Gipsy.cz z Eurosongu: Je to příležitost, jak být viděn

Kultura Kultura, Red Kul
6. 5. 2009 13:10
On line rozhovor s kapelou z Moskvy
Gipsy.cz při online rozhovoru pro Showbizz.cz
Gipsy.cz při online rozhovoru pro Showbizz.cz | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Bude to o kostýmech a velké show, protože o tom tahle soutěž je, říká lídr Gipsy.cz o Radoslav "Gipsy" Banga o účasti kapely v semifinále letošního Eurosongu. S písní Aven Romale se v Moskvě představí 12. května.Proto si prý poprvé připravili náročnou choreografii.

"Nebereme to takhle. Je to příležitost, jak být viděn. Kvalita hudby přeci není jen o soutěži, je to také o interpretech a my si za svou písní Aven Romale stojíme. A známe taky spoustu kapel, které čekají ve frotně na Glastobury a zřejmě se nedočkají," napsali Gipsy.cz v on line rozhovoru z Moskvy na otázku, jestli pro ně Eurosong není kýč.

O výběru písně rozhodli diváci České televize v SMS hlasování. Skupinu, která loni nepostoupila z národního kola s písní Benga Beating, nominovala letos přímo Česká televize.

"Píseň byla z části tvořena tak, aby se hodila do kapacit Eurovize. Ale šlo to spíš od srdce, píseň Aven Romale mám rád a když bych ji neměl rád, nemohl bych s ní do Moskvy," odpověděl pak Gipsy na dotaz o vzniku písně.

A na poznámku dalšího čtenáře, že mu píseň připomíná i Bohemian Rhapsody od Queen, kapela dodala: "Děkujeme, to co vám to připomíná, je správně. Udělali jsme to záměrně. Respect to Queen!" 

Čtěte také:
Gipsy.cz přibrali gádže a zazpívají Evropě Aven Romale

Pro skupinu, v níž údajně nikdo neumí číst azbuku, je to druhá cesta do bývalého Sovětského svazu. Loni vystoupila před 20 tisíci diváky na festivalu v ukrajinském Kyjevě.

"Věřím, že postoupíme do finále a budeme úspěšnější než Kabáti nebo Tereza Kerndlová, což by nemělo být tak těžké," dodává s úsměvem Vojta Lavička.

Spolutvůrce projektu Gipsy.cz známý z někdejších Deep Sweden či Álom v kapela hraje na housle a zpívá. Dalšími členy kapely - která si úspěšně buduje čím dál lepší postavení na mezinárodní scéně world music - byli kontrabasista Jan Surmaj a kytarista a akordeonista Petr Surmaj.

Nově je ale nahradili kytarista Tibor Žida, baskytarista Matěj Černý, bubeník Oliver Lipanský a houslistka Noemi Fialková.

O úspěch v soutěži Eurosong (dřív Velká cena Eurovize) bude český zástupce bojovat počtvrté. Karel Gott se zúčastnil v roce 1968 s písní Tisíce oken, reprezentoval však Rakousko. Nově se Česko připojila před třemi lety.

V situaci, kdy MTV nastolila zcela jiné principy a standardy konzumace popu, stalo se z Eurosongu podle kritických ohlasů spíš odkladiště pro Daniely Nekonečné celé Evropy a místo, ze kterého si někdejší komunistický blok i jih Evropy udělal platformu pro "prosazení v Evropě".

Nicméně právě Gipsy.cz a jejich world-rap má šanci, že "estrádní estetiku" Eurosongu zakomponuje do své hudby, aniž se ztratí její podstata.

Všechny odpovědi si můžete přečíst ZDE

Odpovězeno: 06. 05. | 12:10Autor: gunn

Otázka: zdravim, proc ste vzali ucast v tak idiotsky soutezi? verite, ze vam to pomuze prorazit? :-)

Gipsy.cz: Radek: Nazývat to idiotskou soutěží je přehnané, z Eurosongu vzešli takové hvězdy jako jsou Ruslana nebo Abba. Takže není co řešit.

