Indiana Jones se definitivně vrací

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 5. 2006 13:00
Los Angeles - Indy si počtvrté nasadí klobouk a přibalí bič. Nový díl slavné série má být vtipný, bláznivý - a úplně jiný než předchozí. V mezích zákona, žánru a věku, pochopitelně.

Hollywoodští producenti moc dobře vědí, že diváky mnohem snáz natáhnou do kin na důvěrně známé hrdiny, prostředí i poetiku.

A tak čím dál častěji sázejí na remaky starších filmů - nejnověji horory Mlha či Hory mají oči, filmové verze úspěšných televizních seriálů - Knight Rider, Star Trek, Miami Vice - či pokračování úspěšných blockbusterů - Mission Impossible III.

Hledají poklady hodně hluboko a teď došlo na další vykopávku - opravdovou a nejslavnější. Definitivně se rozhodlo, že se vrátí jeden z největších filmových dobrodruhů 80. let: Indiana Jones. Bojovník proti nacistům, nechtěný požírač opičích mozků a archeolog, který má pro strach uděláno.

Indián Jones a poslední křížová výprava
Indián Jones a poslední křížová výprava | Foto: Aktuálně.cz

Znovu se sejde i celá hvězdná trojka z minulých částí série: George Lucas opět zajistí natáčení produkčně, Steven Spielberg usedne na režisérskou židli a Harrison Ford se opět bude prohánět před kamerou.

Podle některých informací by se měl vrátit dokonce i Sean Connery v roli Indyho otce.

O ději se toho zatím mnoho neví. Měl by se odehrávat na konci 40. let či v letech padesátých, což znamená, že Harrison Ford se bude snažit vypadat mladě. A není jisté, jak mu to v jeho čtyřiašedesáti půjde, vzpomeneme-li na jeho matné výkony z poslední doby (Firewall).

Indián Jones: Dobyvatelé ztracené archy
Indián Jones: Dobyvatelé ztracené archy | Foto: Aktuálně.cz

Podle Lucase je už hotový scénář čtvrtého dílu, ale natáčení nejspíš vypukne až příští rok, kdy bychom se také měli dočkat premiéry. 

"Pořád na tom pracujeme," řekl Lucas MTV. "Už na tom pracujeme deset let. Myslím, že to bude skvělý film, ale je úplně jiný. Stále je ale plný akce a stále je hodně vtipný."

Indiana Jones existuje už 25 let; ta legenda o jeho zrození je dobře známá. Spielberg a Lucas dleli na pláži (Spielbergovi na to vydělaly Čelisti, Lucasovi Hvězdné války) a dostali nápad. Vytvořit nový typ akčního hrdiny, okořenit to velkolepými lokacemi, oprášit ducha dobrodružných filmů. Lucas nadšeně souhlasil a začal psát scénář...

...a od zatím posledního dílu série uplynulo už sedmnáct let. Prvním dílem byl v roce 1981 Indiana Jones s Dobyvatelé ztracené archy, o tři roky později následoval Indiana Jones a Chrám zkázy, v roce 1989 pak Indiana Jones a Poslední křížová výprava.

 

Právě se děje

Další zprávy