Živě z Varů: Hřebejk chtěl do normalizačního dramatu Učitelka obsadit Libuši Šafránkovou, přiznal

Živě
Už jen čtyři dny zbývají do závěru filmového festivalu v Karlových Varech. Dění na 51. ročníku sledujeme v online reportáži. Na přehlídce navnadili tvůrci diváky na chystané české počiny: temný seriál Pustina, loutkové Nagano, či seriál Já, Mattoni.
Učitelka
Učitelka | Foto: A-Company
Živě
Aktualizovat reportáž
22:30

Středeční online přenos z Karlových Varů končí. Dobrou noc a pokračujeme zase zítra!

22:02

Aneta Langerová zahrála dnes se svou kapelou a za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru několika tisícům diváků karlovarského letního kina. Koncert v rámci Večera města byl součástí Mezinárodního filmového festivalu. I letos bylo letní kino zaplněné.

Foto: Jakub Plíhal
21:10

Ve Varech sklízí velkou pochvalu německý film Toni Erdmann, který nadchnul už diváky na festivalu v Cannes.

Skvěle vyprávěné německé komediální drama, v němž hrají hlavní roli nejen falešné zuby či bulharský „Yetti“ na večírku, který se nečekaně rozjede úplně „do naha“, ale především precizní průzkum bolestivého terénu vztahu mezi otcem a dcerou,“ popsal film Tomáš Stejskal.

Jeho recenzi si přečtěte zde:

20:21

Zítra ráno se na stránkách Aktuálně.cz těšte na rozhovor s režisérem filmu Anthropoid. Sean Ellis v něm například odpovídá na kritiku ohledně podivného přízvuku herců, vysvětluje, co bylo na natáčení nejnáročnější, jaké scény odchýlil od historické reality a proč vlastně musel film o československých parašutistech natočit zrovna on.

Sean Ellis
Sean Ellis | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
19:39

Jaké filmy se nejvíc líbily premiérovi? Svým vkusem se pochlubil na Twitteru. 

19:20

Kromě filmů jsou Vary synonymem pro večírky a synonymem pro večírky je Leoš Mareš. Takhle vypadá jeho dnešní outfit a doprovod na večerní párty. 

18:37

Nový snímek režiséra Pedra Almodóvara Julieta, který měl premiéru na karlovarském festivalu, uvede do české distribuce od 21. července společnost Bioscop.

Zhruba za rok Bioscop uvede adaptaci ikonického komiksového románu režiséra Luka Bessona Valerian a město tisíce planet. Natáčení projektu s rozpočtem 180 milionů dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun) právě skončilo, a je v postprodukci. Objeví se v něm Dane DeHaan, Rihanna, Ethan Hawke, Clive Owen a John Goodman. Bude to jeden z nejdražších projektů francouzské kinematografie od dob Pátého elementu.

17:45

"Vyfotit se u červeného koberce je tu prakticky povinnost, i když trochu obtížně splnitelná - k vaší dokonalé fotce se pravděpodobně připlete pár japonských turistů, plešatý chlapík z ochranky a přiopilý chlapec, který si s vámi chce dát high five. Ti méně nároční si mohli udělat selfie třeba s 'módní kritičkou' Blesku Františkou Čížkovou, která zakempovala u jedné z lázeňských budov," píše reportér Respektu Michal Zlatkovský.

Celý článek si přečtěte zde

17:40

Zkušený slovinský režisér Damjan Kozole přijel do Karlových Varů uvést svou novinku Noční život, která se ve světové premiéře představí v Hlavní soutěži. Komorní drama vypráví o ženě právníka, kterého jednu páteční noc najdou ležet na ulici Lublaně skoro nahého a potrhaného od psů. "Inspiroval nás skutečný případ z února 2010, kdy se v Lublani našlo nahé tělo lékaře roztrhaného jeho psy a vedle něj ležel velký dřevěný robertek. Ten případ vyvolal velký skandál a tisíc komentářů a já přemýšlel o tom, jestli je horší být zabit psy, nebo lidmi," vyprávěl na tiskové konferenci Kozole s tím, že počátečním bodem jeho filmu se stal "pach strachu". "Evropa je teď v podivném stavu strachu," myslí si režisér.

