Na evropské Oscary míří Kuky, Mašín a Protektor

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
29. 6. 2010 12:30
Přímá nominace za Česko ale ještě není známa
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Prezídium České filmové a televizní akademie doporučilo pro letošní ročník evropských filmových cen jako adepty na některou z trofejí tři české celovečerní hrané filmy a jeden snímek dokumentární. Členové Evropské filmové akademie by podle nich měli vzít při výběru adeptů na "evropské Oscary" v potaz Mašínovy 3 sezóny v pekle, film Jana Svěráka Kuky se vrací a Najbrtova Protektora, mezi dokumenty pak Katku Heleny Třeštíkové.

Česká republika patří do skupiny 20 zemí, které mají navíc možnost přímé nominace jednoho hraného filmu. Tu určují čeští členové evropské akademie a logicky má největší váhu při dalším výběru. Dá se předpokládat, že zdejší zástupci takto přímo zvolí Protektora, kterého loni Česká filmová a televizní akademie navrhla ještě před premiérou k nominaci na cizojazyčného Oscara (kde ovšem nakonec neuspěl a nebyl ani v širší devítce).

Foto: lucie jansch

Bez šance na výběr ale nejsou ani další dva hrané filmy z již navržené celovečerní trojice, zvlášť pokud by uspěly na festivalu v Karlových Varech, kde budou uvedeny začátkem července v hlavní soutěži. Teoreticky přicházejí ještě v úvahu filmy Dvojka, Muži v říjiKawasakiho růže či "estébácká" Pouta; možná také Zemský ráj to napohled (minulý týden pobral několik cen v Moskvě).

K dvaceti přímo nominovaným filmům pak vybere další asi dvě desítky titulů zvláštní komise EFA klasickým způsobem právě podle národních doporučení. Celkem tedy bude opět v soutěži přes 40 filmů. Tento širší výběr bude vyhlášen začátkem září. Užší nominace jsou většinou známy v listopadu, ocenění se letos budou udílet 4. prosince.

Třeštíková už získala cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument za svůj předloňský film René. Naopak v kategorii hraných filmů se Čechům už "tradičně" nedaří.

Širší nominace 48 snímků z 25 zemí se loni stala maximem i pro Marhoulovo válečné drama Tobruk, které bylo navržené přímo a mělo devět nominací na Českého lva. Do užšího výběru se před lety propracoval jen Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka.

Foto: Falcon

Okupační drama Protektor bylo letos v soutěži Český lev vyhlášeno nejlepším českým filmem; získalo celkem šest sošek a cenu mu přiznali i kritici. Film 3 sezóny v pekle si odnesl tři České lvy. Do karliovarské soutěže dokumentů byla přijata i Katka Heleny Třeštíkové.

Hrané i dokumentární snímky podílející se na Evropských filmových cenách 2010 musí vzniknout v evropské produkci a musí mít svou první oficiální premiéru po 1. červenci 2009 (ať už je to festival nebo kino).

Prezídium ČFTA hlasovalo o doporučení v novém složení, volby se účastnili všichni členové akademie. Prezidentem byl zvolen Miroslav Ondříček a ředitelem Petr Vachler. Jiří Hubač je předsedou správní a Ivo Mathé předsedou dozorčí rady.

Michal Novotný jako vojín Růžička ve filmu Tobruk.
Michal Novotný jako vojín Růžička ve filmu Tobruk. | Foto: Ibra Ibrahimovič
Čtěte také:
Evropský film roku: snímek o kořenech nacistického zla
Evropským dokumentem roku jsou zápisky umírajícího těla
Unavený Český lev vyhlásil filmem roku 2009 Protektora
Český Protektor cizojazyčného Oscara nezíská

V prezídiu dále jsou Jiří Bartoška, Pavel Strnad, Jan Svěrák, Ondřej Trojan, Eva Zaoralová, Jaroslav Bouček, Václav Marhoul, Alois Fišárek, Čestmír Kopecký, Jan Mattlach a Helena Třeštíková. Členy Evropské filmové akademie za Českou republiku je celkem dvaatřicet filmařů, z nichž Miloš Forman je členem čestným.

Loni byl evropským filmem roku v německé Bochumi vyhlášen snímek Bílá stuha. Přestože za největšího favorita byl považován francouzský vězeňský příběh Prorok, jednoznačným vítězem se stalo kruté černobílé historické drama rakouského režiséra Michaela Hanekeho.

 

Právě se děje

Další zprávy