Coldplay povznesou v září 2012 pražské Vršovice

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 12. 2011 11:31
Kapela vystoupí 16. září 2012 v Synot Tip Aréně
Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Britská skupina Coldplay se na svém turné k desce Mylo Xyloto zastaví i v Česku: vystoupí 16. září příštího roku v Synot Tip Aréně v pražských Vršovicích. Coldplay se před českým publikem představí již podruhé, poprvé zde hráli v roce 2008 v pražské O2 areně.

Turné zahájí několikanásobní držitelé Grammy koncem května v britském Coventry. Mistři patosu a stadiónových chorálů, kteří v současné pop music plní roli obyčejných citlivých hochů, mají početné posluchačské zázemí i v Česku; při premiéře je přivítala zaplněná hala. Jejich nová deska Mylo Xyloto, kterou označují za konceptuální nahrávku, se od začátku listopadu drží v první dvacítce domácí hitparády nejprodávanějších alb.

Koncert pořádá agentura Live Nation, lístky od 1200 až 2250 korun nabídne síť TicketPro. V čele Coldplay stojí zpěvák Chris Martin a jeho falzet je poznávacím znamením kapely. Spolu s ním skupinu dále tvoří kytarista Jon Buckland, baskytarista Guy Berryman a bubeník Will Champion.

Před jedenácti lety vtrhli Coldplay do britského rocku intimním písničkářstvím alba Parachutes, o kterém se říká, že posbíralo „lyricky" naladěné odpadlé fanoušky Radiohead znechucené jejich elektronickými experimenty z přelomu tisíciletí. Na albu A Rush of Blood to the Head už Martin a spol. odhalili svoji epickou tvář.

Globální hit Clocks jim otevřel stadióny a kapela - mohutně podporovaná společností EMI - se vydala dobýt svět. Následné X&Y potvrdilo jejich statut hvězd první kategorie a tři roky staré Viva La Vida se dokonce stalo nejprodávanější globální deskou roku 2008.

Na nové desce se přiblížili ještě víc k popu a zároveň se pokusili obalit své písničky postapokalyptickým příběhem. Kritici však jejich snahu "dělat umění" příliš vstřícně nepřijali; ocenili jen jednotlivé melodické nápady a doporučili jim, aby zůstali u své "povznášející obyčejnosti".

Čtěte také:
Achtung Baby, přicházejí Coldplay, géniové průměru
Coldplay splynuli s Čechy v povznášející obyčejnosti
Coldplay překonali sami sebe, a zůstali přitom sví
Coldplay vedou nominace časopisu Q
Spořádaní Coldplay jsou všude první 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy