Velký mejdan se nekoná. Zlaté glóby se jen přečtou

him
13. 1. 2008 13:35
Hollywoodské hvězdy budou čekat na soukromých večírcích
Foto: Reuters

New York - Hollywoodští scenáristé svou práci ovládají dokonale a jejich dvouměsíční stávka má všechny parametry dobrého dramatického příběhu.

Místo obvyklého přímého přenosu - který sleduje jen v Americe 20 milionů diváků - bude v noci na pondělí našeho času jejich zásluhou jen tisková konference, na které Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu vyhlásí držitele filmových Zlatých glóbů.

Jubilejní 65. ročník cen považovaných za generálku na Oscary se koná bez červeného koberce, bez filmových hvězd a jejich rób.

Na rozdíl od Oscarů, což je především hra nervů, Glóby sázejí na uvolněnou atmosféru a herci už na pódiu často vtipně improvizují. A párty po ceremoniálu se často označuje za nejlepší mejdan v Hollywoodu.

Jenže stávkující asociace hollywoodských scenáristů nedodala průvodní slovo na ceremoniál, a co je důležitější, jejich požadavky podpořilo herecké sdružení a odmítlo na vyhlašování přijít. Ze solidarity i ze strachu.

Tom Hanks, Keira Knightley i George Clooney by se možná rádi ukázali, ale stávkokazectví se v Hollywoodu nenosí. Navíc se báli setkat se stávkujícími, kteří plánovali, že postaví ke slavnostnímu koberci své hlídky.

Pokání
Pokání | Foto: Working Title

Televizní síť NBC tak jen před hodinovou tiskovou konferencí zařadí ukázky z nominovaných snímků. Podobně dopadla na začátku týdne divácká anketa People's Choice Awards.

Scenáristé požadují vyšší podíly z prodeje filmů a seriálů na internetu a na DVD. Po zrušení přípravy televizních pořadů i některých filmů teď znovu zasáhli hollywoodský průmysl do citlivého místa.

Zlaté glóby připomenou filmy divákům i oscarovým akademikům, znamenají reklamu, která přivede návštěvníky do kin a zvýší prodej na DVD.

Marketingový efekt má i následná vlna článků, reportáží a fotografií herců v médiích. Za nimi ale tentokrát musí štáby, fotografové a reportéři vyrazit do Hollywoodu a Beverly Hills na soukromé párty.

Studia své večírky zrušila a zálohy jim nikdo nevrátí, ztrátu to znamená i pro hotely, restaurace, zásobovací i dopravní firmy.

Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz

Ale kosmetické a módní firmy se už nechaly slyšet, že si svou tradiční příležitost ke zviditelnění ujít nenechají aspoň neoficiálně.

Možná víc než o favoritech Glóbů se tak letos mluví o tom, jestli podobný osud čeká i největší hollywoodskou slavnost. Producent Oscarů Gil Cates tvrdí, že televizní show bude v každém případě.

Mluvčí Americké filmové akademie Leslie Ungerová podle serveru Českénoviny.cz ujišťuje, že plány na udílení Oscarů 24. února pokračují.

Nejčastěji byly v nominacích na Glóby jmenovány filmy Pokání, Americký gangster Ridleyho Scotta, Tahle země není pro starý bratří Coenů, drama Až na krev a Michael Clayton.

Pokání, adaptace stejnojmenného románu Iana McEwana s Keirou Knightley a Jamesem McAvoyem, má vyhlídky na zisk Zlatého glóbu v kategorii nejlepší drama, režie a scénář i v obou hlavních hereckých kategoriích.

V kategorii muzikálu byly nejčastěji zmiňovány snímky Sweeney Todd Tima Burtona a Hairspray s Johnem Travoltou, který si za ztvárnění matky hlavní hrdinky vysloužil nominaci pro herce ve vedlejší roli.

Glóby jsou letos jednou z mála cen, v kterých nezaznělo jméno nízkorozpočtového muzikálu Once s Markétou Irglovou a Glenem Hansardem.

Čtěte: Zlaté Globy: Pokání připadlo sedm nominací

 

Právě se děje

Další zprávy