Odpovězeno: 06. 05. | 12:13Autor: Hop

Otázka: Dobrý den. Napřed bych se Vás chtěl zeptat na Moskvu,jak se Vám tam líbí? A co říkáte na konkurenci,je veliká? S kým si tam nejvíce rozumíte?

Gipsy.cz: Vojta: Moskva je krásná, ale Praha je nejkrásnější :) Konkurence je velmi slušná, nejvíce si asi rozumíme s holkama z Albánie, jinak je tu cítit důležitost akce, soupeři na sebe koukají trochu s nedůvěrou.

Odpovězeno: 06. 05. | 12:15Autor: David

Otázka: Jak na tebe Moskva působí? Rozumíš Rusům?

Gipsy.cz: Radek: Mám před tváří neustále rozvinutou českou vlajku, takže jsem se ještě nestihnul rozhlédnout kolem sebe

Odpovězeno: 06. 05. | 12:19Autor: Marie Klára

Otázka: Gipsy, když jste psali Aven Romale, měli jste na paměti porotu eurovision a tak trochu jí ušili na míru téhle popové soutěži, a nebo je to písnička rovnou od srdce?

Gipsy.cz: Radek: Píseň byla z části tvořena tak, aby se "hodila" do kapacit Eurovize. Ale šlo to spíš od srdce, píseň Aven Romale mám rád a když bych ji neměl rád, nemohl bych s ní do Moskvy.

Odpovězeno: 06. 05. | 12:21Autor: Jersi

Otázka: Deep Sweeden? Co ted asi dela Alex Marculewicz? :)
Jinak do Moskvy drzim palce, more, at vam to hraje!!!

Gipsy.cz: Vojta: Pokud vím, tak je zpátky v Americe a živí se jako grafik - vždy v tom byla skvělá, dělala grafiku všech desek Deep Sweeden. Jinak děkuju za podporu, uděláme, co je v našich silách.

Odpovězeno: 06. 05. | 12:25Autor: Nobedar

Otázka: Zdravím, jako příznivec spíše ethna než hip hopu musím říci že děláte skvělou hudbu. Aby byla nějaká otázka, zajímalo by mne co říkáte na nárůst holohlavého extrémismu v ČR?

Gipsy.cz: Vojta: Bohužel je to trend nejen v ČR, ale i jinde v Evropě. Ale rozdíl je v reakcích veřejnosti. Venku to nepodceňují a většina lidí to ostře odsuzuje, v Čechách to je lidem buď jedno - to v lepším případě - nebo extremisty podporují.
Radek: Problémy s narůstajícím extremismem monitoruji již dlouho. Musím s obavami říct, že extremistická hnutí sílí i v jiných zemích zejména východoevropského bloku. Veliké problémy s náckama mají také v Německu. Je to smutné. Zapomněli jsme na zvěrstva a nebezpečí druhé světové války, je mi z toho fakt smutno.

Odpovězeno: 06. 05. | 12:28Autor: petr

Otázka: slyseli ste tam nejakou pisnicku, ktera se vam fakt libi? btw ja ani nevim, co vy valstne poslouchate. world music, hip hop?

Gipsy.cz: Radek: Je tu spoustu zajímavých věcí. Ale většinou mainstream pop. Posloucháme tak nějak každý všechno. Ale hudba je jen dobrá a špatná. Je to dost relativní.

Odpovězeno: 06. 05. | 12:33Autor: jo

Otázka: Dobrý den, jaký máte názor na cikánský rasismus, extrémismus a jejich neohlášené demonstrace. Děkuji za odpověď

Gipsy.cz: Vojta: Ha ha ha. Jsme rádi, že i vás můžeme reprezentovat na Eurovizi a děkujeme za podporu.

Odpovězeno: 06. 05. | 12:34Autor: dotaz

Otázka: na Koho miris tou "pistoli" ??!!!

