Ve věku 54 let zemřel herec Paul Ritter, proslul jako Ďatlov z Černobylu

Kultura AP, Kultura
6. 4. 2021 15:08
Ve věku 54 let zemřel britský herec Paul Ritter, který na sebe v posledních letech upozornil zejména účinkováním v televizním seriálu Černobyl. Britové ho ale znali také z tamního sitkomu nebo inscenací Národního divadla v Londýně.
Paul Ritter proslul jako Ďatlov z minisérie Černobyl.
Paul Ritter proslul jako Ďatlov z minisérie Černobyl. | Foto: HBO

O úmrtí informovala agentura AP. Podle ní měl Ritter nádor na mozku. Zemřel doma v kruhu nejbližších, manželky Polly a synů Franka a Noaha.

"Byl to mimořádně talentovaný herec, který ztvárnil enormní množství rolí v divadle i ve filmu. Byl prudce inteligentní, vlídný a nesmírně vtipný. Bude nám moc chybět," uvedla agentura Markham, Froggatt & Irwin, která herce zastupovala.

Paul Ritter byl znám britským divákům i návštěvníkům kin. V populárním sitkomu Páteční večeře, který byl vysílán od roku 2011 do loňska, ztvárnil výstředního otce londýnské židovské rodiny Martina Goodmana. Poslední dobou se blýskl v minisérii HBO Černobyl rolí sovětského inženýra Anatolije Ďatlova, jehož experiment v dubnu 1986 vedl k havárii jaderné elektrárny.

Menší roli kouzelníka Eldreda Worplea, člena Křikova klubu a autora knihy Pokrevní bratři: Můj život mezi upíry, měl také ve filmovém Harrym Potterovi a Princi dvojí krve z roku 2009.

Vedlejší roli zvláštního poradce britského premiéra Guye Hainese dostal Ritter v bondovce Quantum of Solace z roku 2008.

Ještě před smrtí stihl po boku Colina Firtha účinkovat v zatím neuvedeném válečném filmu Johna Maddena nazvaném Operation Mincemeat. Ten bude mít premiéru na Netflixu.

Podle agentury AP herec pravidelně účinkoval v inscenacích britského Národního divadla, například Artu uváděném v divadle Old Vic nebo hře Petera Morgana The Audience, kde ztvárnil někdejšího britského premiéra Johna Majora.

V roce 2009 byl Ritter nominován na divadelní cenu Tony za výkon v broadwayské inscenaci hry Alana Ayckbourna nazvané The Norman Conquests.

Děsivý, hororový, ale pravdivý. Filmový kritik vysvětluje fenomenální úspěšnost seriálu Černobyl | Video: Jakub Zuzánek, Tomáš Stejskal
 

Právě se děje

Další zprávy