Britové se těší, že letos Americe vyfouknou Grammy

Kultura Kultura, Red Kul
8. 2. 2009 19:12
Osm nominací má ale rapper Lil Wayne
Celine Dion při vyhlašování nominací na Grammy
Celine Dion při vyhlašování nominací na Grammy | Foto: Reuters

Los Angeles - Zlaté gramofonky v noci na pondělí vytroubí do světa, kdo dostal razítko, že byl loni na zámořském hudebním trhu slavný, a kdo tím pádem bude úspěšný i v příštích letech. Grammy totiž znamenají hlavně definitivní potvrzení hvězdného statutu a další akceleraci kariéry.

Americká nahrávací akademie v prosinci rovnovážně rozdělila nominace mezi dva stěžejní mainstreamové žánry na americkém trhu: hip hop na jedné straně a radiově přívětivou kytarovku na straně druhé.

Nejvíc želízek v ohni - osm nominací - má rapper Lil Wayne, jehož nové album The Carter III patřilo k nejprodávanějším deskám loňského roku. Album s hity Lollipop a A Milli si jen za první týden koupil milion lidí; celkem ho má ke třem milionům posluchačů.

Amy Winehouse, suverénní vítězka padesátých Grammy, byla přítomna jen virtuálně; své vystoupení přenášela do Los Angeles satelitem až z Londýna.
Amy Winehouse, suverénní vítězka padesátých Grammy, byla přítomna jen virtuálně; své vystoupení přenášela do Los Angeles satelitem až z Londýna. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Lil Wayne se vyrovnává milionovému 50 Centovi
Grammy byly retro. Stejně jako vítězka Amy Winehouse
Arctic Monkeys vedou. Ale rekord to není

Na scéně se neworleanský rodák pohybuje už od svých teenage let; ale až s posledními alby série The Carter zaznamenal výraznější úspěchy a vypracoval se do první ligy, kde může směle konkurovat současníkům, jako je Kanye West.

Právě Wayneova kariéra dobře ukazuje optiku, kterou volí zástupci hudebního průmyslu. Ne že by Grammy dostávali jen ti, kdo už je dostali, ale na druhé straně akademici nevybírají ani úplně nová jména, dokud je neprověří trh a hudební publicisté.

Grammy neoslavují hudbu, ale určitou funkční podobu a kontinuitu průmyslu, jež vyznává definici, že dobrý pop je kvalitní, dobře prodejná směs osvědčených prvků a nových příměsí. Tomu odpovídá i koncertní podoba večera, kde se často na pódiu setkávají klasici a současné hvězdy.

Letos kupříkladu Paula McCartneyho, který má dvě nominace, doprovodí frontman Foo Fighters Dave Grohl. Přes krizi se žádná omezování na Grammy nekonají: hrát mají U2, Rihanna, Jennifer Hudsonová, Carrie Underwoodová, Kanye West, Miley Cyrus nebo Jonas Brothers.

John Mayer a BB King
John Mayer a BB King | Foto: Reuters

Popsaná výběrová strategie akademiků platí i pro britskou invazi, která následuje za Waynem a kterou už teď oslavují ostrovní média - sedm nominací mají Coldplay a stejný počet Radiohead (ti se dokonce uvolili na Grammy hrát).

V těšném sledu co do počtu nominací (šest) se drží další rappeři Kanye West, Jay-Z a Ne-Yo. Tři nominace získala Metallica za comebackové album Death Magnetic.

Lil Wayne, Coldplay s Viva La Vida, Ne-Yo a Radiohead s revolučně distribuovanou nahrávkou In Rainbows budou mimo jiné soutěžit o album roku. O tuto Grammy usiluje ještě pátý adept - kritikou vysoce hodnocená deska Raising Sand, kterou připravil bývalý frontman Led Zeppelin Robert Plant a bluegrassová zpěvačka Alison Krauss. Tento projekt je také jedním z důvodů, proč se zpěvák nehodlá připojit k reunionu svých kolegů.

Britský úspěch nekončí jen kytarovkami. Následují dvě ostrovní hvězdy, které navazují na úspěch retro stylu definovaného Amy Winehouse. Zpěvačky Duffy a Adele jsou nominované na objev roku; cenu, kterou kdysi získali Beatles. Možná tak startuje další vlnu obliby britské hudby v USA, které zůstávaly celá devadesátá léta chladné vůči britpopovému třeštění.

V kategorii nahrávka roku nechybí opět dvojice Plant & Krauss, ale znovu ani Adele za singl Chasing Pavements, a to spolu s Coldplay (Viva La Vida), Leonou Lewis (Bleeding Love) a zpěvačkou M.I.A., jejíž emigraci popisující skladba Paper Planes v Americe boduje i proto, že ji provázel nesmyslný skandál ohledně textu, který prý obhajuje terorismus.

I jednatřicetiletá Britka s tamilskými kořeny má zpívat v živém přenosu, přestože má právě v neděli termín porodu. Nechce si prý akademiky pohněvat, když si všimli její hudby - která je na poměry Grammy vskutku revoluční.

M.I.A. - Paper Planes

Jediným překvapení nominací je snad jen to, že porotci opominuli Katy Perry v kategoriích nahrávka nebo objev roku, kde nechybějí třeba hošíci The Jonas Brother. Holka, co políbila holku, se nicméně hned dostala do kategorie nejlepší popová zpěvačka.  

Ceny Grammy se rozdávají ve více než stovce kategorií, aby došlo na úspěšné interprety prakticky všech žánrů včetně mluveného slova.

Poprvé za padesátiletou historii udílení Grammy byly už nominace ohlášeny v rámci samostatného koncertního večera. Na něm vystoupili Celine Dion, Christina Aguilera a John Mayer, který si zazpíval duet s BB Kingem.

Normální praxe bývala přečíst nominace na strohé tiskové konferenci. Organizátoři si od kroku proměnit i první fázi v podívanou slibují oživení zájmu o ceny. Slavnostní ceremoniály totiž v konkurenci stále sledovanějších reality show přestaly diváky přitahovat. Loňský ročník Grammy sledovalo 17,2 milionů diváků, což je jedno z nejnižších čísel v historii.

V loňském roce nejvíce cen - pět - získala zmíněná Amy Winehouse včetně hlavních kategorií jako skladba nebo album roku. Atrakcí přenosu se stal televizní most mezi Los Angeles a Londýnem, odkud Amy zazpívala dvě skladby i odříkala děkovačku. Kvůli soudnímu řízení nedostala totiž vízum do Spojených států.

 

Právě se děje

Další zprávy