Producent Danijel Hočevar, koproducentka Labina Mitevska, režisér Damjan Kozole, herečka Pia Zemljič a scénárista Ognjen Sviličić představují ve Varech film Noční život.
Producent Danijel Hočevar, koproducentka Labina Mitevska, režisér Damjan Kozole, herečka Pia Zemljič a scénárista Ognjen Sviličić představují ve Varech film Noční život. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
17:30

Pro titulní roli ve slovensko-českém filmu Učitelka, který zastupuje domácí kinematografii v hlavní soutěži karlovarského festivalu, prý původně počítal Jan Hřebejk s Libuší Šafránkovou, která se ale nemohla natáčení účastnit. Chtěl někoho nepříliš známého, ale na první pohled sympatického. Konkurzu se zúčastnila i slovenská herečka Zuzana Mauréry, která nakonec roli získala. Když viděla trailer nebo natáčela postsynchrony, přišlo jí, že tam dělá skoro estrádu, zatímco ostatní hrají úplně vážně. "Ale Honza Hřebejk mi neříkal, že bych měla ubrat, tak snad to bude dobré," řekla před projekcí na karlovarském festivalu.

17:15

Ještě k zahajovacímu utkání festivalového fotbalového poháru. Ten je pikantní zejména z toho důvodu, že výběr hereckých a fotbalových hvězd Real Top Praha (Jiří Mádl, Vojtěch Dyk, Jan Koller, Karel Poborský, Marek Jankulovski...) odehraje zahajovací utkání proti týmu, s nímž soupeři nechtějí hrát, neboť se obávají jeho agresivity na hřišti. FC Roma proto často vyhrává kontumačně a postupuje tabulkou vzhůru. Roste i jejich popularita. "Někdy je to ale těžší, než si představovali: ztrácejí se jim míče, hráči holdují marihuaně, fanoušci na ně pokřikují, ať táhnou do práce," praví se v oficiálním textu k soutěžnímu dokumentu o romském fotbalovém mužstvu.

Foto: Nutprodukce
17:00

Jaromír Jágr šlapal na MFF Karlovy Vary za dobrou věc...

Jarda Jágr společně s vámi "vyšlapal" na charitativních kolech v rámci ČEZ Energy festu více než 500.000 Kč! To opravdu není málo a vám všem patří velký dík... EPP - Pomáhej Pohybem

Zveřejnil(a) Karlovy Vary International Film Festival dne 6. červenec 2016
16:45

Tak si zatím vypadá žebříček filmů v anketě Divácká cena MFF UK.

16:40

Filmový festival v Karlových Varech nenechává letní kino zahálet. Ožije i v druhé půlce festivalu. V pátek 8. 7. ve 23:00 zde uvedeme slavný film proslulého polského režiséra Krzysztofa Kieślowského Dvojí život Veroniky z roku 1991. Připomene 25. výročí od jeho natočení a 20. výročí  od smrti ikony polské filmografie. V sobotu 9. 7. mohou diváci vyrazit do Letního kina znovu. Od 23:00 proběhne projekce jednoho z filmů, které karlovarské publikum v rámci hlasování o Diváckou cenu deníku Právo ohodnotí jako ty vůbec nejlepší.

16:30

Jednou z tradičních akcí MFF Karlovy Vary je charitativní fotbalové utkání výběru osobností - týmu Real Top Praha. V letošním roce bude mít zvlášť zajímavý náboj, protože kromě Realu a Výběru Karlovarska se fotbalového měření sil zúčastní i tým FC Roma. O jeho vzniku a problémech vypráví totiž soutěžní dokument Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara s identickým názvem FC Roma. Ve výběru Real Top Praha nastoupí například herci Jiří Mádl, Vojtěch Dyk, Ladislav Hampl nebo fotbalové legendy Jan Koller, Karel Poborský a Marek Jankulovski.

