Zlaté glóby zrušeny. Hvězdy nepřijdou, podpoří stávku

gaz, kf
8. 1. 2008 13:01
Místo ceremoniálu bude jen tisková konference
Továrna na sny - Hollywood
Továrna na sny - Hollywood | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Ti, kteří se těšili na nedělní plejádu hollywoodských hvězd při předávání Zlatých glóbů, budou letos zklamáni. Ceremoniál druhé nejdůležitější americké filmové ceny se tentokrát konat nebude kvůli stávce scenáristů.

"Jsme všichni velmi zklamáni, že se naše tradiční předávací ceremonie letos neuskuteční a miliony diváků na světě nebudou mít možnost vidět mnoho svých oblíbených hvězd," citovala britská BBC prezidenta Asociace zahraničních hollywoodských novinářů Jorgeho Camaru. 

Místo slavnostního sedmapadesátého předávání cen, které udělují zahraniční novináři píšící o filmovém průmyslu, se má konat pouze tisková konference. Ta začne v neděli v 18 hodin místního času (3 hodiny v noci našeho).

Foto: Reuters

Novináři se se scenáristy marně pokoušeli dohodnout na přerušení stávky, které by umožnilo napsat průvodní texty a "nestresovalo" hvězdy. Protestující naopak ohlásili, že postaví před červený koberec hlídky.

Důvodem zrušení prestižního ceremoniálu je ohlášená neúčast hereckých hvězd, které se rozhodly podpořit probíhající stávku scenáristů. Asociace scenáristů již hercům poděkovala za jejich "solidaritu a podporu" v "klíčovém boji za zachování práv duševního vlastnictví pro následující generace".

George Clooney, sám vlivný člen herecké asociace, prohlásil: "Naší nadějí je, že všichni zapojení hráči se spolu zavřou do jedné místnosti a nevyjdou ven, dokud se nedohodnou. Chceme, aby už to bylo za námi."

Čtěte více: Stávka scenáristů: konec zatím v nedohlednu

Prezident hereckých odborů Screen Actors Guild Alan Rosenberg dodal, že šlo o "jednomyslné rozhodnutí".

Foto: Reuters

Poté, co herci svůj úmysl oznámili, přestaly mít televize zájem vysílat přímý přenos z předávání cen, kterého se mnoho oceněných nezúčastní. Kromě favorizovaných herců Angeliny Jolie a Denzela Washingtona byli na Glóby nominováni George Clooney, Tom Hanks, Keira Knightley, Cate Blanchett nebo Johnny Depp.

Důvodem stávky scenáristů, která ochromila americký televizní průmysl, jsou rozpory ohledně výše tantiém za DVD, internet a další "nová média". Stávka trvá již od začátku listopadu minulého roku a zásadním způsobem narušuje filmový a televizní byznys.

Scenáristé z asociace odmítají psát scénáře k televizním pořadům a natáčet se smějí jen filmy, jejichž scénáře byly hotové před začátkem stávky; zakázány jsou i úpravy scénářů při natáčení.

Zlatý glóbus je druhou nejprestižnější americkou filmovou cenou. Jeho vítězové jsou považováni za horké favority na Oscary. Show mívá vysokou sledovanost, obvykle kolem 20 milionů diváků jenom v Americe.

Na rozdíl od Oscarů, což je především hra nervů, Glóby sázejí hodně na uvolněnou atmosféru a herci na pódiu často vtipně improvizují.

Pro studia a televizní stanice znamená redukce ceremoniálu i ztrátu značných finančních obnosů za chystané večeře a večírky. Jejich ustálená předpokládaná cena bývá okolo 750 tisíc až 1, 5 milionu dolarů za každou takovou party.

Dosavadní výdaje za dekorace, jídlo a pití jsou nevratné. Jeden ze zdrojů odhaduje, že například investice Warner Bros. do jejich In Style Party byla 800 tisíc dolarů.

Čtěte také:
Herci bojkotují Glóby, zastali se scenáristů ve stávce
Oscary i Glóby budou kvůli stávce beze slov

 

Právě se děje

Další zprávy