Labuda je Rom a Herz vstupuje do tmy

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 7. 2006 9:00
Praha - Mladí grafiťáci, Romové Labuda a Polívka, bestiální studentka a Iva Bittová v koncích. Jaké české filmy se točí letos v létě?

Poslední předletní českou premiérou byla Kotíkova taxikomedie Všechno nejlepší. Až 31. srpna má premiéru debut absolventky FAMU Marty Novákové Marta a o týden později Hřebejkova Kráska v nesnázích.

Léto je v české distribuci zdánlivě mrtvou sezonou, ale v pozadí panuje čilý ruch. Filmaři místo prázdnin pracují a natáčejí a dokončují filmy, z nichž některé se do kin dostanou už koncem roku.

Marta
Marta | Foto: Marta

V půli léta, tedy 31. července, vypukne natáčení komedie Roming v režii autora Účastníků zájezdu Jiřího Vejdělka. Původní režisér Tomáš Doruška se na režii snímku podle Cenou Sazky oceněného scénáře Marka Epsteina nakonec podílet nebude. Krom romských neherců si v road movie o cestě otce a syna za nevěstou zahraje i Bolek Polívka či Marian Labuda.

Jen o den později než Roming začíná s natáčením Alice Nellis. Místo dlouho odkládaného projektu Anna chystá v produkci kolegy Jana Svěráka film, v němž zpěvačka Iva Bittová ztvární ženu, která ve svých čtyřiceti zkouší začít žít znovu a jinak.

Po celé léto se má natáčet Bestiář, kterým se po delší odmlce k režii vrací Irena Pavlásková. Adaptace knihy Barbary Nesvadbové vypráví o studentce Karolíně a jejích trablech s muži, které ji přivedou až k rozhodnutí stát se bestií.

Vratné lahve
Vratné lahve | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tomáš Vorel slibuje komedii Gympl o mladých grafiťácích a začíná ji natáčet 21. srpna. Její hrdinové mají rádi hip hop, svobodu a ignorují všechna pravidla. Ve filmu zazní i hudba Macháčkova Migu 21.

Natáčení tří předpokládaných filmových trháků od zkušených režisérů už skončilo: Obsluhoval jsem anglického krále Jiřího Menzela, Vratné lahve Jana Svěráka a Jakubiskova Love Story Bathory se teď stříhají.

Všechny jsou přímo napěchovány známými herci, Jakubiskovo převyprávění známého příběhu o krvavé hraběnce, která se koupala v panenské krvi svých obětí, je navíc s rozpočtem více než 300 milionů korun nejdražším českým filmem historie.

Pusinky
Pusinky | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Natáčení Pusinek, teenagerské komedie se ženskými hrdinkami, kterou debutuje Karin Babinská, vyvrcholí v půli léta. Postprodukce v létě čeká i krimikomedii Prachy dělaj člověka.

Po prázdninách se rozběhne natáčení Lištiček, celovečerního debutu Miry Fornayové, který vypráví příběhy několika českých au-pair žijících v Londýně - a především dívky Alžběty, která do britské metropole uniká sama před sebou a dospěje až tehdy, když zradí svou starší sestru.

Jan Hřebejk ještě nemá v kinech Krásku v nesnázích a už chystá další film Medvídek.

K natáčení už zvolna směřuje Juraj Herz s hororem Tma či Jan Němec s Eminencí J.M., na kterou získal podporu od filmové nadace RWE a Barrandov Studia.

 

 

Právě se děje

Další zprávy