Autoři dokumentu FC Roma - režisérka Rozálie Kohoutová a režisér a scénárista Tomáš Bojar.
Autoři dokumentu FC Roma - režisérka Rozálie Kohoutová a režisér a scénárista Tomáš Bojar. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
16:10

Na podzim 2016 se do kin dostane nový český film Tenkrát v ráji. Roli českého horolezce Josefa Smitka, který se v době protektorátu skrýval ve skalním městě Hruboskalska, si ve filmu zahrál Vavřinec Hradilek, olympijský medailista a mistr světa ve vodním slalomu: "Použil jsem hodně zkušeností z přípravy na závod. Je to také okamžik, kdy se musíme předvést a kdy musíme ten výkon uskutečnit tak, aby byl co nejlepší. Jsou to dvě odlišné role, ale v té přípravě jsou hodně podobné," řekl Hradilek. Na rozdíl od sportu, kde je jako doma, jde ve filmu hodně o ztvárnění emocí. "Musím předvést nějakou emoci nebo prožít si situaci životní, kterou já jsem nikdy nemohl zažít. To je na filmu těžké. Ale já jsem se od herců během těch 45 dnů hodně učil," dodává kajakář.

Foto: Jan Homolka/kanoe.cz
16:00

Cenu EurimagesLab Project Award na MFF Karlovy Vary získal film Vytrvalost (Vztrajanje, režie Miha Knific, Slovinsko, Chorvatsko, Itálie, Srbsko). „Tento poetický film, který evokuje základní podmínky lidstva, nás dojal. Cenu Eurimages Lab Project Award na MFF Karlovy Vary získává film Vytrvalost za vizuálně úchvatnou a vnímavou cestu do tajů, vzpomínek a představivosti lidstva,“ uvedla porota.

15:45

Na 13. Works in Progress na MFF KV 2016 bylo představeno osm (plus jeden mimo soutěž) vybraných z 57 přihlášených projektů ze zemí střední a východní Evropy, Balkánu, Turecka, Řecka a zemí bývalého Sovětského svazu. Vítězem se stal Rekviem pro paní J. (Rekvijem za gospođu J) režiséra Bojana Vuletiće z produkce Srbska, Bulharska a Makedonie.

Rekviem pro paní J, vítěz Works in Progress na MFF KV 2016.
Rekviem pro paní J, vítěz Works in Progress na MFF KV 2016. | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
15:30

Svoji prezentaci na festivalu v Karlových Varech má i třináctidílný historický seriál České televize Já, Mattoni. Pro diváky tvůrci připravili třetí epizodu "Vídeňské líbánky. Zakladatel světově proslulé stáčírny minerálních vod Heinrich Mattoni (David Švehlík) se v ní vydává do Vídně na svoji úplně první obchodní cestu. Jde o všechno...

Prezentace historického seriálu ČT Já, Mattoni na MFF V Karlovýc Varech. (V popředí režisér Marek Najbrt.)
Prezentace historického seriálu ČT Já, Mattoni na MFF V Karlovýc Varech. (V popředí režisér Marek Najbrt.) | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
15:10

Podle režiséra a producenta  Nagana Petra Sadílka půjde vlastně o loutkový film. Modely, ve kterých se natáčí, mají rozměr pětkrát čtyři metry, loutky jsou 25 centimetrů vysoké.  Loutky promluví hlasem Vojty Dyka (Jaromír Jágr) či Jiřího Bartošky (Ivan Hlinka).

