivalů Colours of Ostrava potvrdil prvního z headlinerů. Jsou jimi islandští inovátoři kytarové hudby Sigur Rós, jejichž dlouhé melancholické kompozice dali jeden z prvních podnětů ke vzniku škatulky post-rocku.

„Posluchači na celém světě obdivují jejich nezaměnitelnou a uhrančivou hudbu, která chvíli zní teskně, záhadně a za chvíli se změní v bouři. Písně Sigur Rós se běžným rockovým měřítkům vymykají svojí hlubokou zakořeněností ve starobylé tesklivosti islandských balad a inspirací svádivými kouzly severských nálad,“ říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Foto: Aktuálně.cz

Kapela byla v roce 2004 s deskou ( ) nominována na Grammy za nejlepší alternativní album a díky neustálému hledání nových cest patří k těm nejinspirativnějším, které se obvykle rámují termínem post-rock. Mezi jejich obdivovatele patří třeba Thom Yorke (Radiohead), David Bowie nebo David Harrington z Kronos Quartetu.

Sigur Rós založili v roce 1994 zpěvák a kytarista Jón „Jónsi“ Birgisson, baskytarista Georg Hólm a bubeník Ágúst Ævar Gunnarsson, kterého po pěti letech nahradil Orri Páll Dýrason. V roce 1998 se přidal také hráč na klávesy Kjartan Sveinsson. Název si zvolili ve jméně zpěvákovy sestry Sigurrros (Vítězná růže), která se narodila přímo v době založení kapely.

První album Von s velmi úspěšnou skladbou Leit að lífi vyšlo v roce 1997. Z následujícího Ágaetis byrjun se stal obrovský islandský trhák, jenž rychle přesáhl hranice malého ostrova zdánlivě odříznutého od zbytku světa. Uhrančivý a zasněný charakter kompozic v roce 2002 Sigur Rós  vyprofilovali na albu ( ), o šest let později se na desce Með suð í eyrum við spilum endalaust zase pokusili experimentovat s tradičnější písničkovou formou.

Foto: Aktuálně.cz

Islandská čtveřice objevovala nové hudební prostory v podstatě na každé desce a nejinak tomu bylo i v případě letošní Valtari. „Jestli jejich poslední studiové album odráží písňovější tvář kapely na úkor post-rockové atmosféry, tak Valtari jde opačným směrem - jako kdyby z písní zůstaly už jen předehry či cody plné andělských chórů a monumentálních smyčcových barikád,“ charakterizoval nahrávku v recenzi Karel Veselý.

K nahrávce také vznikla série šestnácti videoklipů pojmenovaná „the valtari mystery film experiment“, kde kapela dala k dispozici menší částku nezávislým režisérům, aby zcela dle své vůle vizuálně ztvárnili doprovod k Valtari.

Do České republiky se vrátí po pěti letech, tentokrát však pražské klubové prostředí vystřídá industriální areál festivalu Colours of Ostrava. Ten se uskuteční v termínu od 18. do 21. července 2013. Lístky jsou aktuálně k dispozici za cenu 1 390 korun v předprodejní síti Ticketpro, případně skrze festivalový e-shop.

 

Právě se děje

Další zprávy