Lil Wayne se vyrovnává milionovému 50 Centovi

tur
18. 6. 2008 11:00
Rapper překonal magickou hranici prodeje v prvním týdnu
Foto: Facebook Lil Wayne

New York - Úchvatnou hranici milionu prodaných kusů nového alba v prvním týdnu prodeje překonal americký rapper Lil Wayne. Jeho třetí deska nazvaná podle zažité chronologie Tha Carter III se tak zcela hravě stala letos nejprodávanějším titulem v prvním týdnu.

A dokonce ani loňský trhák Kanye Westa The Graduation tuto hypnotizující hranici nepřekonal, byť mu chybělo pouhých 50 tisíc.

Lil Wayne, uznávaný rapper z New Orleansu, přiživil svou popularitu v posledních letech především hostováním na albech jiných interpretů. A ačkoli byl stále považován za jednoho z nejnadanějších performerů, nikdy se nedočkal multiplatinových prodejů.

Na scéně se pohybuje už od svých teenage let, ale až s posledními alby série The Carter zaznamenal výraznějších úspěchů a vypracoval se do první kategorie, kde může směle konkurovat současníkům, jako je právě Kanye West. Ten ostatně na jeho novém albu hostoval.

Lil Wayne - Lollipop

Debutu The Carter se prodalo 1,1 milionu a The Carter II 1,4 milionu; trojka měla osvědčit, zda se Lil Wayne vyšvihne mezi superhvězdy.

„Předvídal jsem milion hned a říkal jsem to mnoha lidem, kteří na mě koukali jako na blázna," tvrdí Ron Williams, spoluzakladatel Lil Wayneova labelu Cash Money Records.

Foto: Aktuálně.cz

„Tvrdě pracoval a přišel s něčím naprosto novým. Ukázal svoje schopnosti na spoustě kompilací a také hostoval na deskách mnoha interpretů," uvádí dále Williams. „A to přimělo publikum, aby jeho novou desku očekávalo s velkou zvědavostí."

Už explicitní Lollipop si vedl dobře v hitparádě singlů a stejně tak i Lil Waynův remix Usherova hitu Love in This Club.

V měřítkách skomírajícího hudebního průmyslu, kde i na trhu tak velkém jako jsou Spojené státy stačí 200 tisíc v prvním týdnu, aby se dalo mluvit o velkém úspěchu, představuje Lil Waynovo skóre absolutní triumf.

Posledním interpretem, který prodal v prvním týdnu milion kopii byl doteď 50 Cent se svým titulem The Massacre z roku 2005.   

Očekávání kladená na Tha Carter III byla velká a naplněná. Hned první den zmizelo z pultů 423 tisíc kusů. A dosáhl toho, přestože nahrávka prosákla na internet a firma Universal Motown z toho důvodu několikrát oddálila její vydání.

Ve čtvrtek, kdy se vyhalšují za mořem pravidelné výsledky hitparády Billboard, tak rapper Lil Wayne možná až nečekaně brzy sesadí heavymetalisty Disturbed, kteří minulý týden potřetí v kariéře stanuli na vrcholu amerického žebříčku.

Foto: Aktuálně.cz

Sám zpěvák David Draiman tvorbu Disturbed a halvně poslední desku reflektuje coby osobní zpověď: "Prošel jsem si nepříjemnými vztahy, vyhořela mi garáž s veškerým vybavením a měl jsem opravdu nepěknou nehodu na motorce, která mě stála kus kůže z předloktí. Toto CD je moje terapie, potřeboval jsem se z toho všeho nějak dostat."

Jejich Indestructible v prvním týdnu zase stáhlo z kůže 250 tisíc fanoušků, kteří za něj zaplatili, a kapela z Chicaga se tak zařadila k šestici dalších rockových kapel, které dokázaly dostat na vrchol žebříčku tři alba v řadě - do společnosti Van Halen, U2, Metalliky, Dave Matthews Band, Staind a System Of A Down.

 

Právě se děje

Další zprávy