Jaromír Jágr a Jiří Bartoška
Jaromír Jágr a Jiří Bartoška | Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
15:00

"Já jsem si v Americe, ale i v Čechách sehrál nějakou miniroličku, ale tohleto bude celovečerní příběh a jsem zvědav, jak tam budu ztvárněn," nechal se slyšet legendární brankář Dominik Hašek. Do scénáře přispěl některými svými příběhy, především tím, jak to vypadalo v zákulisí, v kabině, což lidé nemohli vidět. "Scénář je samozřejmě v jiných rukou a já jen pomáhám svými postřehy a tím, co jsem tam prožil," dodal Hašek.

Nagano: František Kučera a Dominik Hašek
Nagano: František Kučera a Dominik Hašek | Foto: ČTK
14:45

V roce 2018 má mít premiéru celovečerní animovaný film pro celou rodinu s Jaromírem Jágrem a Dominikem Haškem v hlavních rolích Nagano. Stane se tak na počest 20. výročí této události, která "přepsala dějiny" českého sportu. Dnes ho na karlovarském festivalu představili televizní moderátor Robert Záruba, který se se scenáristou Petrem Kolečkem podílel na scénáři, Dominik Hašek a především tvůrci v čele s režisérem Pavlem Sadílkem. Projekt získal záštitu Českého olympijského výboru a Českého svazu ledního hokeje.

14:15

"Publikum jsem já,“ prohlásil na festival v Karlových Varech rezolutně a trochu zaskočeně, proč by to mělo být jinak, oscarový scenárista Charlie Kaufman, který v sobotu dostane cenu prezidenta festivalu. O divácích prý při psaní nepřemýšlí. O čem ale přemýšlí intenzivně, je filmový byznys.

Více čtěte v článku Respektu "V kůži Charlieho Kaufmana je to obtížné a romantické".

Charlie Kaufman
Charlie Kaufman | Foto: Lukáš Bíba
13:45

Mr. Grey je zdá se hlavní tahák Varů pro ženy celého světa...

13:40

"Děkuju, že jste přišli, když netušíte, co uvidíte, i když možná tušíte, že to nebude příjemné. Tak snad nebudete litovat," popíchl mladý scenárista diváky před promítáním dramatu z česko-polského pomezí. "Cesta k Pustině byla lemovaná spoustou slepých uliček a pochybností, že jsem si nedokázal představit, že to dotáhneme až sem. Ale jak by řekl Jarda Jágr, to je znamení, že se člověk nemá vzdávat," svěřil se scenárista Štěpán Hulík.

Štěpán Hulík.
Štěpán Hulík. | Foto: HN - René Volfík
13:30

„Když jsem je (dva díly Pustiny)  já viděl, cítil jsem tu frustraci diváka, který ví, že na další díly musí čekat. Tak na Pustinu budete čekat do října,“ upozornil obecenstvo ve Velkém sále umělecký ředitel MFF KV Karel Och, kdy bude premiéra všech osmi dílů. Do Varů přijeli seriál uvést oba režiséři Ivan Zachariáš a Alice Nellis, herečky Zuzana Stivínová a Petra Špalková, producentka Tereza Polachová a scenárista Štěpán Hulík. Ten pro HBO napsal už minisérii Hořící keř.

13:15

Z prezentace filmu House of Others - Dům těch druhých.

12:45

"Dojalo mě, jak kolegové po smrti Jana Němce jeho film ve střižně dopracovali v jeho duchu. Hned jsem napsala Jirkovi Mádlovi, že se mi to moc líbilo. A že s ním tento film natáčeli, i když zřejmě už věděli, že na tom zdravotně není nejlépe," řekla herečka Eliška Balzerová k filmu Vlk z Královských Vinohrad.

12:25

Marie Kordovská a Jan Kordovský, vnoučata architektů hotelu Thermal, manželů Machoninových, se v rámci své iniciativy Respekt Madam snaží ukázat Thermal v novém světle. V rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary zvou na procházky po hotelu Thermal, diskusi o 60. letech a na dětský workshop.