Gipsy.cz: Radek: To je mikrofon a mířím jím na nácky, to aby byly lépe slyšet ty jejich hluboce filozofické a konstruktivní hlášky :)

Odpovězeno: 06. 05. | 12:37Autor: koki

Otázka: Neni prece jen lepsi snazit se uspet pres Glastnobury a normalni festivaly? dot je to strasnej kyc ten Eurosong...

Gipsy.cz: Radek: Nebereme to takhle. Je to příležitost, jak být viděn. Proč to nevyužít? Kvalita hudby přeci není jen o soutěži, je to také o interpretech a my si za svou písní Aven Romale stojíme. A známe taky spoustu kapel, které čekají ve frotně na Glastobury a zřejmě se nedočkají. :)

Odpovězeno: 06. 05. | 12:39Autor: pavel dvorak

Otázka: berete svou hudbu i jako misi, jak pomoct romsky komunite?

Gipsy.cz: Radek: Ano, je to i mise. Chceme inspirovat. Všechny.

Odpovězeno: 06. 05. | 12:41Autor: PavelH

Otázka: Zřejmě se neptám na úplně správném místě. Ale přes to. Proč myslíte, že byla vybrána právě vaše skupina? Přeci je, letos byl v ČR výběr zástupce do soutěže čistě "administrativní".

Gipsy.cz: Radek: Po dvou nepříliš úspěšných vystoupeních našich zástupců se ČT rozhodla nominovat další kapelu přímo, pravidla jí to umožňují. Víc není co dodat

Odpovězeno: 06. 05. | 12:43Autor: jeste jednou

Otázka: vy si fakt myslite, ze ruslana je hvezda? a abba byla pred 30 lety

Gipsy.cz: Radek: Ruslana se píše s velkým R, stejně jako Abba s velkým A. (s hodně velkým A)

Odpovězeno: 06. 05. | 12:46Autor: Pepua

Otázka: ahoj vsichni, moc vam fandim a dotahnete to dal nez ty pripadi pred vami (kabat, t.k.), nebojite se toho ze by vam lide neposlali hlasy z rasovych duvodu?...

Gipsy.cz: Vojta a Radek: Děkujeme moc za support! Naopak. Například v Rusku jsou romští muzikanti velmi respektovaní. Stejně je tomu tak na Balkánu - romská hudba je tam pojem.

Odpovězeno: 06. 05. | 12:48Autor: Martin

Otázka: Ahoj,
nevím, proč máte reprezentovat na této soutěži ČR zrovna vy. Je u nás spousta jiných opravdových muzikantů..To jsem fakt nepochopil, ale když si vás lidi vybrali, tak prosím. Tak i přesto přeju hodně štěstí.

Gipsy.cz: Radek a Vojta: Děkujeme, že jste si odpověděl sám

Odpovězeno: 06. 05. | 12:49Autor: Marian

Otázka: Zdar chlapi,sice nemám otázku ale držím vám pěsti a věřím že nějaký úspěch bude.Nejsem sice fandou vaší muziky ale mám rád hudbu ve které je nápad a ten já tam slyším.Ať se vám daří

Gipsy.cz: Gipsy.cz: Díky moc!

Odpovězeno: 06. 05. | 12:51Autor: miihal

Otázka: Musím uznat, že jsem od vás slyšel již mnohem lepší písničky, než je tato, se kterou jdete soutěžit, ale to je asi věc vkusu - vyhrát by se určitě dalo i s nějakým remixem "Škoda lásky" :-) Jinak, jaká je atmosféra před kláním? Rivalita mezi soutěžícími jistě započala. Držím pěstě, tfuj, tfuj, tfuj

Gipsy.cz: Děkujeme, jsme úplně v pohodě, jen škoda, že tu není trošku té lásky. :)

Odpovězeno: 06. 05. | 12:52Autor: mekele

Otázka: Mozna se budete smat, ale u te vasi soutezni pisnicky jsem si vzpomel na Bohemian Rhapsody. Podobna 'nepopova' stavba, velmi zajimave.
Slysel jsem nedavno druhou desku, muzika povedena, texty jsou oproti prvni bohuzel krok zpet, strasne banality.
A dotaz? Zadny nemam, preji moc stesti v Moskve.

