Gipsy.cz do finále Eurosongu nepostoupili

Kultura Kultura, Red Kul
13. 5. 2009 8:50
Napodobili Kabát i Terezu Kerndlovou
Foto: eurosong.cz

Praha - Skupině Gipsy.cz se v Moskvě nepodařilo postoupit do finále Eurosongu. Napodobila tak kapelu Kabát a Terezu Kerndlovou, kteří předloni a loni rovněž skončili v semifinále.

V úterním, prvním semifinálovém kole bylo včetně Gipsy.cz osmnáct účastníků. Do finále postoupila desítka z nich: zástupci Turecka, Švédska, Izraele, Portugalska, Malty, Finska, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Arménie a Islandu.

Devět nejlepších účastníků volili diváci prostřednictvím mobilních telefonů a jednoho finalistu dodala odborná porota. Celkem je tak již známo 15 účastníků sobotního finále.

Podle pravidel se automaticky do finále dostali zástupci vítězné země z loňské soutěže a čtyři zástupci vyspělých zemí - Anglie, Francie, Německa a Španělska. Druhé semifinále je ve čtvrtek; finále bude mít celkem pětadvacet účastníků.

Foto: ČT
Čtěte také:
ABBA: Na Eurosong se dívat nebudu, je to Waterloo
Rejžek: Nechte se překvapit, jak pojmu Eurosong
Gipsy.cz z Eurosongu: Je to příležitost, jak být viděn
Gipsy.cz přibrali gádže a zazpívají Aven Romale
ČT odtajnila, co Gipsy.cz zkusí prodat Evropě

Přenos spolu s populárním ruským moderátorem Andrejem Malachovem uváděla britská topmodelka ruského původu Natalja Vodjanovová. Dohromady vytvořili nadšeneckou dvojici ve stylu "právě odlétáme na poslední prodloužené jízdy". 

A jestliže se pořádající Rusko snažilo dokázat, že je esteticky standardní velmocí, stejnou strategii volili většinou i soutěžící. Večer musel udělat radost všem popkulturním imperialistům, protože potvrdil svůdnou dominanci globální (tedy převážně angloamerické) scény - která je v mainstreamu ještě znatelnější než v progresivnější hudbě.

Tentokrát totiž souboj hudebně poněkud ustoupil od tradiční, svérázné prezentace lidové kultury a nesl se spíš pod heslem Kdo napodobí něco známého (byť už ne úplně aktuálního) nejlíp, ale pořád hůř než originál - a přidá k tomu jen malou nápovědu, ze které země pochází.

K vidění tu tak byla turecká Beyoncé, rumunská Anastacia, Transglobal Underground z Arménie, hercegbosenští uniformovaní Coldplay, slovinští Bon Jovi, ale i běloruský Láďa Křížek.

Západ a sever Evropy zastupovali švýcarští U2, finská dancefloorová diskotéka, švédská rocková opera a islandská muzikálová romantika. K tamní zpěvačce se váže jeden z mála vtípků moderátora Jana Rejžka, který podotknul: "A když přidáme, že nekouří, nepije a nadto třídí odpadky, není co dodat".

Tereza Kerndlová odlétá na Eurosong do Bělehradu
Tereza Kerndlová odlétá na Eurosong do Bělehradu | Foto: Ondřej Besperát

O druhý se pokusil při závěrečném ruském bloku, kam se vešli Alexandrovci i navrátivší se Tatu. Možná nejzábavnější - a vlastně i nejsvébytnější - část programu okomentoval tím, že by k ní měla spíš něco říct Jiřina Švorcová.

Gipsy.cz se představili s ironickou písní Aven Romale. Frontman Radoslav Banga vystupoval v kostýmu jakéhosi Supermana, který je podle něj "supergipsy".

Ruský 1. kanál, který soutěž živě přenášel, označil kapelu Gipsy.cz za jednu z nejznámějších českých skupin na světě. Čeští fanoušci nesměli podle pravidel soutěže hlasovat pro zástupce své země.

Gipsy.cz byli teprve čtvrtým českým zástupcem v projektu dříve známém jako Velká cena Eurovize. Romskou skupinu, která loni nepostoupila z národního kola Eurosongu s písní Benga Beating, nominovala na letošní ročník soutěže přímo Česká televize.

Již v roce 1968 se soutěže zúčastnil Karel Gott, který však reprezentoval Rakousko; pak se Česko vrátilo až v roce 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy