Růžový panter je zpět. Bohužel

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 3. 2006 14:00
Recenze - Na místo Petera Sellerse totiž nastupuje Steve Martin - a je to stejné, jako kdyby růžového pantera z úvodních titulků vystřídal vypelichaný tchoř.

Crazy humor Růžového pantera nemusí sedět každému, ale původní sérii ze 60. až 70. let zachraňoval před trapností právě Sellers coby pomatený francouzský inspektor Clouseau. Jeho výkon a přístup byl zároveň apoteózou zmatkářů, dokonce snad jakýmsi jejich  "existenciálním opodstatněním".

Jenže Martin hraje Clouseaua coby jednorozměrného pitomce, a tím Růžový panter ztratil podstatnou část svého starého kouzla. Ke kterému jistě patří i doba vzniku, kdy byl celý "průmysl zábavy" nanejvýš v plenkách a tolik se netlačilo na komerční pilu.

Steve Martin a Beyoncé jako popová hvězda
Steve Martin a Beyoncé jako popová hvězda | Foto: BontonFilm

Nejprve tak sice na diváka povědomě působí i tentokrát vynikající úvodní titulky, známé hudební téma i starý známý knírek a baloňák. Jenže obojí patří k osobě, která Sellersovi co do charismatu a herecké inteligence nesahá ani po kotníky.

Nový Růžový panter je trapný a je to především "zásluha" Steva Martina. Jeho přehrávaného francouzského přízvuku a problémů s komunikací. Jeho scének typu té, v níž prděním zkouší zvukotěsnost nahrávací kabiny. Jeho aktualizačních fórků s viagrou a "starým přítelem internetem".

Žena je jako artyčok, k srdci se jí musíte propracovat, říká ve filmu Clouseau. Ale není divu, že u Beyoncé v roli popové hvězdy to Martinovi jde překvapivě snadno. Příběhem projde i čínská stařenka, která má významnější roli, než se zdá, agent 006 s hořícím mojitem, plynoví lupiči a mnoho cyklistů, jejichž pelotony je Clouseau schopen zničit jediným gestem ruky.

Steve Martin s Jeanem Renem v roli policisty
Steve Martin s Jeanem Renem v roli policisty | Foto: Aktuálně.cz

Nechybí Jean Reno v roli policisty, který tu opět dokazuje svůj cit vybírat si v poslední době ty nejhorší filmy. Dojde i na zcela nepochopitelný obrat, kdy nám má být inspektora líto -  ale najednou, když není směšný, vychází z toho ještě trapnější existence než předtím.

Ve filmu se najde několik nápaditějších momentů, které připomenou původní sérii; třeba převleky v barvě nástěnných dekorací, užité při vniknutí na prezidentský ples. Jinak je ale nový Růžový panter slátanina, kterou ani ty pěkné kreslené titulky nezachrání.

Růžový panter (The Pink Panther), USA 2006. Rrežie Shawn Levy, scénář Len Blum, kamera Jonathan Brown, hudba Christophe Back, hrají Steve Martin, Jean Reno, Kevin Kline, Beyoncé Knowles. 92 minut, distribuce BontonFilm.

 

Právě se děje

Další zprávy