Gipsy.cz: Gipsy.cz: Děkujeme, to co vám to připomíná, je správně. Udělali jsme to záměrně. :) Respect to Queen!

Odpovězeno: 06. 05. | 12:58Autor: Honza

Otázka: Dobrý den.
Velmi často vás slyším se vyjadřovat k rasismu v ČR. Jsem z Ostravy,nedávno se do naší ulice začali hromadně stěhovat Olaši,vznikla nám tu herna+casino 24hdenne se tady hlasite projevuje známá rodina Stoikova. Bordel,hluk,krminalita. Můj byt v cene pres milion je neprodejný. Co mam delat?

Gipsy.cz: Vojta: Nejsme Olaši, takže se necítím oprávněný vyjadřovat k chování vašich sousedů. Jinak pokud jde o hluk a bordel, u nás na Palmovce máme několik desítek bezdomovců, kteří dělají hluk a bordel úplně stejný - není mezi nimi ani jeden Rom. Co vy na to?
Radek: Před půl rokem jsem se musel odstěhovat z bytu na Praze 8. Mí sousedi byli neskuteční, bylo to peklo, nevyspal jsem se i několik dní za sebou, protože dělali bordel, chlastali a prali se. Nebyli to Romové. Řeknu jen jednu věc - suďte člověka, ne rasu. Je mi fuk, jestli jste černí nebo bílí, pokud pácháte zločin, jste zločinec a měl by vás stihnout trest. Trest pro jedince, ne pro rasu. Takto to funguje v mnoha vyspělých zemích světa.

Odpovězeno: 06. 05. | 13:00Autor: Ilona

Otázka: Dobry den,myslim,ze mate trochu smulu,ze jste letos dostali tak malo casu na pisnicku,chytne spis po delsim poslouchani nez hned,ale moc vam fandim!Evropa z te souteze odkladiste rozhodne nedela,sleduji, jak treba Francouzi jsou cela leta nestastni,ze se jim nedari...Pro koho vlastne letos fandite?

Gipsy.cz: Gipsy.cz: Nejvíce samozřejmě nám. :) A ostatním přejeme úspěch. Samozřejmě. :)

Odpovězeno: 06. 05. | 13:02Autor: jo

Otázka: Myslíte si, že Češi jsou rasisté?

Gipsy.cz: Radek a Vojta: Nevíme, neznáme všechny Čechy. My posuzujeme jednotlivce, ne celé národy, to by byl nesmysl.

Odpovězeno: 06. 05. | 13:04Autor: venus

Otázka: Ahoj, tak jste konečně tam! Držím palce. Mám dvě otázky, proč změna sestavy? -a druhá, jak jste se dostali do Korejské reklamy :-)(teda vaše písnička)Přeji hodně úspěchů ve světě!

Gipsy.cz: Radek: Změna sestavy měla mnoho důvodů. Myslím si, že je to výrazný krok kupředu a to jsem přesně potřeboval. Jádro je ale stále stejné - já a Vojta Lavička. Korejská reklama? No prostě to byla dobrá práce managementu. :)

Odpovězeno: 06. 05. | 13:05Autor: Walli

Otázka: Gipsy..prostě to tam rozjed ukaž jim romalo hip hop a sednou si na prdel yeaah...:D

Gipsy.cz: Yeeah :)

Odpovězeno: 06. 05. | 13:07Autor: Hop

Otázka: Kdo reprezentuje Rusko a Ukrajinu? Diky

Gipsy.cz: Gipsy: No nic přátelé, je čas to tu ukončit. Už musíme do tělocvičny zkoušet choreografii. Všichni se mějte, děkujeme vám všem a držte palce!

 

Právě se děje

Další zprávy