Colours hlásí další hvězdy: Patton, Hassel i Woodkid

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 2. 2013 15:38
Poslechněte si nová jména Colours of Ostrava 2013
Mike Patton
Mike Patton | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Frontman Faith No More Mike Patton s kapelou Tomahawk vystoupí na Colours of Ostrava 2013. Dále jsou nově potvrzeni například Woodkid, Inspiral Carpets, Jon Hassell nebo Submotion Orchestra. Doplní tak již oznámená jména jako Sigur Rós, Jamie Cullum, Damien Rice či Asaf Avidan.

Skupinu Tomahawk vedle Pattona tvoří kytarista Duane Denison, bubeník John Stanier a baskytarista Trevor Dunn. Kapela představí nové album Oddfellows, na kterém pracovala šest let.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Také další nová jména potvrzují žánrovou pestrost ostravského festivalu, který loni navštívilo rekordních 32 500 lidí. V rámci turné k nové desce The Golden Age zde zahraje Woodkid alias Yoann Lemoine, uznávaný francouzský tvůrce vizuálně sugestivních videoklipů. Letošní Colours také zažijí návrat kapely Inspiral Carpets, kultovní formace manchesterské rockové scény začátku 90. let.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Fanoušky jazzu a experimentů čeká koncert Jona Hassella, hudebního velikána a vizionáře 21. století, který je považován za nástupce Milese Davise. Tento skladatel a trumpetista přijede s programem Sketches of the Mediterranean oslavujícím Gila Evanse.

Z Francie přiveze svůj divoký mix rocku, punku, ska, eletrobeatů, diska a funky kapela Skip The Use, která na tamější scéně loni zapůsobila jako zjevení. Podobně podle pořadatelů rozhýbá diváky rakouská formace Russkaja, která kombinuje ska, polku, punk, balkánskou dechovku a rock´n´roll. Zklidnění prý naopak nabídne vystoupení britského projektu Submotion Orchestra na pomezí dubstepu, soulu, ambientní elektroniky a jazzu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Výjimečné zážitky pořadatelé slibují z koncertů portugalské písničkářky Sary Tavaresové a řecké zpěvačky Saviny Yannatouové. Hudební program se obrátí také do Polska, odkud přijedou zpěvačky a hudebnice Anna Maria Jopeková a Maria Peszeková. Z domácích kapel jsou potvrzeni například Tata Bojs, Zrní, Umakart, Květy, Pražský výběr, Psí vojáci, Xindl X nebo Wanastowi Vjecy.

Festival Colours of Ostrava se uskuteční od 18. do 21. července v areálu Dolních Vítkovic. K dosavadním jedenácti scénám přibude letos jedna nová pojmenovaná Drive stage, která nabídne alternativní country, folk, blues a rockabilly. Díky odstěhování kempu se zvětší travnaté plochy pro návštěvníky. Čtyřdenní vstupenky v současné ceně 1650 korun jsou k dostání do 31. března.

 

Právě se děje

Další zprávy