Kosmopolitní brutalita. Hotel Thermal otevírá své hranatě srdečné filmové náručí.
Kosmopolitní brutalita. Hotel Thermal otevírá své hranatě srdečné filmové náručí. | Foto: Veronika Havlová
12:15

Nejspíš jen málokdo se letos na festival do Karlových Varů vracel tak rád jako polský režisér Tomasz Wasilewski. Když zde tento týden uváděl svůj poslední film Spojené státy lásky, na pódiu objal uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha a řekl, že se vrací domů. "Tady vše začalo. Přišly skvělé recenze od amerických filmových časopisů Screen Daily a Hollywood Reporter, zvali nás na další festivaly," popisuje v rozhovoru pro Hospodářské noviny své zážitky z Karlových Varů. Díky nim si jeho filmu všimli v Berlíně, kde na festivalu letos získal Stříbrného medvěda.

Tomasz Wasilewski se Stříbrným medvědem za nejlepší scénář k filmu United States of Love
Tomasz Wasilewski se Stříbrným medvědem za nejlepší scénář k filmu United States of Love | Foto: Reuters
12:00

S delegací k filmu Radka Bajgara Teorie tygra přijela na karlovarský festival oblíbená herečka Eliška Balzerová. Do Varů jezdí často se svým manželem, který je filmový producent. "Od doby, kdy jsme začátkem 90. let bojovali o jeho přežití s pražským festivalem, se tu snažíme každý rok být, protože jsme oba kinožrouti. Ve třech dnech jsme stihli vidět čtyři snímky, které se nám líbily," řekla ČTK. Předně šlo o Almodóvarovu Julietu, český soutěžní snímek Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad, Pasoliniho režiséra Abela Ferrary s Willemem Dafoem v titulní roli a česko-britský Anthropoid.

balzerová
balzerová | Foto: DVTV
11:50

"Pustina může být vesnice pár kilometrů od tvého domu, kde je na první pohled všecko v pořádku, ale kdybys přišel blíž, nestačil by ses divit. Já měl během psaní neustále na paměti vesničku Salaš na Moravě, kde bydlí moji rodiče," říká mladý scenárista Štěpán Hulík v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

11:30

Helena Třeštíková letos ve Varech uvedla v sekci nových českých filmů zatím svůj poslední celovečerní dokument Zkáza krásou o kontroverzní hvězdě prvorepublikové kinematografie Lídě Baarové. "Jsem ráda, že o něj byl zájem. Zatím nasbíral přes 50 000 diváků a počítáme s ním i na festivaly. Komplikací je, že v něm je dost archivních záběrů, které jsme vykoupili jen pro teritorium České republiky a Slovenska. Kdyby se měl prodávat do zahraničí, musí se to vypořádat," dodala filmařka. Aktuálně pracuje na dalším pokračování svého časosběrného dokumentu Manželské etudy, v nichž tak zachytí už 36 let života svých hrdinů.

"Nejvíc milujeme to, co ztrácíme," říká Helena Třeštíková

Dokumentaristka Helena Třeštíková
15:31
Dalším hostem pořadu Jolany Voldánové byla dokumentaristka Helena Třeštíková. | Video: Jolana Voldánová
11:15

Organizátoři MFF KV oslovili přední českou dokumentaristku Helenu Třeštíkovou, aby v sekci Sedm blízkých setkání spolu s dalšími českými tvůrci uvedla film blízký jejímu srdci. "Pro mě byl zásadní snímek Věry Chytilové O něčem jiném z roku 1963. Zásadně mě ovlivnil v mém rozhodnutí věnovat se filmu, ale bylo mi tehdy jen 14 let," řekla Třeštíková. Podle ní to bylo rozhodnutí velice hypotetické, spíše utopie v té době.

"Kdybych si tehdy dovedla představit, že po více než padesáti letech tady budu stát a uvádět ho jak film mého srdce... To bych v té době považovala za velmi odvážný sen. A splnil se," dodala režisérka a pedagožka, která se věnuje dokumentaristice zaměřené zejména na mezilidské vztahy a sociální problémy.

