Spořádaní Coldplay jsou všude první

tur
26. 6. 2008 11:45
Album Viva La Vida vede americký žebříček
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Jak se dalo čekat, týden po vydání nového alba Viva La Vida or Death and All His Friends uchvátili Coldplay jak první místo v britském, tak v americkém žebříčku.

Britští zástupci řetězce HMV už věští, že půjde o vůbec nejprodávanější album roku na britských ostrovech.

Ve Spojených státech se novinky během prvních sedmi dnů už prodalo 721 tisíc kusů - což jí zajistilo zatím druhý nejlepší start v tomto roce. Coldplay překonali všechny dosavadní trháky kromě rappera jménem Lil Wayne, jehož album Carter III překonalo minulý týden magickou hranici milion prodaných kusů.

Foto: EMI
Čtěte také:
Coldplay překonali sami sebe, a zůstali přitom sví

Viva la Vida: Coldplay míří s novým albem do Prahy
Lil Wayne se vyrovnává milionovému 50 Centovi

I tak si ale britská čtveřice může pískat, protože zůstává jedinou rockovou kapelou, které se po úspěchu s deskou X & Y z roku 2005 (prodalo se jí 737 tisíc kopií) podařilo překonat 700 tisíc prodaných kusů v prvním týdnu. Mezitím se to povedlo pouze loni na podzim Eagles.

Bez zajímavosti není ani skutečnost, že takřka 40 procent z prodeje - tedy 288 tisíc - činí downloady, což představuje dosud největší objem historie registrovaný pro digitálně vydané album.

Foto: Aktuálně.cz

K tomu si Coldplay ještě mohou připočíst první prvenství v singlové hitparádě Billboard Hot 100 za Violet Hill. Po Leoně Lewis a jejím ždímači slz Bleeding Love jsou letos jedinými britskými interprety, kterým se to povedlo.

Není tedy divu, že si v této situaci mohli v rámci zlepšení image hodných skautíků a přitáhnutí dalších fanoušků dovolit uspořádat koncerty zdarma jak v Londýně, tak v New Yorku.

Závody o maximalizaci prodeje v úvodním týdnu jsou atraktivní hrou s čísly, která ovšem často nepřežije déle než oněch sedm dnů, jelikož dojde k nasycení trhu. S celkovým poklesem prodeje hudby jsou mezitýdenní propady takřka propastné.

Něco podobného se začátkem jara přihodilo Madonně, která si na špici amerického žebříčku pobyla sotva dva týdny a záhy vypadla z první desítky. Obdobně na tom je Lil Wayne, jehož prodej v druhém týdnu spadl o 69 procent na 309 tisíc.

Otázkou je, jak se povede Coldplay. Šanci jim dává právě probíhající turné na podporu Viva La Vida or Death and All His Friends, které bude mít 22. září zastávku i v Praze.

Coldplay - Violet Hill

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy