Sigur Rós přivážejí perkuse z baletních střevíčků

tur
17. 8. 2008 19:00
Islandská kapela vystoupí 19. srpna v Praze
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Máloco popisuje status kapely Sigur Rós tak přesně jako fakt, že téměř nedávno vystoupili na exkluzivním koncertu ve dvoraně newyorského muzea moderního umění MoMA.

Galerie - mekka současného umění - tvoří dokonalou paralelu s produkcí kapely, jež je příliš vznešená na zaplivaný klub, ale zároveň ne natolik nesrozumitelná, aby jí lásku nevyznávali celebrity od Davida Bowieho až po Toma Cruise.

Ke všemu měla při jejich poslechu rodit dceru Apple herečka Gwyneth Paltrow. Kdyby byl Sigur Rós malíř, trhají jeho plátna rekordy na aukcích. 

Aréna HC Sparty, kam kapelu zavede 19. srpna její světové turné k novému albu Með suð í eyrum við spilum endalaust, sice úplně není prostor srovnatelné reputace jako MoMA, ovšem zase tu bývá ledová plocha, což svým způsobem k Islandu také patří. 

Sigur Rós - Live at MoMA

Kapacita haly by navíc měla být zmenšená na polovinu a scéně mají vévodit dvoumetrové světelné koule zavěšené nad pódiem: vše pro intenzivnější zážitek.

Kapela, jež ve svých začátcích chtěla znít jako Samshing Pumpkins, a nakonec po letech peripetií dorostla takového kultu, že si mohla dovolit jejich producenta - Með suð í eyrum við spilum endalaust vznikalo za účasti Flooda, který nahrával i s U2 nebo PJ Harvey – chystá ještě  další zpestření.

Vše v logice: kombinuj archaické s ultramoderním a nedělej mezi tím rozdíly, Sigur Rós přizvali na aktuální turné dívčí smyčcový kvartet Amiina a pětičlennou dechovou sekci, součást Samúel Jón Samúelsson Big Bandu. Obě formace se již zúčastnily koncertů pro filmové DVD  Heima.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Sigur Rós podléhají globálnímu oteplení
Sigur Rós zvou na návštěvu domů: Zujte se

Oblíbený trik Sigur Rós je nechat dechovkáře ve sněhově bílých naškrobených uniformách za pochodu procházet publikem, což působí dojmem oživlých hraček z Andersenových pohádek, které přišly vyhlásit vzpouru.  

Zatímco v roce 2001, kdy Sigur Rós naposledy hráli v Praze, zažili návštěvníci Paláce Akropolis koncert jakýchsi chráněnců Radiohead, kteří vyrazili na první samostatné turné, nyní přijíždí hvězdná kapela, jež dokázala v poslední chvíli uniknout nástrahám úzce vyprofilovaného žánru.

Foto: Aktuálně.cz

Na pátém albu Með suð í eyrum við spilum endalaust se jim povedlo modifikovat klasickou post-rockovou formuli „finále skladby zahustíme a vygradujeme, co to půjde“ - a nahradit ji převážně akustickými aranžemi. Lekci v tomto ohledu dostali Sigur Rós během různorodých polo-improvizovaných koncertů právě během natáčení DVD Heima.

Ačkoliv mají pozici globální rockové hvězdy, často jedou mimo kolej; to když hrají na perkuse z baletních střevíčků nebo na starodávnou kamennou marimbu a natočí hudbu k dvanáctiminutovému animovanému filmu The Loch Ness Kelpie o chlapci, který se podle skotské lidové pověsti rozhodl bojovat z příšerou z jezerních hlubin.

Sigur Rós jsou tak ojedinělou kapelou, které se nejprve povedlo dostat „divnou“ hudbu do mainstreamu, a následně se vyhnout pohodlí stát se výhradně těmi, „kdo hrají na kytaru smyčcem.“ 

Pražský koncert Sigur Rós patří do dlouhodobé série Midnight Sun Sessions, jež do Prahy přiváží severskou – nejen hudební – kulturu. Za poslední rok se tu v jejím rámci objevily skupiny jako Datarock, Efterklang, Ralph Myerz & The Jack Herren Band nebo písničkář a mistr coververzí José Gonzáles.

 

Právě se děje

Další zprávy