Režisérka Helena Třeštíková
Režisérka Helena Třeštíková | Foto: Zuzana Hronová
10:50

Dva díly seriálu Pustina z produkce HBO přivezla na karlovarský festival herečka Zuzana Stivínová. Jde o projekt režisérů Ivana Zachariáše a Alice Nellis, ve kterém se objeví i Jaroslav Dušek. Odehrává se v drsném prostředí českých Sudet. Stivínová hraje drsnou starostku severočeské vesnice, která ztrácí podporu svých občanů, potkává jí rodinné drama a na to se nabalují další temné události. V seriálu se objeví tři roční doby, ale na plátně bude jen sychravo a mlha.

Pustina
Pustina | Foto: HBO, Nikolas Tušl
10:10

Producent Vojtěch Frič, režisér Petr Kazda a spol. představili ve Varech film Já, Olga Hepnarová.

10:00

Karlovarští taxikáři dovedou podle některých filmových fanoušků čarovat podobně zdatně jako ti pražští.

10:00

Jak píší diváci festivalu na Twitteru: jediné, na co se ve Varech nestojí fronta, je autobus do Prahy. Město zaplněné i k ránu festivalovými návštěvníky podle ohlasů na sociálních sítích obratně využívají taxikáři. "Karlovarský taxíci za těma pražskýma rozhodně nezaostávají. Nesmyslný ceny, vypnutý taxametry, předtištěný rádobydoklady," píše na Twitteru Jiří Sekyra.

9:45

Nejnovější statistiky z MFF Karlovy Vary podle oficiálního webu festivalu: K 9.30 ve středu je na MFF KV 11 913 akreditovaných účastníků. Z toho 10 033 jedinců má Festival Pass, dále zde napočítali 346 filmových tvůrců, 951 filmových profesionálů a 583 novinářů. Z těchto statistik jako by vyplývalo, že filmoví tvůrci nejsou filmoví profesionálové, ale kdo ví, jsou to jen čísla. Prodáno dosud bylo 101 722 vstupenek a proběhlo 284 projekcí.

9:35

Dnešek nabízí další oficiální projekce z hlavní soutěže, konkrétně z Turecka a koprodukčního projektu Slovinska, Makedonie, Bosny a Hercegoviny.

Česká televize představí jeden z dílů seriálu Já, Mattoni režiséra Marka Najbrta, své nové projekty bude prezentovat distribuční společnost Bioscop.

Na festivalu se má dnes hovořit také o novém filmu Tenkrát v ráji, ve kterém ztvárnil hlavní roli horolezce kanoista Vavřinec Hradilek, a animovaném snímku Nagano, který se má v kinech objevit za dva roky

9:04

Na velkém plátně si v úterý večer odbyly premiéru první dva díly připravovaného seriálu HBO nazvaného Pustina. Režírovali ho Alice Nellis a Ivan Zachariáš.

Je to tradiční kvalita HBO,“ hodnotí první díly Martin Svoboda. „V její neprospěch se může proměnit dlouhá expozice, oba prezentované díly jen představují a dočkáme se pouze příslibu velkého thrilleru. Na něj ale musíme čekat přes čtvrt roku. Snad bude mít dost diváků trpělivost,“ dodává Svoboda.

Reportáž přímo z natáčení seriálu si přečtěte zde:

8:45

Ke kvalitnímu filmu patří i kvalitní káva Nespresso

Tak jako Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech vybírá jen ty nejlepší filmy, tak i Nespresso nabízí jedinečný zážitek a vybírá ta nejlepší kávová zrna, která tvoří pouze 1-2 % světové produkce.

8:30

Dobré sváteční ráno. Vítáme vás u středečního online zpravodajství z mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. 

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 6. 7. 2016 20:20
 

Právě se děje

Další zprávy