Coldplay vedou nominace časopisu Q

tur
3. 9. 2008 12:45
Britský magazín začíná s bilancováním roku
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Se čtyřmi nominacemi jsou Coldplay bezpečně nejúspěšnější kapelou čtenářského hlasování britského hudebního měsíčníku Q. Časopis se už s jistým předstihem rozhodl zúčtovat s rokem 2008 a spustil první z bilančních anket.

Čtveřice Coldplay se před létem ukázala s albem Viva la Vida, na kterém jí producent Brian Eno pomohl vrátit se do dob, kdy ještě neunavovali svým fňukáním nad složitostí světa. Díky němu má tak šanci získat cenu za nejlepší skladbu (Violet Hill), nejlepší klip, nejlepší album i nejlepší kapelu světa.

Dalšími z favoritů, kteří mohou získat po třech oceněních, jsou letošní objevy: brooklynští retro dětinové Vampire Weekend (objev, album, videoklip) a britské popové duo The Ting Tings. Ti druzí pochopitelně soutěží s nakažlivým That's Not My Name o skladbu roku a jinak ještě o objev a videoklip.

Vampire Weekend - A-Punk

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ačkoli je anketa časopisu Q čtenářská, nominace pokrývají takřka všechna žánrová spektra a uměřeně balancují s poměrem zavedených a nových kapel.

Dobře to ilustruje kategorie objev roku, kde kromě dvou výše zmíněných skupin figuruje boční projekt frontmana Arctic Monkey, The Last Shadow Puppets, britští týpci v černém Glasvegas a Fleet Foxes ze Seattlu, jež vzývají všichni indie inťouši. 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Leader Arctic Monkeys znovu zasahuje na Mercury Prize
The Ting Tings stačí na Madonnu i Neila Diamonda
Coldplay překonali sami sebe, a zůstali přitom sví

Mezi interprety s vícero nominacemi se procpal i Nick Cave: nejenže se může se svými Bad Seeds stát nejlepší koncertní skupinou, ale album Dig, Lazarus, Dig!!! se objevilo i mezi nejlepšími deskami.

Bez zajímavosti určitě není ani to, že v kategoriích nahrávek - ať už jde o alba nebo skladby - převažují nová jména: Fleet Foxes, The Last Shadow Puppets, Vampire Weekend.

The Ting Tings
The Ting Tings | Foto: Aktuálně.cz

Ovšem o titul nejlepší živá kapela a nejlepší kapela světa se ucházejí osvědčené a letité jistoty: Coldplay, Muse, Oasis, Metallica, Rage Against The Machine, Kings of Leon nebo Kaiser Chiefs.

Časopis Q vznikl v roce 1986 s cílem odlišit se od zbytku hudebního tisku především vizuální kvalitou a dodnes si dává na fotografiích záležet. Q inovovalo model amerického Rolling Stonu s cílem přiblížit se mladší generaci. V současnosti jeho měsíční náklad přesahuje 100 tisíc.

Zároveň s tím, jak je Q obviňováno z toho, že jeho recenze ztratily ostří, přitáhl časopis pozornost populárním hitparádovým trendem a pravidelně sestavuje listy Top 100: z minulosti např. nejlepší písně, nejlepší zpěváci, nejlepší videa nebo nejlepší duety. 

Kompletní soupis nominací najdete ZDE 

 

Právě se děje

Další zprávy